Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#1 Wysłany: 2010-08-31, 19:50 Vostok Europe K3 Submarine
Trafił do mnie bardzo ciekawy zegarek , który od dawna był na liście , jako jeden z bardziej budżetowych od Vostok Europe . Stylistycznie nie widzę jakiś wiekszych zapożyczeń z strony litewskich designer-ów , można troszkę powiązać bezel z omęgą , kopertę z kształtem oyster , wskazówki z OP , wskazówkę sekundową z seiko , na tarczę nie mam pomysłu , ale istnieje domniemanie niewinności i rozgrzeszenie tych naawiązań
Technicznie
Werk - Vostok 2432 z bardzo ciekawym wahnikiem i kolorowanymi śróbkami zębatkami całkiem przyjemny na oka i ucha (nie słychać go)
Koperta polerowana stal od wierzchu uszka szczotkowane. Rozmiar 41 mm.
wskazówki i indeksy pokryte luminową
Tarcza gliszowana, efekt 3-D
Dekielek przeszklony i opisany .
Koronka zakręcana
Pasek - 20 mm skórka oryginalny z klamerką opisaną VE
WR 100 m
Model ten jest powiązany historycznie z pierwszą łądzią podwodną K3 Leninski Konsomolec o napędzie atomowym która powstała w CCCP w roku 1957 a w 1958 została zwodowana .
Z ciekawostek w 1962 popłyneła na biegun północny postraszyć imperialistów z USA podobno JFK nie spał więcej nocy niż Jaruzelski i Breżniew jak im w 1981 Ryszard Ochudzki (prezes klubu TĘCZA) czołg spalił .
Fotki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#3 Wysłany: 2010-08-31, 20:06
To jest najfajnieszy z Wostoków Juropów! Gratki Rudolf!
_________________ Foch und Ch.
Ritter [Usunięty]
#4 Wysłany: 2010-08-31, 20:18
Czy określenie elegancki może pasować do tego typu zegarka? Jeśli tak to taki właśnie jest.
Nawet nie śmiem dowcipkować, że w środku pierścień mocujący werk jest wykonany z wodorotlenku litu. Na wypadek gdyby zabrakło powietrza odkręca się koronkę, odkręca dekiel i oddycha swobodnie. A na atomowym okręcie podwodnym zawsze przyda się ten związek by co nieco uzupełnić w reaktorze... .
Poważniej aż mnie poruszyły te ogromne kulki w łożysku rotora. Wygląda na bardzo solidną konstrukcję.
Trochę szpeci go to okienko w deklu. Ale to rzecz gustu i mody. Jak dla mnie brak pełnego dekielka to brak zasadniczej osłony elektromagnetycznej dla balansu. Ale mój osąd jest nieco "skrzywiony" tym czego wymagam od zegarka. Dla zwykłego pożeracza bułek to nawet lepiej, że dekiel jest przeszklony.
Ostatnio zmieniony przez Ritter 2010-08-31, 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Fajny choć moja stylistyczna hierarchia VE to:
gaz 14 limousine w wersji z 2 koronkami
długo długo nic...
expedition i rocket n1 ex aequo
potem K3
i dopiero reszta swiata
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#7 Wysłany: 2010-08-31, 21:03
Z wierzchu bardzo ładny, ja bałbym mu tylko pełny dekiel, albo inny wahnik - ten jest taki odpustowy, ale przy noszeniu tego nie widać, tak więc ogólnie wrażenie bardzo dobre
Rudolf, koronka jest zakręcana ? Zaliczył już test wodny ?
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#8 Wysłany: 2010-08-31, 21:13
koronka zakręcana , dobrze że mi Smoku przypomniałeś nie napisałem o tym .
Testów wodnych nie było koleżanka przyszła małżonka sprawczyni tego zamieszania , jest kołomnie nie da mi testować , i tak się dziwnie patrzy jak wsadzamn coś do kuchenki odmierzam czas i wyjmuje podskakując w miedzy czasie albo jak zabraknie wybielacza a coś w nim spoczywa na spodeczku . Kobiety są delikatne i ich psyche nie ogarnia takich pseudonaukowych doświadczeń
#9 Wysłany: 2010-08-31, 21:14
Submarine to najładniejszy z Vostoków moim zdaniem. Wielkie gratulacje Rudolfie.