Ludzie lubią mieć Swiss Made, wiec trzeba im to w odpowiednim przedziale cenowym dostarczyć, a jak się nie da "po bożemu" to się kombinuje.
Ale tutaj właśnie Paweł znajduje się sedno problemu. Da się tanio dostarczyć bardzo dobrej jakości chronograf, bez jakichkolwiek kompromisów. Pamiętaj, że zegarki z ich klonem V7750 sprzedaje się za około 1500 zł. I dlatego jak słyszę opowieści, ze aby to sie komukolwiek opłacało - trzeba pakować do środka gówno - to nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Bo wiem ze jest to piramidalna bzdura produkowana starannie na potrzebę uzasadnienia swoich horrendalnych marż, na każdym etapie produkcji.
I cały czas czekam na moment, kiedy cały szwajcarski przemysł wyjmie głowy z własnego odbytu, i zacznie przeznaczać na badania i rozwój choć połowę tego, co wydaje na wymyślanie marketingowych uzasadnień, dlaczego oszukują swoich klientów, i z jakże szlachetnych i wyższego celu pobudek to wynika.
Blaz [Usunięty]
#33 Wysłany: 2011-03-07, 14:08
Jeśli kupi się samemu wszystkie części to zegarek na klonie 7750 można i za tysiąc PLN złożyć.
Krzysiek, ale zapewne z ich analiz wynika, że to się bardziej opłaca, niż wydawać kupę kasy na badania, rozwój, wynajdowanie i projektowanie unikalnych i nowych rozwiązań!
I skoro się kręci, są zyski, to Ci zarządzający dostają premię za skuteczność. I o to chodzi.
Ale ja cię doskonale rozumiem
Mówię tylko, jak mnie to bawi
A najbardziej - jak sami konsumenci, zgodnie ze wszelkimi definicjami - waleni w rzyć bez smarowidła - jeszcze w tym czasie śpiewają skoczne piosenki sławiące idealizm tego, kto jest za nimi
Tak już chyba ten świat jest zrobiony... że marketing i reklama nim rządzi.
Zobacz, że teraz praktycznie we wszystkich dziedzinach najważniejszy jest marketing i reklama.
Ja to się właściwie nawet temu nie dziwię.
Skoro robi tak większość, to szybko się okazuje, że dla mniejszości produkującej dobrze zaczyna brakować miejsca na rynku.