_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2012-03-04, 01:16, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Rakuten chyba nie wysyła do Polski, trzeba przez pośrednika.
Wg mnie ceny Rakutena są niewiele niższe od OrientUhren
Bez wysylki (nawet jesli "free",ale jak patrzylem na Germany, to tam stoi cos 18€ za polkilowa paczke...), cla, z japonska gwarancja, a nie niemiecka...
Wysylaj se do Japonii, jak jakies duperele sie sp...
Pies czy kot?: kot Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 1183 Skąd: WM
#23 Wysłany: 2012-09-04, 21:43
rybak napisał/a:
Bez wysylki (nawet jesli "free",ale jak patrzylem na Germany, to tam stoi cos 18€ za polkilowa paczke...), cla, z japonska gwarancja, a nie niemiecka...
Wysylaj se do Japonii, jak jakies duperele sie sp...
Nadal nizsze...?
Cos przegapilem?
Tak, przegapiłeś - nigdzie nie napisałem, że w związku z tym, że niewiele niższe, to należy tam kupować. Otóż chodziło mi o coś odwrotnego - z niemcowa jest już cena podana w całości plus transport za 9,50 euro.
Niepotrzebnie więc się gorączkujesz
Eeee... Panieee... Pierwszy raz w zyciu spotykasz TAK odprezonego goscia....
Szlo mi tylko o to, ze troche jablka i gruszki porownujesz, A zeby zacytowac klasyka to ja z kolei nigdzie nie napisalem ze napisales ze tam nalezy kupowac...
Żeby więc nie było, że do czegoś namawiam, to osobiście kupiłbym w DE, czego nie napisałem wprost na początku, ale cena nie dla mnie, niezależnie od tego, gdzie taniej lub mniej stresowo.
mnie tez drogo, nawet w orientuhren bez wysylki do Polski
Zwlaszcza, ze dyski to dla mnie raczej ciekawostka (do tego jeszcze za duze, jakby mialy 38mm bez koronki, to bym je inaczej widzial), ze Smarties "w ogole" jakbym sobie mial sprawic cos, to tego o:
Pies czy kot?: kot Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 1183 Skąd: WM
#29 Wysłany: 2012-09-05, 09:32
rybak napisał/a:
Zwlaszcza, ze dyski to dla mnie raczej ciekawostka
No waśnie po dłuższym zastanowieniu do tego samego wniosku doszedłem.
A w klasyku to trochę zwierzyniec psuje obraz.
Mam tylko jednego Orienta i jest on bez zwierzyńca Do lajonów jeszcze nie dorosłem
_________________ Pozdrawiam
Lastrad
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#30 Wysłany: 2012-09-05, 22:47
Dzisiaj się tak trochę zastanawiałem i doszedłem do wniosku że Orient zatrzymał się przy modelu Disc tak w pół drogi. Dysk dla odczytu godziny a reszta "normalne" wskazówki? Dla mnie to jednak chyba za mało. Myślę że ideałem byłoby wewnętrzny dysk z wycięciem do odczytu godziny, następnie ring z wycięciem dla odczytu minut i zewnętrzny ring z wycięciem dla odczytu sekund. Podziałka mogłaby być na dodatkowej bandzie lub ostatecznie na bezelu. Coś podobnego robił dawniej Zodiac ale tam "wskażniki" do odczytu były na przezroczystych płytkach/tarczkach z pleksi. W młodości zegarka pewnie było to w pełni ok, ale po jakimś czasie pleksi robiło się mleczne i matowiało co powoduje że odczyt godziny nie jest w pełni komfortowy. Wiem że Orient i Zodiac to inne koncepcje rozwiazania technicznego - w jednym 3 przezroczyste tarczki jedna na drugiej, w drugim tarczka i 2 ringi jako tarcza, ale chodzi o zasadę że nie ma wskazówek tylko znaczniki/wycięcia umożliwiające odczyt godziny.
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2012-09-05, 22:48, w całości zmieniany 1 raz