Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#1 Wysłany: 2010-05-23, 17:27 Komandirski bohomaz
Kupiłem sobie Komandira.
Oprócz koperty to nic mi się w nim nie podobało więc wziąłem go na warsztat. Chciałem żeby świecił, miał ciekawą tarczę w zielonych klimatach i żebym mógł to wykonać przez weekend bez narzędzi bardziej wyrafinowanych od młotka czy wiertła. Projekt rozrysowałem sobie wstępnie w piątek w robocie podczas ważnej narady i w sobotę przystąpiłem do dzieła.
Tarczę podziurawiłem barbarzyńsko i wcale się nie wstydzę
Farba miedziana Idea Patina + do tego potem patyna
W międzyczasie bezel - magiczny proszek Glow Inc.
Na koniec tego zielonego się pozbyłem bo czułem przesyt
Reluminowałem też wskazówki i indeksy na tarczy (tam gdzie zrobiłem dziury.
Poprawiłem też czerwień na sekundzie bo jakaś taka była bez życia i po wyschnięciu (i wypieczeniu sekundy) można było montować.
Finalny efekt wygląda tak
Niestety okazało się, że albo coś urwałem albo raczej coś nie zaskakuje jak należy (półbeczka jak mniemam) bo wałek się nie blokuje. Daje radę nakręcić ale nie mogę ustawić wskazówek. Poprawię to później.
Poza tym zegarek nadal wygląda źle. Z efektu wizualnego nie jestem w ogóle zadowolony (oprócz sekundy - wreszcie opanowałem tą cholerną farbę) ale dużo się nauczyłem więc jestem na plus. Powoli ogarniam ten świecący proszek i trafiam z proporcjami i nakładaniem, patyna tez jest prosta po ktoryśtam razie. Zegarek nie wygląda już jak czarna kupa tylko jak zielone rzygi z jarzębiną wiec jest progres.
_________________ Foch und Ch.
Ostatnio zmieniony przez kubama 2010-05-23, 17:31, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze nie był to komandir tylko jakiś składak
Po drugie na wszystkie bolączki zegarka podobno skuteczny jest młotek
A po trzecie primo to wygląda jak kupa po łazankach zagryzanych kiszonym ogórkiem
PS. Wreszcie mogę się na kimś odgryźć za mój domek dla aczasów
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#6 Wysłany: 2010-05-23, 19:16
Kuba najwazniejsze ze sie wyedukowales na nim , i potrenowales reluminowanie wskazowek i indeksow .
Ciekawe czy bedziesz go nosil na reku ? czy bedziesz przerabial jeszcze ?
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#10 Wysłany: 2010-05-23, 19:33
Pułkowniku Isajew, składam stachanowskie zobowiązanie, że jeszcze zniszczymy razem takiego kapitalistycznego burbona!
Szymek, świeci jasno ale krótko. Pomarańczowy ok 15min, niebieski kilkanaście godzin ale mogłem go jeszcze bardziej zagęścić i wtedy byłby intensywniejszy. Trzeba dopracować technologię.