Poprzedni temat «» Następny temat
Stachopachy
Autor Wiadomość
Stasiu 
Starszy Ryżowy


Wiek: 42
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 630
Skąd: Łódź
 #1  Wysłany: 2011-03-21, 02:24   Stachopachy

Kilka moich pasków krąży już po świecie szpecąc Wasze zacne zegarki i nadgarstki.
Kilka pewnie trafiło do kosza lub na dno szuflady (może nawet większość) :mrgreen:
Lecz mimo to nie upubliczniałem swojej "tfórczości" nigdzie poza bazarem.
Zdaję sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Cały czas jednak pracuję.
Potrzebne mi są Wasze opinie, abym nie szedł po omacku.
Dla tego między innymi tworzę ten temat.

Zaczęło się typowo - czyli "produkcja" na potrzeby własne.





Potem to już samo poszło.

Nie pamiętam już chronologii. Nie mam też wszystkich zdjęć, więc przedstawię skrótowy przegląd przez moją wcześniejszą "tfórczość"













Ostatnio dorwałem się do dobrej jakości grubej skóry, więc stworzyłem kilka nowych potworków.



Oto kilka z nich:

1. Prosty Gnieciuch 18mm. Fajna gruba skóra - ok. 4mm. Przyjemny, siermiężny brzydal. 145x85mm



2. Też 18mm. Prosty jak konstrukcja cepa. Nieomal prostacki - dla tego nazwałem go Prostak :mrgreen:
140x100mm



3. Skręcany Kanciasty 22mm. Bardzo gruba skóra - ok. 5mm. 100% naturalny jucht. Chyba najgrubsza jaka nadaje się jeszcze na paski. Bardzo elastyczna.
130x70mm
Muszę zainwestować w "park maszyn", bo ręczna obróbka tak grubej skóry jest trochę upierliwa i czasochłonna. Do tej pory bolą mnie paluchy.



4. Tym razem 24mm. Tego brzydala nazwałem Biszkopt. Po impregnacji skóra nabrała takiej przyjemnej "ciastkowatej" barwy. Nie tylko mnie się tak skojarzył - przyłapałem moją dwuletnią latorośl na tym, że chciała spróbować jak to "ciacho" smakuje.
Skóra tak jak wyżej: jucht ok. 5mm. 140x80



5. Kolejny brzydal 24mm. Bazą ten sam jucht ok. 5mm.
Po impregnacji i patynowaniu skojarzył mi się z neolitycznymi narzędziami z gładzonego kamienia... Nie wiem za bardzo dla czego. Tak mi się skojarzył i już...
150x80



6. Tu mam skręcany obły 24mm. Aż żałuję, że nie mam zegarka na którym mógłbym go nosić. Skubaniec bardzo mi się podoba. Wyszedł wyjątkowo miękki i elastyczny. Zaskakująco miękki jak na tą grubości.
140x80mm



7. Szarak 24mm. Po patynowaniu skóra nabrała lekko szarawego odcienia, więc tak mi się samo nazwało...
Miękka lekka skórka ok. 2,5-3mm.
140x95mm



8. Ten skromny dwudziestoczteromilimetrowy paskód nazwałem"Nóż do chleba"
Chyba nie muszę pisać dla czego? :wink:
Skóra 2,5-3mm grubosci.



9. ... I ostatni na dziś skromny, prosty Pokrak 26mm.
Bardzo miękka dwumilimetrowa skórka. Praktycznie nie czuć go na ręku.
125x80mm




W przygotowaniu mam już kilka kolejnych brzydali. Zaczynam również eksperymenty z różnymi rodzajami skóry. Mam nadzieję, że niedługo będę mógł podzielić się wynikami :wink:
_________________
Stach

Ostatnio zmieniony przez Stasiu 2011-05-18, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bow 
Klon Właściciela Pola Ryżowego
Wujek/Zbok brązowy


Pomógł: 62 razy
Wiek: 51
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 14239
Skąd: Toruń
 #2  Wysłany: 2011-03-21, 07:09   

Nie ustawiaj w działaniu.
Inaczej mówiąc - idź tą drogą!!! :lol:
_________________
Dziewczyny lubią brąz zapraszają :twisted:
 
 
Svedos 
Dobry Mod



Pomógł: 90 razy
Wiek: 62
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 31014
Skąd: Zielona Góra
 #3  Wysłany: 2011-03-21, 08:26   

bow napisał/a:
Nie ustawiaj w działaniu.
Inaczej mówiąc - idź tą drogą!!! :lol:


