#1 Wysłany: 2013-08-30, 12:50 Projekt forumowego pacha do zegarków wojskowych
Wzrasta ilość zegarków wojskowych lat 40-stych na naszym forum i ludziska borykają się z problemem paskowania, oferowane na aukcjach tudzież w sprzedaży straganowej paski z podkładką po 15 zeta są tandetne w wykonaniu i nie oddają w pełni klimatu tamtych lat ...
Temat powstał po to by wyłonić wspólny projekt takiego pacha dla zegarka wojskowego, którego wykonaniem zajmą się szanowni nasi paskotwórcy np. Nick 555
Kumotresy wrzucajcie zatem wasze wizje takiego pacha, co by oddawał klimat tamtych lat,
a ustalony wspólnie potem projekt wykonał w znacznej ilości chętny nasz rzemieślnik, kolorystyka to już kwestia indywidualnych zamówień bezpośrednio u majstra...
http://www.google.com/img...:98,s:200,i:298
już pisałem: czywiście bez tych dziwnych przeszyć i z klamerką mniejszą, bardziej typową dla epoki. Ewentualnie z łączeniem dwoma nitami na zewnątrz uszu
_________________ Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
Podkładka miała chyba powiększać szegarek. Ja tam nie mam kompleksu wielkości i nawet taka wersja bardziej mi się widzi, ale nie wiem, czy inni też się zgodzą. Z pewnością już samo podniesienie zegarka przez to, że bedzie leżał na pasku też wizualnie go trochę "powiększy".
Jednak w każdym wypadku czynnikiem decydującym bedzie skóra. Dobrze jeżeli byłaby grubsza niz w tych bazarowych paskach ale przynajmniej w okolicach teleskopów nie może byc znow za gruba, aby zmieścic się między nimi a kopertą.
_________________ Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#9 Wysłany: 2013-08-30, 14:53
Ja mogę poszukać jakiejś skórki, temat rozwojowy, chłopcy pasków nie mieli to i chwilę poczekac moga
Może się wyklaruje jakiś konkret.
Ze szczegółów, wiadomo, że jak stałe uszy musimy rozwiązać to nitem skręcanym. Albo poproście Ciech'a to wam nit z łusek skonstruuje.
Najwygodniej byłoby zrobić pasek trzyczęściowy, oddzielnie paski, oddzielnie podkładka. Wtedy pasowałoby to do większości zegarów.
No zasadnicze pytanie, czy 2-3mm wystarczy na grubości? Wiadomo, starą skórkę można znaleźć grubszą, ale ta grubość jest najpopularniejsza w torbach,mapnikach itp itd. Wiadomo też, że w uszach będzie grubiej, bo zawijka.
Ktoś mi może napisać jakie mniej więcej są odległości od stałego teleskopu do koperty? Zakres jest duży, czy raczej jest mało miejsca i tyle? Bo to dość mocno komplikuje.
_________________ FORZA Robert! RK WRT
Maras68 [Usunięty]
#10 Wysłany: 2013-08-30, 15:38
nick555 napisał/a:
Ktoś mi może napisać jakie mniej więcej są odległości od stałego teleskopu do koperty? Zakres jest duży, czy raczej jest mało miejsca i tyle? Bo to dość mocno komplikuje.
Niestety pole manewru niewielkie, w zależności od marki i tak np. Minerva 3 mm,
Arsa - 2 mm, PARA - 3 mm ....
czyli będzie się wahać od 2 do 3 mm... w wojakach niemieckich...
Skóra musiałaby być delikatna i giętka, jakby cielęca dobrze wyprawiona
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-08-30, 15:39, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#11 Wysłany: 2013-08-30, 15:40
No i git. Żeby było rozsądnie do skręcenia, trzeba co najmniej mm.
_________________ FORZA Robert! RK WRT
Maras68 [Usunięty]
#12 Wysłany: 2013-08-30, 15:45
Musimy teraz dojść, który projekt , czy z podkładką ?
czy bez z dodanymi nitami?
szyty białą nicią w stylu lotniczym czy czarną, brązową w kolorze paska?
albo surowy bez przeszycia...?
Kumotry ruchy, wypowiadać się...
jakieś własne propozycje... (fotki, ryciny)
coś od siebie, wnioski, refleksje...
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-08-30, 15:53, w całości zmieniany 1 raz