Zafascynowany ostatnio swoim nadgarstkiem (wiem wiem głupio brzmi), wpadłem rano na pomysł, żeby zrobić ankietę na temat naszych nadgarstków. W końcu to na nich siedzą nasze zegarki, i przez to jest to jedna z najważniejszych części ciała
I od razu pytanie do Was - czy uważacie, że duże zegarki (>44 mm średnicy) to moda czy stały trend ?
Ja zauważyłem, że po okresie fascynacji właśnie sporymi czasomierzami (Triton, BFS) powoli wracam do nieco mniejszych, i przy moim nadgarstku (19 cm) najwygodniej nosi się 40 - 42 mm w średnicy i < 50 mm w uszach (tzw. lug-to-lug).
wychodzi - w miejscu gdzie noszę zegarek - mierzone na ścisk 16,5mm (w ankiecie dam, że 17, dodam sobie, a co ). A notabene mały nie jestem...
w sumie dobrze mi z tym, bo mam argument przeciwko manii na olbrzymy, i dobrze się czuję z zegarkami garniturowymi 37mm. Ale sumo z uwagi na dobry profil koperty też mi ręki nie urywa . Niemniej coś większe absolutnie odpada, a Parnis chronometer jest na styk
Ja mam 16,5 (zaznaczyłem na wyrost 17). Maryna 44mm jako tako jeszcze wygląda, ale 47mm Radiomir to już nie bardzo. W ostateczności jeszcze można nałożyć Parżyniera (bo fajny jest i mimo swojej wielkości da się nosić)
Optymalne rozmiary dla mnie to: od 35 (dla vintage 'ów) do 42 (no może 43) mm.
Ja zauważyłem, że po okresie fascynacji właśnie sporymi czasomierzami (Triton, BFS) powoli wracam do nieco mniejszych, i przy moim nadgarstku (19 cm) najwygodniej nosi się 40 - 42 mm w średnicy i < 50 mm w uszach (tzw. lug-to-lug).
A jak z Wami?
Mam 17cm. I to nie w uszach.
Zgadzam się z całością Twojej wypowiedzi.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#14 Wysłany: 2009-12-16, 23:12
18 cm, co do noszenia zegarków, to wszystko zależy nie od wielkości, a od kształtu koperty - niektóre są po prostu niewygodne i nie zależy to od wielkości. W każdym razie bardziej lubię nosić mniejsze zegarki. Na co dzień używam małego i cienkiego Łucza 2209.
Ja mam jakieś 19,5cm mierzone na ścisk. IMO to kwestia gustu i przyzwyczajenia jaki zegarek nosimy. Ja zanim popadłem w nałóg nosiłem kilka lat 36mm Citizena (mam go do dzisiaj). Teraz wszystkie noszone mają u mnie od 43 do 46mm.