O tak tak, masz swój niepowtarzalny i rozpoznawalny styl
_________________
 
 
wahin 



Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 10766
Skąd: Koszalin
 #4  Wysłany: 2011-03-21, 08:27   

Świetne pachy :)
Wiem, bo mam ;)
_________________
Don Mati FCI - Hodowla bokserów, buldogów francuskich i mopsów
 
 
ALAMO 
Pijak i Złodziej



Pomógł: 181 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 49277
Skąd: Vorpommern
 #5  Wysłany: 2011-03-21, 08:36   

Stasiek, nr 3 i 6 są do wzięcia ?
_________________
 
 
Stasiu 
Starszy Ryżowy


Wiek: 42
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 630
Skąd: Łódź
 #6  Wysłany: 2011-03-21, 19:25   

:mrgreen: Dziś odebrałem 30kg skór różnych, różniastych... (ta kupa sierści na wierzchu się nie liczy :mrgreen: ). Taka "skórkowa bajadera".



Po wstępnej selekcji wiem już, że nie wszystko się nadaje, ale i tak jest lepiej niż przypuszczałem.
Więc jeżeli tylko czas pozwoli, to wkrótce będzie się działoooo....
_________________
Stach

 
 
ALAMO 
Pijak i Złodziej



Pomógł: 181 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 49277
Skąd: Vorpommern
 #7  Wysłany: 2011-03-21, 19:54   

Akurat z sierściucha byłby ciekawy pasek :razz:
I podobno smakują jak kurczak ... :twisted:
_________________
 
 
wahin 



Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 10766
Skąd: Koszalin
 #8  Wysłany: 2011-03-21, 19:57   

No to czekam na produkcję :)
_________________
Don Mati FCI - Hodowla bokserów, buldogów francuskich i mopsów
 
 
nick555
Klon Starszego Kulisa


Pies czy kot?: pies
Pomógł: 61 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 8911
Skąd: Bełsznica/Lublin
 #9  Wysłany: 2011-03-21, 19:57   

Bigle też miały smakować jak kurczak, miotasz się w zeznaniach!

Stachu fajna kupka, nie powiem że nie zazdroszczę... :evil:

A z pasków te skręcane nitami podobają mi się najbardziej!
_________________
FORZA Robert!
RK WRT
 
 
Blaz
[Usunięty]

 #10  Wysłany: 2011-03-21, 20:00   

Naprawdę fajne masz pomysły. :grin:
 
 
ALAMO 
Pijak i Złodziej



Pomógł: 181 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 49277
Skąd: Vorpommern
 #11  Wysłany: 2011-03-21, 20:01   

Cytat:
Bigle też miały smakować jak kurczak, miotasz się w zeznaniach!


Przemuś, ale wszystko smakuje jak kurczak :-) No chyba, żeby nie smakowało :P :lol:
_________________
 
 
bow 
Klon Właściciela Pola Ryżowego
Wujek/Zbok brązowy


Pomógł: 62 razy
Wiek: 51
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 14239
Skąd: Toruń
 #12  Wysłany: 2011-03-21, 22:10   

Jak nie smakuje, to znaczy, że źle doprawione :lol:
_________________
Dziewczyny lubią brąz zapraszają :twisted:
 
 
kadarius 
Ojciec Założyciel
Towarzysz Isajew


Pomógł: 16 razy
Wiek: 53
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 8157
Skąd: ZIEMIA OBIECANA
 #13  Wysłany: 2011-03-21, 22:47   

ALAMO napisał/a:

Przemuś, ale wszystko smakuje jak kurczak


oprócz kurczaków rzecz jasna :mrgreen:

Stasiu świetny początek! ciekaw jestem jak się rozwinie produkcja :mrgreen:
_________________
 
 
Rudolf 



Pomógł: 112 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 37156
Skąd: Bone China
 #14  Wysłany: 2011-03-21, 22:58   

wielki Bro jest pod wrażeniem :)
_________________

 
 
Denikleus 
Starszy Ryżowy


Pomógł: 5 razy
Wiek: 39
Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 703
Skąd: Daleko
 #15  Wysłany: 2011-03-22, 00:20   

Ło ja cię ale skór :shock:
_________________
perfekcja to tylko cel...
/Marcin
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Charcoal2 Theme © Zarron Media modified for Przemo by joli
Wersja mobilna forum