Poprzedni temat «» Następny temat
Luma w białym proszku
Autor Wiadomość
Pietrek
[Usunięty]

#1  Wysłany: 2011-10-28, 07:01   Luma w białym proszku

Koledzy,
Nazbierałem trochę różnych, fajnych zegarków, ale męczy mnie jedna rzecz: są nieświecące, albo świecą symbolicznie trzy minuty (big mak, alphy, piloty i inne). Mam różne lumy z allegro, tylko kolor proszku tych świecących uczciwie jest jasnozielony, (biała luma świeci z godzinę), a ze względów estetycznych nie chcę zielenić indeksów, które są białe w oryginale.

Pytanie z prośbą: znacie może miejsca, gdzie można kupić małą ilość lumy w białym proszku, kolor świecenia w zasadzie obojętny (zielony, niebieski), byle świeciła uczciwie kilka godzin ? Albo ktoś z Was może mi odstąpić małą działeczkę takiego towaru, tak z gramik-dwa (naturalnie odpłatnie w wybranej walucie) :wink: ?

Monter
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu
... Poyekhali

#2  Wysłany: 2011-10-28, 08:14   

Kumotr Kieszonkowe posiada, pisz do niego

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB

Pietrek
[Usunięty]

#3  Wysłany: 2011-11-16, 17:17   

Gumshield, pomogłeś :smile:

Monter
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu
... Poyekhali

#4  Wysłany: 2011-11-16, 17:57   

Pietrek78 napisał/a:
Gumshield, pomogłeś :smile:

Ciesze się :)

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB

misinek
Sprzedawca Ryżu

#5  Wysłany: 2011-11-16, 20:25   

A wystarczy trochę białego wypelniacza, np proszek świecący fioletowo jest bialy i do niego mieszamy morski. lub dodajemy troche bieli tytanowej i jest OK.

Pietrek
[Usunięty]

#6  Wysłany: 2011-11-16, 20:32   

Masz rację, kombinowałem i tak, tzn. luma morska/zielona + biała w różnych proporcjach. Jednak gdy się chce osiągnąć wyraźną biel, to trzeba dodać więcej lumy białej, co osłabia moc świecenia. Teraz mam trochę białej świecącej pasty i porównam efekt.

bow
Klon Właściciela Pola Ryżowego
Wujek/Zbok brązowy

#7  Wysłany: 2011-11-17, 07:02   

Biały pigment dodaj do akrylu, zamiast białej luminy :)

Kieszonkowe
Starszy Kulis

#8  Wysłany: 2011-11-23, 08:55   

bow napisał/a:
Biały pigment dodaj do akrylu, zamiast białej luminy :)

To nie jest tak.
Każdy biały kryjący pigment dodany do lumy zmniejsza jej świecenie.
Jest co prawda luma świecąca na biało ale jej czas swiecenia jest ok 2 godzin :(
Najdłużej świeci luma zielona. Masy które posiadam świecące na zielono mają
czas świecenia w granicach 18 do 24 dodzin i dlatego w dzień są lekko seledynowe.
Gdyż właściwie cały czas świecą /nie zdążą się wyładować a już akumulują światło/
gdyby je dłużej przetrzymać w całkowitej ciemnośći
powinny być białe w dzień do czasu ponownego naładowania.
Posiadam masę swiecącą na niebiesko - około 8 godzin - i ta w dzień jest biała.

pozdrawiam
Roman
Ostatnio zmieniony przez Kieszonkowe 2011-11-23, 08:57, w całości zmieniany 3 razy  

Janek
Ojciec Założyciel
Chilloucik

Pies czy kot?: pies
 #9  Wysłany: 2011-11-23, 09:07   

Moja luma wychodzi czesto biala.Rozrabiam proszek (np. glow inc.) w bialym akrylu i mozna dojsc do tego,zeby byla biala bez problemu.Ale krocej swieci,bo dodajesz mniej proszku.

