Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#16 Wysłany: 2009-10-31, 20:52
Widzieliśmy już widzieliśmy, i szczerze i bezinteresownie zazdraszczamy, zwłaszcza tego ostatniego upolowanego na Ukrainie, Alamo ma rację chyba duszę diabłu za niego oddałeś
Tak sobie popatrzylem na zdjecia mechanizmu Urala i moje pierwsze skojarzenie: calkiem jak Tissot. Tu zdjecie Tissocika z 1953 roku (a wiec mniej wiecej rowiesnik Urala), tak samo rozwiazana modyfikacja mechanizmu (przerobka z subsekundy na centralny sekundnik):
Ja nie widze jakich wielkich roznic w jakosci wykonania werku (no dobra, Tissot ma ladniejsze i wiecej napisow oraz incabloc). Tissot ma przede wszystkim przewage koperty - stalowa.
W tamtych latach to rozwiązanie było często stosowane i prawdę mówiąc nie wiem kto był pierwszy, może któryś z naszych "historyków" będzie wiedział.
Odpowiedziałeś w pierszym zdaniu - to było powszechnie stosowane rozwiazanie. Te mechanizmy często były pomiejszonymi wersjami werków kieszonkowych, które notorycznie miały dolną sekundę. W małych zegarkach lat '50 ciężko było to na tarczy pomieścić, więc przerabiano w ten sposób mechanizmy...
Ten werk co pokazał Zbysze to jest to samo co w moim Campingu.
Swoja drogą, naszła mnie ciekawa refleksja. W ZSRR koperty stalowe były spotykane sporadycznie, z kolei jakość powłoki złocenia bije konkurencję na łeb i szyję... Ciekawe podejście.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#23 Wysłany: 2009-11-01, 01:56
Ten czarny Ural robi wrażenie
sagvartok [Usunięty]
#24 Wysłany: 2010-09-25, 00:17
A ja mam takie głupie z pozoru pytanko. Trafił mi się Ural z czarną tarczą na Mołni oczywista. Nie znam się na sovietach, więc wybaczcie. Pytanie zasadnicze: czy Urale miały orgianlnie wskazówki wypełniane, czy puste? Głupie pytanie, ale mnie dręczy...
Ostatnio zmieniony przez sagvartok 2010-09-25, 00:51, w całości zmieniany 1 raz
Szczerze zazdraszczam Urala. Super ten mechanizm bo to przykład pragmatycznego myslenia ruskich. Dołożyli jedno koło i już jest centralna sekunda tak samo zrobili np w Kirowie i Pobiedzie.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2010-09-27, 08:14, w całości zmieniany 1 raz