Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 11565 Skąd: Zielona Góra
#17 Wysłany: 2010-03-30, 15:15
Arek napisał/a:
zastanawia mnie tylko czy rzeczywiście jest tak że 6309 było następcą modelu 6105, czy nie jest to jednak klasa niżej, i cenowo i technologicznie. Tak jak teraz powiedzmy SKX007 i Sumo, bądź inny Marinemaster
...one są pokrewne z dziada pradziada. Mechanizm ewoluował na przełomie tych lat. Cenowo to raczej jest tak, że 6105 jest trudniej dostępny. Nie wiem jakie były ceny, kiedy to je w obieg puszczali. Wszystkie te 4 modele są z jednej lini, a kończy je jak na razie SKX007, o którym juz nie napisałem. Do 7002 wsadzili zmieniony mechanizm (stąd 7). W pozostałych były mechanizmy z serii 6, które to z resztą wkładane były do bardzo wielu modeli. Zauważ, że ten sam mechanizm co w SKX007 pakowany jest do zwykłych piątek, które kosztują połowę tego co SKX.
CornCobbMan Właściciel Pola Ryżowego porwany obłędem...
Świetna robota, warto zachować dla potomnych. Mnie tylko nurtuje pytanie dlaczego tak spieprzyli te zegarki dodając obecne wskazówki i usuwając małe detale w postaci np. loga na koronce?
Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 11565 Skąd: Zielona Góra
#24 Wysłany: 2010-03-30, 21:14
Arek napisał/a:
I wiesz co?? I byś k...wa teraz nie miał ręki
...ręka odrosła, zdjęcie dodane
ALAMO napisał/a:
Ty Maxiu jak się postarasz to nawet umiesz do rzecz gadać a nie spamować
...tak sobie pomyślałem, że na te pare setek co naspamiłem, choć jeden post trza napisać w miarę do rzeczy
Edit: Blaz, w Monsterze faktycznie są super, szczególnie jak się spotkają na 12, ale jakby je wstawiali do SKX'a to by to już nie był taki "poważny" diverek
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2010-03-30, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 2139 Skąd: Warszawa
#25 Wysłany: 2010-03-30, 22:23
Dopiero teraz miałem czas przeczytać i już wiem o co chodzi z seiko.
Oczywiście jak czołowy zbieracz od razu ebajowałem wszystkie te cyferki których nie znałem wcześniej
To teraz jeszcze poproszę taką historie o g-shockach - w końcu na forum też się zapaleńcy znajdują...
Odnośnie wskazówek w SKX007 i 6309 - mnie z kolei pasują. Czytelne, i co ważniejsze - charakterystyczne. Wg mnie brakuje w SKXie metalowych indeksów (takich jak np. w SKX171 czy SKX031) oraz oczywiście sygnowanej koronki.
Wiem wiem, można modować, ale .. jakoś mi moda na mody przeszła, wolę orginały.
Maxio - szacun wielki za artykuł w sumie:) widzę bratnią duszę.
Blaz [Usunięty]
#27 Wysłany: 2010-03-31, 08:10
Corten, a ja właśnie SKX007 nabyłem, aby go zmodować, choć to będzie mod bardzo podobny do oryginału. Wskazówki jednak wymienić chciałem od początku.