Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#1 Wysłany: 2009-09-02, 10:21 Tao International , klasyczny zegarek mechaniczny
Mechanizm, asianunitas 6497 17 kamieni z mikroregulacją
Koperta stalowa szczotkowana 43 x 12 mm
Dekiel stalowy przeszklony
Szkło mineralne
Tarcza biała giloszowana, sekundnik na godz 9, wskazówki stalowe barwione na niebiesko
Pasek skórzany z logo Tao, 22 mm mocowany w kopercie na śrubki, klamerka z logo Tao
Uwagi - Zegarek dotarł w ogromnej paczce w etui z wykonanym z chińskiego zwierza, jakość wykonania zegarka moim zdaniem bardzo, lekkie rozmycie indeksów to efekt naniesienia farby na giloszowanie tarczy i przy patrzeniu gołym okiem nie jest widoczne. Koperta wykonana bardzo starannie. „Ząbkowanie „ na krawędzi dekla sprawia wrażenie jakby było troszkę nierówne. Najważniejsze jednak to mechanizm, „ mikroregulacja ” jest praktycznie w skrajnym położeniu - minus, zostało zaledwie 2-3 obrotów śrubą regulacyjną, oczywiście gdyby była ona dłuższa zakres regulacji byłby większy. Mikroregulacja w tych modelach asianunitasa jest raczej umowna, łabędzia szyja jest mało sprężysta i nie dociska prawidłowo dźwigni regulacyjnej. Co dziwne zegarek nie był wyregulowany i makabrycznie się późnił, w tej chwili jestem w trakcie regulacji więc nie podam jeszcze wyników dobowych chodu.
Niedokręcony dekiel na zdjęciach to wynik mojej nieuwagi
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#6 Wysłany: 2009-09-02, 10:33
Widziałem go na żywo, zupełnie miły chociaż przejadły mi sie osobiscie sekundniki na "9" - nie lubię dodatkowo "zmasakrowanych" indeksów przez małą tarczke (cyfry 8 i 10)...
No i dwie uwagi - ząbkowanie dekla to lipa a cyfra "7" to juz tragedia...;-(
#8 Wysłany: 2009-09-02, 10:38
O tym że im się numerator we wszystkich modelach zaciął na 7 pisałem jak tylko go kupiłem.
Na tarczy ma także napisane GERMANY, ale to są szcegóły.
Na ząbkowanie dekla uwagę zwrócił mi Spinner jak go w ręku trzymał, ale on jest "przekręcony" na symetrię. Taka ząbkowana koperta to oczywiście rzecz gustu, jest to typowy garniturowiec, a koperta z pewnością inspirowana produktami Chronoswissa
Edit
Spinner nie napisał że tragedia 7 polega na tym że jest pochylona w lewo a nie w prawo jak pozostałe.
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#10 Wysłany: 2009-09-02, 10:43
Koronka jest faktycznie bardzo ładna, ząbkowanie koperty jest ładne i pasuje do niego - pisałem tylko o tej tandecie na deklu, pod spodem i tak nie bedzie widac niby ale...
#14 Wysłany: 2009-09-02, 11:24
Jest dosyć dobrze wykonany, sprawia solidne wrażenie, na pewno lepszy o 1000% od Parnisowych z chińskiego zwierza.
Spinnerowi odpisali że potrzebują na to 3 dni żeby wykonać zegarek w jego specyfikacji ,bo mają już inne rzeczy do wykonania , ale chłop się niecierpliwi dla niego te trzy dni to strasznie długo
Blaz [Usunięty]
#15 Wysłany: 2009-09-02, 11:55
O! To może uderzymy do Tao w kwestii naszego forumowego czasomierza?