Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#16 Wysłany: 2010-06-28, 21:15
Moze podsumuję nieco ten temat, bo chyba nikt nie udzielił do końca wyczerpującej odpowiedzi.
Po pierwsze - słynny K-34 to nic innego jak ostatni model Hampdena rozmiaru 16.
Po drugie - ZSRR faktycznie kupił całego Hampdena, ale na jego bazie powstała 1 Narodowa Fabryka Zegarków, a ten mechanizm jest z 2 Fabryki, czyli już radziecki.
Co do kieszonek amerykańsko-radzieckich, to chodzi tu raczej o bardzo poszukiwane wersje zmontowane na bazie płyt wyprodukowanych jeszcze z myślą o zegarkach marki Hampden Watch Co, o czym wspomniał Alamo (z tym, że to właśnie mostki były tu oryginalne). Różnią się one tym, że maja amerykańskie napisy na tarczy, otworki na śruby mocujące szatony (ale bez szatonów, z których zrezygnowano) i często dodatkowo nabite logo radzieckie. Zegarki te maja też importowany, chyba bimetaliczny balans, ale pewien nie jestem.
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2010-06-28, 21:18, w całości zmieniany 3 razy
spartasongo [Usunięty]
#17 Wysłany: 2010-06-28, 21:43
Dziękuje Koledzy za słowa uznania. Teraz wiem co posiadam. Wiem też i widzę, że Wy Koledzy posiadacie niejeden świetny okaz radzieckiego zegarmistrzostwa...