Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#16 Wysłany: 2011-02-08, 22:50
Tao wsadza st-25 pieknie zdobione z odpowiednim metalowym ringiem do maryn. (-;
Kuba: czemu ta labedzia szyjka jest udawana?Jedyne co przychodzi mi na mysl,to brak gwintu i sruba wklejona na stale,ale tak nisko chyba nie upadli (-;
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Pomógł: 1 raz Wiek: 65 Dołączył: 27 Gru 2010 Posty: 272 Skąd: Kraków
#17 Wysłany: 2011-02-09, 20:30
Posiadam kilka zegarków z asiaunitasem i szczerze : nie ma się do do czego przyczepić.
I potwierdzam to , co napisał Czino - przy słabym naciągu sprężyny , na przykład po 30 godzinach od nakręcenia, zegarek wyraźnie przyspiesza. Dlaczego ? Nie wiem.
Za to ma dużą rezerwę chodu : 50 - 52 godziny. No i przydała by się stop sekunda.
Też lubię nakręcać, to taki trochę rytuał...
Kuba: czemu ta labedzia szyjka jest udawana?Jedyne co przychodzi mi na mysl,to brak gwintu i sruba wklejona na stale,ale tak nisko chyba nie upadli (-;
bEEf Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego Jestę Hipsterę
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 5341 Skąd: Warszawa
#19 Wysłany: 2011-02-10, 08:55
sierżant napisał/a:
I potwierdzam to , co napisał Czino - przy słabym naciągu sprężyny , na przykład po 30 godzinach od nakręcenia, zegarek wyraźnie przyspiesza. Dlaczego ? Nie wiem.
Z tego co wiem przyśpiesza, bo zmniejsza się amplituda balansu i on szybciej zapindala. To typowy efekt we wszystkich mechanizmach, w praktyce w jednych bardziej, w innych mniej zauważalny.
No to mnie przekonaliście...............!
A jak go optymalnie nakręcać, tzn. ile obrotów koronki mu dać o poranku aby pochodził do następnego dnia, i jak wydedukować że jest nakręcony na maxa ? I czy to dla niego zdrowe ?
Co ni zmienia faktu, że nam z Sylwkiem zakiełkował genialny pomysł (w koncu wiadomo - nasz pomysł, to musi być genialny, c'nie ) ...
Bajdełejem, to nie wiem czy tylko ja zwróciłem uwagę, że równolegle sobie na forum się dzieją dwa wątki, z których jeden się nazywa "auto vs. handaufzug", a drgi "auto vs. ręczny naciąg" ... Proponuję założyć trzeci, np. "auto vs. auto bez auto", i czwarty, "auto vs. manual winding". I nie zawadzi piątego : "auto vs. manual"
Tak oto będzie można spamować to samo w PIĘCIU wątkach na raz, i ni chu chu żeby się jakie melepety połapały
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2011-02-14, 09:35, w całości zmieniany 1 raz