... przybór cenniejszy od zegarka ... otrzymany w komplecie z ołówkiem, na okoliczność poświadczającą podobno dojrzałość. ... czyli z epoki nieco jednak późniejszej.
To srebrny Ballograf ... jakoś się cudem uchował.
...swoją drogą warto by chyba założyć w dziale Vintage podwieszony zbiorczy topic o różnych niezegarkowych różnościach... starych i darzonych sentymentem... tu miały by szansę wypłynąć... bardziej niż dziale Trąba Słonia... imo...
A więc zaczynamy:
niemiecki prosty przedmiot codziennego użytku z lat 30-stych - sprawna lampa naftowa
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2014-07-16, 09:19, w całości zmieniany 3 razy
...ja mam w planie kiedyś dwie w tej tonacji nabyć i na ganku powiesić... tylko bym nieco modyfikował... na żarówę...
...w tygodniu coś pokażę...
...co do dysput w SB... to sadzę, że temat ma szanse się uchować... no ale bądźmy szczerzy... to muszą zimne miesiące nadejść... sezon urlopowy nie służy tego typu inicjatywom...
...no i czekam na Wojtkowego silver ballografa
Maras68 [Usunięty]
#3 Wysłany: 2014-07-16, 16:35
....spokojnie mogą być tu przedstawiane stare drobiazgi wszelkiej maści, które to maja dla nas jakieś tam znaczenie czy to sentymentalne czy kolekcjonerskie...
... podwieszony zbiorczy topic o różnych niezegarkowych różnościach... starych i darzonych sentymentem... tu miały by szansę wypłynąć... bardziej niż dziale Trąba Słonia... imo...
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#7 Wysłany: 2014-07-16, 18:41
Taka ciekawostka, w kontekście ostatnich Mistrzostw Świata w piłce nożnej.
Zapalniczka-gadżet z V Mistrzostw Świata z 1954 roku rozgrywanych w Szwajcarii (na IV turnieju w Brazylii, w 1950r. Niemców nie było).
Dekielek (pokrywka) stylizowany na siatkę bramki, sama zapalniczka w kształcie piłki.
Przed turniejem na dekielku był napis taki jak na fotkach 1-3 (foto moje), po zdobyciu tytułu przez Niemców zmieniono na taki jak na foto 4 (źródło poniżej).
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#8 Wysłany: 2014-07-16, 19:59
Przez całe swoje dotychczasowe życie jestem otoczony pamiątkami dawnych czasów.
Zacznę od pamiątki szczególnej, przed 1989 r. świętości (zdjęcie jak zwykle kiepskie):
_________________ Antisocial and faceless...
Maras68 [Usunięty]
#9 Wysłany: 2014-07-16, 20:04
Yakovlev napisał/a:
Taka ciekawostka, w kontekście ostatnich Mistrzostw Świata w piłce nożnej.
dla zawziętego kibica-fajna sprawa i napewno ogólnie ujmując ciekawostka z tamtych lat
[ Dodano: 2014-07-16, 21:05 ]
mw75 napisał/a:
Przez całe swoje dotychczasowe życie jestem otoczony pamiątkami dawnych czasów.
Zacznę od pamiątki szczególnej, przed 1989 r. świętości (zdjęcie jak zwykle kiepskie):
Obrazek
...swoją drogą warto by chyba założyć w dziale Vintage podwieszony zbiorczy topic o różnych niezegarkowych różnościach... starych i darzonych sentymentem... tu miały by szansę wypłynąć... bardziej niż dziale Trąba Słonia... imo...
To tak dla porządku ... to inicjatywa Spama ... ten "złomiarski" temat.
A to źródło przypadkowej inspiracji ... i obraz nieco patologicznego stosunku do przedmiotów.
Od góry;
Dwa ustrojstwa mojej dziecięcej opiekunki i powierniczki ... siostry babci. Srebrny ołówek z monogramem i dosyć oryginalne trójkolorowe coś ... takie kredki
Pelikan ojca ... podobno otrzymany po dziadku na maturę ... nie wiem ile w tym rodzinnej mitologii ... jakby ktoś potrafił go datować, to by się okazało. (Matura 38)
Moje maturalne Ballografy (Matura 81)
I na koniec ostatni, ulubiony Parker mojej mamy ... trochę recept zdążył jeszcze wypisać.
Wzruszająca podróż.
Maras68 [Usunięty]
#12 Wysłany: 2014-07-17, 08:42
małe przedmioty a jak cieszą i wspomnień czar
Ołówek srebrny niezwykle interesujący
[ Dodano: 2014-07-17, 09:46 ]
Woj_Woj napisał/a:
... to inicjatywa Spama ... ten "złomiarski" temat.
SPAM wpadł na znakomity pomysł, że tez nikt wcześniej o tym nie pomyślał
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2014-07-17, 08:43, w całości zmieniany 1 raz