Tytułem krótkiego wstępu: zegarki HEQ (high end quartz) to zegarki kwarcowe, które bardzo precyzyjnie mierzą czas. Bez "zewnętrznej pomocy" (czyli synchronizacji czasu z nadajnikami wzorców radiowych), wykorzystując termokompensację (w skrócie TC) w celu zniwelowania niedoskonałości oscylatora kwarcowego w efekcie zmian temperatury.
Tak jak standardowe zegarki kwarcowe mają dokładność mierzenia czasu określaną maksymalną odchyłką +-20s/miesiąc (a te lepsze +-15s/miesiąc), tak zegarki HEQ "odchylają się" o parę sekund na rok.
Metoda na taką dokładność polega w dużym skrócie na określeniu w zegarku aktualnej dewiacji oscylatora kwarcowego (np. przez pomiar temperatury jego pracy) i odpowiednim uzupełnieniu generowanych przez niego cykli tak, żeby nadal sekunda była sekundą.
Więcej w temacie postaram się opisać w postaci oddzielnego artykułu, a teraz jeden z zegarków HEQ, konstrukcja Citizena EBJ74-2823
Kaliber G530 (niestety, Citizen skasował "za tanie" kalibry E510/E410 i 0330, wrzucając swoje zegarki HEQ na wyższą/droższą półkę), Eco-Drive, dokładność +-10s/rok, jak widać bez okienka daty i perpetuala. Fenomenalna jest grubość zegarka wynosząca 5.6mm.
W linii Exceed są jeszcze dwa podobne modele:
EBJ74-2821
oraz EBJ74-2822
Kilka moich fotek:
Pomimo niewielkiej średnicy zegarka (34mm bez koronki) prezentuje i nosi się świetnie - ze względu na jego płaskość i prosty rysunek na tarczy.
Zegarek raczej do marynarki/garnituru/koszuli, niż na "codzienną rękę". Choć bywają i HEQ pod postacią nurka (co być może za niedługo pokażę).
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-06, 11:30, w całości zmieniany 1 raz
Najkorzystniej "upolować" na rynku wtórnym HEQ Citizena na kalibrze E510 (damska wersja to E410) - kaliber ma perpetual i okienko daty, zasilany Eco-Drive'm. Zegarki na takich kalibrach pojawiały się w liniach Exceed i Attesa (o tym drugim tylko czytałem, ale nie spotkałem się z żadnym modelem)
Fotka przedstawiająca kilka zegarków na tym kalibrze:
Modele (od lewej): EBJ74-1742 (udało mi się ten nabyć i mam w swojej kolekcji), EBJ74-1611 i EBG75-1611 (damski, na kalibrze E410).
Oprócz tego można szukać Citizena bateryjkowego na kalibrze 0330, także bateryjkowe Seiko na kalibrze 8F56 (i chyba też 8F32) - chyba w linii Seiko Spirit coś można znaleźć. Z tym że pobór prądu w zegarkach HEQ jest większy (trzeba zasilić układ kompensacyjny) co wyczerpuje baterię szybciej niż w "klasycznym" kwarcu, więc wg mnie zasilanie światełkiem jest idealnym rozwiązaniem.
Nowe zegarki HEQ zaczynają się w okolicach $1000. Standardowo - "japończyki" tańsze, "szwajcary" - droższe.
Fajne, ale myślałem, że są trochę tańsze. W sumie nowa Certina kwarcowa ze stoperem i oczywiście certyfikatem chronometru kosztuje jakieś 3800 zł. Oczywiście można ponegocjować.
sergserg [Usunięty]
#5 Wysłany: 2010-09-06, 12:15
Maro66 napisał/a:
Fajne, ale myślałem, że są trochę tańsze. W sumie nowa Certina kwarcowa ze stoperem i oczywiście certyfikatem chronometru kosztuje jakieś 3800 zł. Oczywiście można ponegocjować.
