#1 Wysłany: 2010-08-12, 08:30 Trwałość oliwy do smarowania
Witam,
Jaka jest trwałość oliwy do smarowania?
Jakiś czas temu, będzie już z pół roku, kupiłem oliwę do smarowania zegarków - Novostar typ B. Już wtedy po otwarciu zauważyłem że pachnie lekko zjełczałym olejem. Czy to norma i ten typ tak ma, czy najzwyczajniej w świecie sprzedano mi przeterminowany produkt?
oleje zegarmistrzowskie mineralne tak mają, gdyż naprawde jest to mieszanka oleju ropopochodnego z destylatem organicznym (to właśnie on zapobiega rozpływaniu, ale jednoczesnie powoduje "odpowietrzne" utwardzenie oleju).
Taki olej może śmierdzieć jak zjełczały od samego początku.
Buteleczkę należy przechowywać w ciemnym w miarę chłodnym miejscu, koniecznie zamkniętą.
Do smarowniczki nalewamy naprawdę ciut bo jak postoi to się mimo wszytsko zakurzy i utleni.
mowczar [Usunięty]
#4 Wysłany: 2010-08-12, 21:36
Uprzejme dzięki za informację. Ulżyło mi bo przesmarowałem nim parę mechanizmów
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#9 Wysłany: 2010-08-17, 19:56
topek napisał/a:
To ja sie tak glupio zapytam. Czy do przesmarowania trzeba werk rozebrac, czy wystarczy go jakos delikatnie pokropic ?
Żeby to zrobić zgodnie ze sztuką powinno się cały werk rozebrać, umyć i w trakcie montażu przesmarować wymagające tego miejsca , a jest ich w zegarku sporo.
Sorki, ale zapominam że w tym dziale jestem modem i zamiast cytować, często mi się zdarza edytować czyjś post, tak też było z Twoim.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-08-17, 19:57, w całości zmieniany 1 raz