Pietrek
[Usunięty]

#10  Wysłany: 2011-11-23, 11:19   

Rozrabiałem kiedyś zielony proszek z rozcieńczoną farbą akrylową, białą. Wyszło coś w okolicach bardzo jasnej, zielonej lumy. Kolor by przeszedł, ale moc świecenia typowo parnisowa, czyli słaba. Kolejna próba to mieszanie lum białej i morskiej, kolor w dzień zbliżony do białego, lekko złamany zielenią, świecenie też ok, ale dość szybko siada (jak rzecze Kieszonkowe, biała luma świeci góra 2h, a wyraźnie świeci znacznie krócej). Efekt tutaj:
http://www.chinawatches.p...r=asc&start=675

Teraz mam białą pastę, o której wspomina Kieszonkowe, świeci na niebiesko, w dzień biała, jeden zegar już nią opędzlowałem, jest ok. Nic nie przebije lumy zielonej, ale nie wszędzie pasuje.
Ostatnio zmieniony przez Pietrek 2011-11-23, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

Kieszonkowe
Starszy Kulis

#11  Wysłany: 2011-11-25, 12:08   

Janek napisał/a:
Moja luma wychodzi czesto biala.Rozrabiam proszek (np. glow inc.) w bialym akrylu i mozna dojsc do tego,zeby byla biala bez problemu.Ale krocej swieci,bo dodajesz mniej proszku.

Z tego co mi wiadomo proporcje substancji świecącej do spoiwa są ścisle określone. Jako spoiwo powinno być używane spoiwo bezbarwne. Każde inne a tym bardziej biel kryjąca będzie zmiejszało świecenie. Nie można dać mało lumy do białego akrylu bo było by to tak jak by wypełniać wskazówki samym akrylem. Poprzednia moja zielona luma miała czas świecenia około 8 godzin i ta podobnie jak luma niebieska w dzień była właściwie biała.
Obecnie mam lumę zieloną o czasie świecenia około 24 godzin i ta przez to że jak już wcześniej napisałem -świeci na okrągło- w dzień ma lekki odzień seledynowy.

pozdrawiam

Roman

w zał. zdjąecia lumy w dzień i w nocy
Ostatnio zmieniony przez Kieszonkowe 2011-11-25, 12:24, w całości zmieniany 3 razy  

Karolewskiej
Prezes Uncle Bens'a

#12  Wysłany: 2011-11-25, 12:32   

Kieszonkowe

daj te fotki :D

Kieszonkowe
Starszy Kulis

#13  Wysłany: 2011-11-25, 12:36   

Karolewskiej napisał/a:
Kieszonkowe

daj te fotki :D

Niestety nie mogę załadować zdjęć na forum nie wiem dlaczego

ani gif-a ani tif-a ani jpg-a

spróbuję poźniej

Janek
Ojciec Założyciel
Chilloucik

Pies czy kot?: pies
 #14  Wysłany: 2011-11-25, 12:36   

Kieszonkowe napisał/a:
Janek napisał/a:

Z tego co mi wiadomo proporcje substancji świecącej do spoiwa są ścisle określone. Jako spoiwo powinno być używane spoiwo bezbarwne. Każde inne a tym bardziej biel kryjąca będzie zmiejszało świecenie. Nie można dać mało lumy do białego akrylu bo było by to tak jak by wypełniać wskazówki samym akrylem. Poprzednia moja zielona luma miała czas świecenia około 8 godzin i ta podobnie jak luma niebieska w dzień była właściwie biała.
Obecnie mam lumę zieloną o czasie świecenia około 24 godzin i ta przez to że jak już wcześniej napisałem -świeci na okrągło- w dzień ma lekki odzień seledynowy.

pozdrawiam

Roman

w zał. zdjąecia lumy w dzień i w nocy

Aj tam.Ja rozrabiam na oko - mozna rozrobic troszke mniej lub troszke wiecej ; )
Oczywiscie tak jak mowie- ilosc proszku wplywa na dlugosc swiecenia

Kieszonkowe
Starszy Kulis

#15  Wysłany: 2011-11-25, 13:03   

Janek napisał/a:
Aj tam.Ja rozrabiam na oko - mozna rozrobic troszke mniej lub troszke wiecej ; )
Oczywiscie tak jak mowie- ilosc proszku wplywa na dlugosc swiecenia

"Na oko to chłop w szpitalu umarł "/jak mawiała moja ś.p. Babcia/ :wink:

Ale też "oko czyni Mistrza" :!:

A tak na poważnie mała ilość lumy na dodatek jescze w białej kryjącej farbie chyba mija się z celem.
W wiekszości przypadków koledzy poszukują lumy świecącej całą noc. I dlatego luma zielona świecąca 24 h / ta świeci najdłużej / ale niestety przez to zabarwia spoiwo - tak jak napisałem świeci też w dzień.

Jak wrócę do domu spróbuję jeszcz raz załadować zdjęcia - nie wiem dlaczego nie mogę załączyć pliku :sad:
Ostatnio zmieniony przez Kieszonkowe 2011-11-25, 13:10, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu