To cos na fotce, to zajawka nagrody Od zwyciezcy konkursu bede wymagal kilku zdan na temat tego nozydla - jak sie uzywa, czy wygodna itp
Zwycieza ten kto jako pierwszy poda odpowiedzi na dwa pytania
Pyt. Nr 1 - Co to jest sode
Pyt. Nr 2 coto jest Takefu i jek sie ma do nozy
START- 22. 08. 2011 o godz. 00:00 - Zeby niewnozowieni mieli czas na zebranie informacji
Zapraszam serdecznie i ide dokonczyc nozydlo. W konkursie moze wziac udzial kazdy user CW, zarejestrowany przed ukazaniem sie tego postu
Do startu wolna dyskusja i pytania dotyczace noza - Jak najbardziej
Adminom - DZIEKI SERDECZNE
_________________ Noze tez lubie
Ostatnio zmieniony przez topek 2011-08-21, 18:29, w całości zmieniany 2 razy
_________________ Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
olek [Usunięty]
#3 Wysłany: 2011-08-21, 18:07
ad2
Indonezja i Malezja słyną ze swojej broni Kris.
Od innych broni tej kategorii wyróżnia się falistym ostrzem o długości od 15 do 60 cm oraz szeroką podstawą. Inną cechą charakterystyczną dla Kris są jego bogato zdobione rękojeści, jedyne w swoim rodzaju. Techniki walki tym przyrządem to głównie pchnięcia. Faliste ostrza pozwalają na leprze wejście sztyletu pomiędzy żebra. Głownie walczy się w krótkim dystansie. Eksperci Kris twierdzą, że pchnięcie jest szybsze i pewniejsze, natomiast cięcie aby było skutecznie wykonane zmusza do podniesienia lub cofnięcia broni co jest widoczne dla przeciwnika. Sztylety (z tej grupy) dzielą się na trzy główne typy:
Sztylety typu kris:
Mają one zwykle około 22 cm długości i zakrzywioną w rękojeść (przypominającą uchwyt pistoletu). Ten typ rękojeści zapewnia większą efektywność przy pchnięciach. Poza tym stosuje się również techniki przebijania, rozcinania i krajania, czyli więcej możliwości niż przy klasycznym Kris. Bronie krótkie typu noża do wykonywania cięć. Inna różnica polega również na tym, że te bronie posiadają tylko jedno ostrze. Wyróżnia się następujące rodzaje sztyletów: Badek - o prostym ostrzu, Tumbok Lada i Sewar o zakrzywionych ostrzach.
ad1
tale pow; 0,8 C mozna poddawac wyżarzaniu niezupełnemu gdyż ten zabieg powinien gwarantowac dostateczna miękkość stali wystarczajacą do obrobki mechanicznej. Stali o duzej zawartosci węgla nie nalezy niepotrzebnie zbyt wysoko grzec ponieraz jest skłonna do przegrzania i przepalenia. Mozna jednak zastosowac wyżarzanie zupełne z temp. hartowania zwłaszcza dla cienkich przekrojów jakimi sa blanki gdyz wowczas czas wygrzewania nie jest długi. Najwazniejsze przy wyżarzaniu zmiekczającym jest powolnośc studzenia do temp. A1 czyli ok. 720 st. C zarowno przy wyżarzaniu zupełnym jak i niezupełnym gdyż z tem. 700 st.C juz nic nie zahartujemy. Dlatego często studzi sie te stale z piecem. Jednak gdy zalezy nam na czasie to mozna zastosowac wyżarzanie zmiekczające z wyższej temperatury, studzić w piecu lub plomieniu aż bedzie ciemne, czyli nie bedzie swiecić temp. ok. 600 st. C a dalej gdzies blisko ognia w cieple ale nie koniecznie w piecu. Nie mozemy dopuscic do napreżen termicznych bo moze powstac tzw. siatka pęknieć czyli taka pajęczynka drobnych pęknieć na powierzchni stali. Im przedmiot ma mniejsze wymiary tym i naprężenia sż mniejsze ale za to szybciej stygnie na powietrzu. Pradniki pisane sa głownie na warunki przemyslowe a tam potrzy sie na koszty, nie nagrzewa zbyt wysoko jak nie jest to konieczne.
Sode jest to nowa przyprawa, otrzymywana przez transmutację majeranku w obecności kamienia filozficznego.
Takefu to nowowprowadzane określenie na zegarki znaczenie brzydsze od takese.
Ogólnie jest to dyplomatyczne określenie na zegarki, których nikt nie chce nosić poza celebrytami i nadają się tylko pod nóż
Takefu a dokładnie Takefu Special Steel Co. to firma produkująca różne rodzaje egzotycznych stali np. laminat Takefu Suminagashi, co to z niej Yahoo mojego nożowego Graala wyklepał. Było to również miasto w Japonii, do bodaj 2005 roku, ale się połączyło z innym.
Nie mam pojęcia co to jest sode .
_________________ Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
Ostatnio zmieniony przez chomior 2011-08-21, 22:16, w całości zmieniany 3 razy
Pies czy kot?: pies
Wiek: 37 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3547 Skąd: Warszawa
#13 Wysłany: 2011-08-21, 23:00
Błędne odpowiedzi ale spam musi być
Pytanie nr 1
Sode – miejscowość i gmina we Francji, w regionie Midi-Pyrénées, w departamencie Górna Garonna.
Według danych na rok 1990 gminę zamieszkiwało 18 osób, a gęstość zaludnienia wynosiła 3 osób/km² (wśród 3020 gmin regionu Midi-Pyrénées Sode plasuje się na 1045. miejscu pod względem liczby ludności, natomiast pod względem powierzchni na miejscu 1410.).
Pytanie nr 2
Japoński wielowarstwowy stalowy laminat służący do produkcji noży. Produkowany przez firmę Takefu Steel co.
Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#14 Wysłany: 2011-08-21, 23:24
Takefu Sumiangashi wielowarstwowa stal do produkcji noży kuchenniaków oraz bardziej metrotaktycznych noży japońskich dla małych samurai
Samurai Sode is another type of arm armor, but designed for protecting upper arms and shoulders, similar to European pauldrons. Samurai sode was mainly of a lamellar construction giving a better protection to the arm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach