Tego zegarka nie trzeba chyba przedstawiać nikomu to legendarny już Seiko zwany Samurajem. Do zakupu Samuraja przymierzałem się od dłuższego czasu, moim faworytem był model z czarną tarczą, kiedy pojawiła się okazja zakupu „białego” targały mną sprzeczne uczucia. W końcu postanowiłem że niech się dzieje co chce, biorę, dwa dni oczekiwania i przyszdł……pierwsze wrażenia, zakochałem się w nim od pierwszego wejrzenia. Nie przeszkadza mi już biała tarcza i prawdopodobnie zakupię jeszcze jednego z czarną. Dla mnie w Samuraju najważniejsza zawsze była … koperta, mam fantastyczne kształty, jest jedyna i niepowtarzalna, nikt na świecie nie robi podobnej.
Zrobiłem kilka fotek, wiem że jest ich za dużo, ale nie mogłem się oprzeć magii tego zegarka, musicie mi wybaczyć.
----------
Poprawiłem zdjęcia - Maxio
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2010-04-01, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#6 Wysłany: 2009-09-11, 12:02
Kompromis jest bo Alba to mieszanka dwóch zacnych klasyków Samuraja i White Knighta. Dodam jeszcze że "życie" klasyka jest dość krótkie (nie chodzi o awaryjność) i Alba i Samuraj nie są już produkowane.
Kompromis jest bo Alba to mieszanka dwóch zacnych klasyków Samuraja i White Knighta. Dodam jeszcze że "życie" klasyka jest dość krótkie (nie chodzi o awaryjność) i Alba i Samuraj nie są już produkowane.
"We die young"
Dlatego pewnie są jeszcze bardziej intrygujące. Zegarek - legenda,
który zanim popularność przeszła w powszechność, przestał być produkowany.
Co do koperty to w pełni się zgadzam - można ją długo podziwiać i obracać w rękach
i nigdy się nie znudzi (choć to może dziwnie wyglądać, jak dorosły facet,
zamiast mieć zegarek na ręce, to go ogląda z wszystkich stron ).
Jedyny słaby punkt to bezel, a zwłaszcza wkładka - obłazi od samego patrzenia.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#9 Wysłany: 2009-09-11, 12:13
Powiem szczerze że decyzja o zaprzestania produkcji tego modelu przez firmę Seiko jest dla mnie niezrozumiała, doskonały dizajn, wystarczyło tylko zmienić mechanizm na model z dokręcaniem i stop sekundą i byłby hitem w sprzedaży. Inną sprawą która mnie dziwi to to ze jeszcze nikt po prostu nie zerżnął wzoru tej koperty.
#11 Wysłany: 2009-09-11, 12:27
Mnie osobiście brakuje dokręcania i stop sekundy, dni tygodnia nie potrzebuję, wystarczy standardowy datownik. Zawsze go nie noszę a "kołysanie" zegarkiem kojarzy mi się z dziecinną zabawą, wiem pozostaje rotomat ale po pierwsze nie posiadam takowego, a po drugie jeden i tak by mi nie zaspokoił moich potrzeb.
Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 11565 Skąd: Zielona Góra
#13 Wysłany: 2009-09-11, 12:41
...wydaje mi się, że samurai wbrew pozorom nie jest chyba taki popularny. Wszyscy o nim mówią, ale niewielu go posiada. Zawsze znajdzie się jakieś "ale". W moim przypadku to był pierwszy w pełni przemyślany zakup, właśnie dla tej koperty. Jest z*******a.
...co do dni tygodnia to raczej nie. W SKX007 to ma jakiś sensowny wygląd (i też ma sobotę niebieską i niedzielę czerwoną ), ale w samuraju to by nie przeszło.
Blaz [Usunięty]
#14 Wysłany: 2009-09-11, 13:10
Cieszę się, że Ci się podoba Sszwedo.
Samurai jest dla mnie piękny patrząc na niego z góry czy en face. Ale... mam do niego dwa ale. Bezel i niestety dla mnie to połączenie powierzchni polerowanych i satynowanych jest dysonansem... Miałem cztery Samuraie i czas się przed sobą przyznać, że to mi za bardzo przeszkadza...
Cóż, każdy z nas ma inny gust i każdy z nas zwraca na coś innego uwagę.
#15 Wysłany: 2009-09-11, 13:18
Ja lubię takie połączenia, Spinner się ze mnie nabija i mówi blik-blik , zresztą sam bezel z jego "radełkowaniem" jak i koronka nadają mu smaczku, do tego te polerowane "kropki" na uszach, sama poezja. Główna część koperty razem z bezelem i deklem przypomina jakiś tajemniczy instrument coś w rodzaju bębna lub kociołka.