Używany w dobrym stanie można pewnie namierzyć za $500. Ponieważ są to zwykle zegarki lepszej jakości jeśli idzie o materiały i wykonanie - to wyglądają nawet po okresie użytkowania bardzo dobrze.
Za swojego Exceed'a EBJ74-1742 zapłaciłem niecałe $500. A czasem są pewnie i lepsze okazje, ale ogólnie na rynku trafiają się tylko pojedyncze sztuki i po prostu trzeba polować.
To mój EBJ74-1742 (tytanowy)
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-06, 12:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 2139 Skąd: Warszawa
#9 Wysłany: 2010-09-06, 13:05
Zegarki spoko nie mniej 1000 $ bym za nie nie dał... Widocznie jestem zbyt wielkim estetą - patrze na wygląd a tu się chyba zgodzicie, że nie ma fajerwerków
Jednak człowiek się uczy całe życie bo jakbym zobaczył takiego na bazarku to stwierdziłbym że to zegarek pokroju najtańszych seiko 5
Ważne że właścicielowi się podoba
TowRoupas, te pokazane zegarki są garniturowcami, więc rozmiar niewielki (tradycyjne ~38mm) i nie ma wodotrysków na tarczy. Natomiast precyzja ich wykonania, materiały - wszystko co najlepsiejsze. Sekundnik idealnie zgrany z indeksami.
Trzeba też zrobić dobrą fotkę, która to pokaże, np. taką
Nie zetknąłem się z zegarkami z chronometrem i HEQ, natomiast znalazłem diverka HEQ:
Seiko Prospex SBCM023, dokładność +-20s/rok, kaliber 8F35 , na oczy nie widziałem, ale paru userów pisało, że wskazówki idealnie zgrane z indeksami (zegarek nie tani, więc wypadałoby )
można dostać w PL za ok. 1600zł
bateryjkowy, ale podaje się 8 lat na jednej baterii
Poza tym nie ma co się oszukiwać, tylko standardowe kwarce są tanie (w miarę). Wszystko co jest "extra" - kosztuje extra. Aktualnie nawet u Japończyków zegarki HEQ pojawiają się głównie w najdroższych liniach: "The Citizen" (vel Chronomaster) u Citizena i w Grand Seiko u Seiko.
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-06, 14:06, w całości zmieniany 3 razy
sergserg [Usunięty]
#11 Wysłany: 2010-09-06, 14:29
Maro66 napisał/a:
Tak na szybko znalazłem info o jednej Certinie HEQ z chronometrem:
Certina DS Master, kaliber ETA 251.233
ma małą sekundę, bez podziałek, więc ciężko będzie wyczuć dokładność (o ile to na dole to jest sekunda, bo są też dwie duże wskazówki?)
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-06, 14:30, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#13 Wysłany: 2010-09-06, 15:01
Heniek Pogromca napisał/a:
Serg,a jak z Seiko SuperQuartz(SQ)?To tez HEQ?
raczej nie
#14 Wysłany: 2010-09-06, 17:32
hotwax napisał/a:
Heniek Pogromca napisał/a:
Serg,a jak z Seiko SuperQuartz(SQ)?To tez HEQ?
raczej nie
Jeśli masz na myśli Seiko SQ Twin Quartz, to raczej tak. W zegarku są dwa oscylatory kwarcowe, na podstawie różnicy w ich charakterystykach (różnicy w drganiach pomiędzy nimi w efekcie zmiany temperatury) jest wyliczana korekta. Przy codziennym noszeniu przez 8h maksymalna odchyłka wynosi +-20s/rok.
Z tego, co znalazłem na WUSie, chodzi o kalibry Seiko 9923A i 9442A/9443A (w przypadku tego drugiego kalibru są dwa oscylatory na różne częstotliwości: standardowe 32kHz i 40kHz, w pierwszym kalibrze - obydwa na 32kHz)