Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 1901 Skąd: Angelenos
#16 Wysłany: 2022-03-13, 12:08
Tomi1976 napisał/a:
Póki co od 11 marca do 13 marca jest mniej więcej +15 - 20 sekund, co uważam za bardzo dobry wynik, jak na ten kaliber bez dodatkowej regulacji.
Mój drugi Komandir z automatycznym mechanizmem (31 kamieni) od Amfibii, z oczywistych względów, takiej dokładności nie osiąga. Mam tamten egzemplarz od 2015 roku - również nie był regulowany od nowości.
Z tego co wiem z danych katalogowych, to większość radzieckich / rosyjskich zegarków mechanicznych posiada dokładność chodu na poziomie: - 20 + 40 sekund...
W związku z tym uzyskany wynik, to faktycznie należy uznać za bardzo dobry...
Natomiast co do automatycznych czasomierzy, to osiągnięcie takowej dokładności jest raczej trudne, o ile w ogóle możliwe do osiągnięcia, nawet po dokonaniu regulacji...
<>
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2022-03-13, 12:09, w całości zmieniany 1 raz
Natomiast co do automatycznych czasomierzy, to osiągnięcie takowej dokładności jest raczej trudne, o ile w ogóle możliwe do osiągnięcia, nawet po dokonaniu regulacji...
Owszem. Tutaj ewenementem jeśli chodzi o dokładność w tej kategorii cenowej jest przypadek kalibru "Sea Gulla" znanego z Parnisa, od którego wszystko się zaczęło ... Pozostałe mechanizmy automatyczne przesadną dokładnością nie grzeszą, co jest oczywiste.
Dobrze ocenić mogę w tej kwestii mechanizm zegarka Orient "Bambino", ale tak dokładny jak poczciwy Parnis to on nie jest
Ostatnio zmieniony przez Tomi1976 2022-03-14, 11:11, w całości zmieniany 1 raz