Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#5 Wysłany: 2009-11-06, 23:42
Ta rakieta jest męska i całkiem spora - 40 mm średnicy
kamień to malachit
To jest bardzo rzadki model, coś typu rakiety w drewnianej kopercie, ale jeszcze rzadziej spotykany. Jedni z najbardziej znanych kolekcjonerów radzieckich zegarków np. Mark Gordon, czy Phill (netgrafik) nie mają takiej rakiety. Jedynie tu widziałem taką: http://photofile.name/use.../#mainImageLink
Karol gratulacje! rzeczywiście spory rarytas Ci się trafił!!
Dla porządku dodam że równolegle (nie podejmę się rozstrzygnięcia kto pierwszy) modele zegarków w drewnianej i kamiennej kopercie produkował Tissot, tyle tylko że kwarce.
Nie mówię, pewnie Darek masz takie przynajmniej cztery i każda w innym kolorze,
ale dla mnie to też jest unikat.
a się zdziwisz pewnie bo nie i prawdę mówiąc nigdy takiej w ręku nie miałem! Koperta i wskazówki niewątpliwie rakietowe - używane w wielu innych modelach ale tarcza - takiej nie widziałem!
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#12 Wysłany: 2009-11-08, 00:32
Dziękuję za uznanie, tak jeszcze w kwestii historycznej dodam, że moja Rakieta była kiedyś własnością radzieckiego generała. Jak zabieram się za codzienne nakręcanie zegarków to nie mogę od niej oderwać wzroku. Może trochę za bardzo się przechwalam ale ta Rakieta to dla mnie perła w kolekcji.
Telekom - zdjęcia z tego katalogu są na forum, które stworzył kiedyś Jan