Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#243 Wysłany: 2012-04-21, 13:07
Spam, służby wywiadowcze działają - staram się jak mogę
_________________ Ну, погоди!
Spam [Usunięty]
#244 Wysłany: 2012-04-25, 20:56
pmwas napisał/a:
Spam, służby wywiadowcze działają - staram się jak mogę
Paweł masz u mnie dużą flaszkę
Dzisiaj odebrałem przesyłkę. Ucieszyłem się jak dziecko, aż mi wstyd
Już się zdążyłem do paskudnika przyzwyczaić a tu kolejna zamiana. Teraz ostateczna
...i już po faceliftingu... trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno
Teraz jeszcze sprawić jakiego starawego strapa ze skóry i jaki mundur sołdata i bez wstydu mogę z paskudnikiem brać udział w rece
Ostatnio zmieniony przez Spam 2012-04-25, 20:56, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#250 Wysłany: 2012-04-26, 08:25
Spam gratuluję świetnie wyszło Takie zegarki, którym przywróciło się drugą młodość cieszą mnie najbardziej chociaż czasami jak się przeliczy kasę, to się to nie opłaca, ale nie o opłacalność w tym wszystkim przecież chodzi
Przed wojna były 1GCzZ - 1 Państwowa Fabryka zegarków w Moskwie i 2CzZ - 2 Fabryka Zegarków, też w Moskwie, oraz PCzZ Penza produkująca Zwiezdy.
Potem nastąpiła ewakuacja moskiweskich fabryk i tak z 1GCzZ powstała fabryka w Złatouście ZCzZ, istniejąca do dzisiaj jako Agat, a z 2CzZ fabryka w Czystopolu, później CzCzZ i wreszcie Wostok. Były tez zegarki sygnowane 5Z, wywodzące się z 2CzZ (charakterystyczne cechy mechanizmu), przy czym różne źródła różnie podają - w jednych piszą, że to po prostu wczesny czystopol, a inni, że to inna fabryka za Uralem . IMO jest to po prostu Czystopol i już, ale do pewnych źródeł nie dotarłem.
Ostatnio próbuję ogarnąć historię K-43. Im więcej się wgryzam tym więcej niejasności i rozbieżności na temat ww. Niemniej jednak trafiłem na ciekawe informacje o "5Z" a raczej "CzCzZ" są w sieci dokumenty/kwartalne sprawozdania z działalności Otwartej Spółki Akcyjnej"Czystopolskiej Fabryki zegarów "Wostok". Najstarszy dokument jaki znalazłem wydany jest na 3 kwartał 2009 roku wydany 11.11.2009. Dokument jak każdy dokument oficjalny o czymś tam traktuje i są w nim dane adresowe, obowiązki, prawa przeniesione na osoby trzecie, etc., bla, bla, bla. Wpadł mi jednak w oko rozdział III. w którym co następuje:
Cytat:
Е Ж Е К В А Р Т А Л Ь Н Ы Й О Т Ч Е Т
Открытое акционерное общество "Чистопольский часовой завод "Восток"
Код эмитента: 56132-D
за 4 квартал 2009 г
Место нахождения эмитента: 422981 Россия, Республика Татарстан, г.Чистополь, Энгельса 127
Информация, содержащаяся в настоящем ежеквартальном отчете, подлежит раскрытию в соответствии с законодательством Российской Федерации о ценных бумагах
---------
III. Подробная информация об эмитенте
3.1. История создания и развитие эмитента
3.1.1. Данные о фирменном наименовании (наименовании) эмитента
Полное фирменное наименование эмитента: Открытое акционерное общество "Чистопольский часовой завод "Восток"
Сокращенное фирменное наименование эмитента: ОАО "ЧЧЗ "Восток"
Все предшествующие наименования эмитента в течение времени его существования
Полное фирменное наименование: 2-й Часовой завод в Чистополе
Сокращенное фирменное наименование: не предусмотрено
Дата введения наименования: 12.11.1941
Основание введения наименования:
Приказ № 60 НКМВ СССР от 3 ноября 1941г.
Полное фирменное наименование: Часовой завод в Чистополе
Дата введения наименования: 26.12.1941
Приказ № 103 НКМВ СССР от 26 декабря 1941г.
Полное фирменное наименование: 5-й Часовой завод № 835
Дата введения наименования: 27.12.1942
Приказ № 27с НКМВ СССР от 27 декабря 1942г.
Полное фирменное наименование: Чистопольский часовой завод "Восток"
Сокращенное фирменное наименование: ЧЧЗ
Дата введения наименования: 01.01.1969
Приказ Главчаспрома Минмашприбора СССР
Полное фирменное наименование: Производственное объединение "Восток"
Сокращенное фирменное наименование: ПО "ВОСТОК"
Дата введения наименования: 09.12.1985
Приказ № 505 Главчаспрома Минмашприбора СССР
Полное фирменное наименование: Арендное предприятие Чистопольский часовой завод "Восток"
Сокращенное фирменное наименование: ЧЧЗ "Восток"
Дата введения наименования: 05.03.1992
Договор с Министерством Радиопромышленности СССР от 26 декабря 1989 года
Полное фирменное наименование: Акционерное общество открытого типа Чистопольский часовой завод "восток"
Сокращенное фирменное наименование: АООТ ЧЧЗ "Восток"
Дата введения наименования: 01.01.1993
Постановление №1 от 11 января 1993г. Государственного Комитета Республики Татарстан по управлению государственным имуществом
Полное фирменное наименование: Открытое акционерное общество "Чистопольский часовой завод "Восток"
Сокращенное фирменное наименование: ОАО "ЧЧЗ "Восток"
Дата введения наименования: 19.12.1997
В соответствии с решением общего собрания акционеров от 20 октября 1996 года.
W rozdziale III najciekawsze z mojego punktu widzenia są cztery akapity z punktu 3.1.1, mianowicie:
KWARTALNE SPRAWOZDANIE
Otwarta Spółka Akcyjna "Czystopolska Fabryka Zegarów" Wostok "
Kod emitenta: 56132-D
za 4 kwartał 2009 r.
Lokalizacja emitenta: 422981 Rosja, Tatarstan, g. Czystopol, Engelsa 127
Informacje zawarte w niniejszym raporcie kwartalnym podlegają ujawnieniu zgodnie z prawem Federacji Rosyjskiej w sprawie papierów wartościowych
…
III. Szczegółowe informacje o emitencie
3.1 Historia i rozwój emitenta
3.1.1 Dane na temat nazwy firmy (nazwa) emitenta
Pełna nazwa firmy emitenta: Otwarte Spółka Akcyjna "Czystopolska Fabryka Zegarów "Wostok " (Открытое акционерное общество "Чистопольский часовой завод "Восток")
Skrócona nazwa firmy emitenta: ОАО "ЧЧЗ "Восток"
Wszystkie poprzednie nazwy emitenta w okresie jego istnienia
Pełna nazwa firmy: Druga Fabryka zegarów w Czystopolu (2-й Часовой завод в Чистополе)
Skrócona nazwa firmy: niepodana
Data wprowadzenia nazwy: 12.11.1941
Podstawa wprowadzenia nazwy: / Приказ № 60 НКМВ СССР от 3 ноября 1941г./ Rozkaz Nr 60 NKMW ZSRR z 3 listopada 1941 roku / НКМВ СССР-NKMW ZSRR - Ludowy Komisariat Broni Moździerzowej (za http://pl.wikipedia.org/w...rk%C4%85_w_ZSRRhttp://pl.wikipedia.org/w...dzierzowej_ZSRR )
--
Pełna nazwa firmy: Fabryka zegarów w Czystopolu (Часовой завод в Чистополе)
Data wprowadzenia nazwy: 26.12.1941
Podstawa wprowadzenia nazwy: / Приказ № 103 НКМВ СССР от 26 декабря 1941г. / Rozkaz Nr 103 NKMW ZSRR z 26 grudnia 1941 roku / НКМВ СССР-NKMW ZSRR - Ludowy Komisariat Broni Moździerzowej
--
Pełna nazwa firmy: Piąta Fabryka zegarów Nr 835 (5-й Часовой завод № 835)
Data wprowadzenia nazwy: 27.12.1941
Podstawa wprowadzenia nazwy: / Приказ № 27с НКМВ СССР от 27 декабря 1942г.. / Rozkaz Nr 27c NKMW ZSRR z 27 grudnia 1942 roku / НКМВ СССР-NKMW ZSRR - Ludowy Komisariat Broni Moździerzowej
--
Pełna nazwa firmy: Czystopolska fabryka zegarów ‘’WostoK’’ ( Чистопольский часовой завод "Восток")
Skrócona nazwa firmy: ЧЧЗ
Data wprowadzenia nazwy: 01.01.1969
Podstawa wprowadzenia nazwy: Приказ Главчаспрома Минмашприбора СССР
.......
Powszechnie jest wiadomo że Druga fabryka zegarów Została pośpiesznie, wręcz w panice ewakuowana chen, chen daleko za Ural, nad Kamę do Czystopola gdzie 150 ciężarówek przetransportowało z Moskwy 1000 ton sprzętu i 700 pracowników wraz z rodzinami. Tak powstał "CzCzZ". Burdel się zaczyna z "5Z" bo nie wiadomo czy to osobna fabryka czy po prostu organizowany na szybko czelabińskij czsowyj zawod. Wygląda na to że po ataku III Rzeszy na sajuz zrobił się niezły burdel. Sprawę zapewne komplikowała dodatkowo podległość ciężarówek wiozących sprzęt z 2MFZ pod Ludowy Komisariat Broni Moździerzowej.
Jak zaczynałem interesować się kirowkami trafiłem na info o tym jakoby "5Z" był numerem po to aby trudniej było go zlokalizować Niemcom polującym na instalacje przemysłowe / taki późniejszy bajkonur/ gdzie to wyczytałem, nie wiem.
Co by nie mówić to z dokumentu wynika że zaraz po ewakuacji w strukturach nowo powstałego ośrodka przemysłowego w Czystopolu panował niezły burdel.
...gdyby ktoś chciał zgłębić temat to jest co czytać... niestety po rosyjsku... cóż nie wszystko może być po angielsku... osobiście moja głowa jakoś lepiej przyswaja ruskie bukfy niż angielskie złote myśli
Ostatnio zmieniony przez Spam 2012-05-06, 14:02, w całości zmieniany 2 razy
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#253 Wysłany: 2012-05-06, 14:10
A pogrzebię - dzięki za linki.
Gb.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-05-06, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Spam [Usunięty]
#254 Wysłany: 2012-05-06, 14:12
Jacek. napisał/a:
A pogrzebię - dzięki za linki.
BTW: to NKMW to od "нового военно-промышленного наркомата"
To był taki komisariat o randze wyższej niż normalne ministerstwo, odpowiedzialny za ewakuację przemysłu za Ural i kontynuacje produkcji.
grzebajka najbliższe takie coś mi znalazła to za pewnik przyjąłem
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#255 Wysłany: 2012-05-06, 14:17
Nie! To była pomyłka w wysyłaniu - link do Simonowa i narodno - pronyszliennowo narkonata miał iść mailem do kumpla.Za sszybko mi się nacisnęło i wysłało. Przepraszam.