Podpowiedzcie, jak to jest z tymi Barbosami. Przy niektórych modelach podają w opisie szkło szafirowe. Gdy się wgłębić w szczegóły, z mojej znajomości niemieckiego wynika, że jest to z zewnątrz szkła powłoka szafirowa, a od spodu antyrefleks. Ktoś bardziej obeznany mógłby mnie oświecić?
Co prawda nie jestem specjalistą w dziedzinie szkieł, natomiast chyba nie może być szkło mineralne z powłoką szafirową. Tzn o ile technicznie może i byłoby to możliwe, o tyle praktycznie chyba mniej opłacalne niż zwykły szafir. A szafir z wewnętrznym AR stosują np Gerlachy w swoich zegarkach.
_________________ "Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
Nie da się zrobić powłoki szafirowej na szkle, zresztą na niczym się nie da. Szafir to kryształ. To tak jak by napylić diament na butelkę od piwa i uzyskać idealną przeźroczystość. Można natomiast zrobić "kanapkę" czyli powiedzmy skleić 0,1 mm płatek szafiru ze zwykłym szkłem. Wytrzymałość na zarysowania będzie "szafirowa" z tym że jest to nie opłacalne i wątpliwe jakościowo pod względem łączenia bo szafir i zwykłe szkło inaczej reagują na zmiany temperatur.
Ostatnio zmieniony przez dwatch 2014-02-16, 20:35, w całości zmieniany 1 raz