A felus ma racje,ludzie zaczeli powazniej rosnac dopiero w polowie 19 wieku (nie ma duzej roznicy przy sredniej wysokosci ludzi z epoki kamienia lupanego i tych zyjacych w 19 wieku).
Tzn. ile ta wysokosc i gdzie ta srednia byla policzona?
Czytalem jakis czas temu o badaniach, jak to bylo z tymi "olbrzymimi Wikingami".
Z tego co pamietam, to ktos tam postanowil porownac zapisy o olbrzymich dzikich mezach z konca pierwszego tysiaclecia po Chrystusie z wynikami wykopalisk na roznych cmentarzach z tego okresu (chyba glownie obecna Francja i Wlochy z jednej strony, a Dania/Norwegia z drugiej) - i doszedl do ciekawych wnioskow.
Przecietny wzrost na poludniu byl wtedy okolo 1.50-1.55m, w Skandynawii 1.76m.
Wynika z tego, ze 1000lat temu bylbym bardzo prawdopodobnie olbrzymem
Zakladajac oczywiscie, ze mieszkalbym mniej wiecej tu, gdzie mieszkamy i taki duzy bym urosl, jak jestem
Cos tam chyba tez bylo u rzymskich kronikarzy a propos Germanow - jakas relacja zdaje sie sekretarza czy fryzjera konsula Mariusza (tego co Teutonow i Cymbrow wybil) mi sie kojarzy, ktory sie poszedl wylac do lasu, a tam siedzial taki wielki rudy caly owlosiony z maczuga wielkosci prawie tego sekretarza, czy tam fryzjera i ogryzal udo jakiegos wolu...
Czy owczesni Slowianie sie skarzyli na "olbrzymow" nie pamietam, wiec pewnie nie byli wiele mniejsi przecietnie.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 1682 Skąd: Warszawa
#27 Wysłany: 2011-03-19, 00:26
Do wypowiedzi Janka dodam tylko że ludzie wyżsi mają same problemy z punktu widzenia anatomicznego - dłuższa droga od serca do głowy a co za tym idzie większe obciążenie dla serca, jak mawiał nasz anatom na zajęciach - największy błąd do przejście na dwie nogi z czterech.
No ale na te cztery czasem po dobrym balowaniu tez spadamy i wtedy warto mieć jakieś G na łapie
Pomógł: 21 razy Dołączył: 27 Wrz 2010 Posty: 4180 Skąd: mam wiedziec?
#30 Wysłany: 2011-03-19, 10:47
dlatego najwieksza wydolnosc i najlepsze predyspozycje do latania szybkimi maszynami wojskowymi maja stosunkowo niscy piloci. Wsyocy gorzej znoasza duze przeciazenia - wlasnie ze wzledu na droge jaka pokonuje krew z organu do organu