bEEf Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego Jestę Hipsterę
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 5341 Skąd: Warszawa
#241 Wysłany: 2010-12-31, 00:05
Lekkie nieporozumienie. Ja właśnie popieram zgłaszanie sumienne i za frajer i to chciałem wyrazić. Wyedytowałem posta, żeby było widać, do których słów się odnoszę
Blaz [Usunięty]
#242 Wysłany: 2010-12-31, 09:23
Moim zdaniem ilość podrób na rynku związana jest ściśle ze świadomością zegarkową społeczeństwa. Z tym jest u nas gorzej niż źle i nie zapowiada się, by było lepiej. Pozostaje prewencja. Jako mały pyłek mogę zgłaszać podróbki allegro, bo to umożliwiła. Może to naprawdę kropla w morzu potrzeb, ale robimy to, co możemy na daną chwilę. A pisząc o tym u nas przynajmniej wiem, że się spotkam ze zrozumieniem. Bo gdy rok temu z okładem byłem zarejestrowany na pewnym portalu stowarzyszeniowym, to mnie taki jeden zwyzywał od debili i gówniarzy nie mających nic do roboty. Okazało się potem, że jest autorem sklepu internetowego, gdzie sprzedaje się także podróbki. Taki zbieg okoliczności.
Wiem o kim mówisz Zresztą my z Kadariusem tez przećwiczyliśmy pana ...
Kubek [Usunięty]
#244 Wysłany: 2010-12-31, 11:23
ALAMO napisał/a:
Nie no, można jeszcze napisać złotymi zgłoskami STATUT, i gówno robić, zarówno zbiorowo, jak i indywidualnie
Ja oczywiście nie wykluczam takiej możliwości ale zrozumiałem, że to było już przez „niewymawialnych” ćwiczone i raczej zakończyło się spektakularną klapą od sedesu
Ja mam inną sugestię. Ponieważ jedynymi, którzy mają realny, konkretny i wymierny interes prawny w zwalczaniu fejków są producenci oryginałów a jednocześnie mają osobowość prawną do prowadzenia takich spraw więc należy z nimi nawiązać kontakt i dzielić się z nimi informacjami o pojawianiu się na rynku „nowości” . Mając takiego hotlajna a raczej hotmejla np. ze słoczem można oczyścić większą część rynku.
I wtedy faktycznie można do statutu sobie wpisać, że kumotrzy są zobowiązani do kierowania pod wskazane adresy informacji o podejrzanym produkcie.
A oczywiście nikt nie wykluczy wysyłania do serwisów internetowych info o tym co sprzedawcy mają w ofercie
A zwracam jednak uwagę, że w oparciu o to co zastało tutaj napisane to sprawy karne mogą się spokojnie kroić - choćby za podrabianie dokumentów
Producenci, czy też raczej ich lokalne przedstawicielstwa, nie ruszą palcem. Ponieważ produkt kierowany jest do całkowicie innej grupy odbiorców. Mówiąc obrazowo, dynda im to zwiędłym kalafiorem. Tym bardziej, że mowimy w zasadzie o ordynarnych fejkach sprzedawanych za 300 złotych, gdzie często po drugiej stronie nabywca też doskonale wie, co kupuje.
Sprawę tej konkretnie pieczątki zgłosiłem Allegro dwa razy, Blaz chyba też - pytanie czy ruszą prz tym palcem, bo w zasadzie to też nie jest w ich interesie.
Blaz [Usunięty]
#246 Wysłany: 2010-12-31, 11:45
Kubek napisał/a:
Ja oczywiście nie wykluczam takiej możliwości ale zrozumiałem, że to było już przez „niewymawialnych” ćwiczone i raczej zakończyło się spektakularną klapą od sedesu
Nie, nie było ćwiczone. Tam, w tamtym miejscu, mowa piękna jest zawsze, piękne zdania w Regulaminie, ale żeby się tak wziąć komuś z nich do roboty, to już sił nie starcza.
Ja już powtarzałem to, ale powtórzę jeszcze raz: dlaczego na allegro przy zgłaszaniu podróbek są działy: odzież, obuwie, galanteria, kosmetyki, a nie ma działu: zegarki? Bo producenci tamtych działów walczyli o swoje, a producenci zegarków nie.
I to w zasadzie (plus to, co napisał Alamo) wyjaśnia wszystko. Polska jest zadupiem zegarkowym także i pod względem REALNOŚCI walki z podróbkami.
W sprawie tej pieczątki dostałem taką odpowiedź, że oni aukcję kasują, bo to jest podróbka, ale podrobienie pieczątki w zasadzie musiałbym udowodnić sam, a i to byłoby uwzględnione tylko wtedy, gdybym to ja był poszkodowanym, czyli kupił taką podróbkę.
Jedyną realną karą, która w jakiś sposób jest niedogodnością, to fakt, że po trzykrotnym wystawieniu podróbki i zdjęciu jej przez allegro, konto jest zawieszane. Z tego, co widzę, to sankcja ta działa.
W sprawie tej pieczątki dostałem taką odpowiedź, że oni aukcję kasują, bo to jest podróbka, ale podrobienie pieczątki w zasadzie musiałbym udowodnić sam, a i to byłoby uwzględnione tylko wtedy, gdybym to ja był poszkodowanym, czyli kupił taką podróbkę.
No i zdaje się o tym Kubkowi chodziło na początku, żeby dokonać takiego zakupu kontrolowanego w sposób instytucjonalny. Tylko jeszcze raz powtórzę : to musiałby być czyjś zakup indywidualny, i indywidualnie prowadzone postępowanie. Jeśłi ktoś ma czas na takie zabawy - to szczerze kibicuję, bo ja nie mam.
Blaz [Usunięty]
#248 Wysłany: 2010-12-31, 11:59
Gdybym miał 20 lat mniej, nie miał żony, dziecka, KingFishera i majątku ruchomego, to bym się w to może pobawił. A tak kupując coś daję sprzedającemu mój adres, telefon, bo takie są reguły tej gry.
Kubek [Usunięty]
#249 Wysłany: 2010-12-31, 12:17
w pełni zgoda z nadpisywaczami z jednym ale ...
nie rozumiem jak może być producentom obojętna sprzedaż typowej, dość kontrowersyjnej dizajnersko omesi c. , która kosztuje ( w zależności od użytych materiałów) od 5 tys w górę - w cenie np.150 plnów
Może dlatego, że ten kto bierze ją za 150 nigdy nie kupi oryginału?
Ech - dziwny ten nasz kraj mlekiem i miodem płynący ....
Może dlatego, że ten kto bierze ją za 150 nigdy nie kupi oryginału?
Dokładnie z tego powodu.
Z punktu widzenia sieci sprzedaży, groźniejsze są dobre i bardzo dobre podróbki. Bo takie są kupowane albo ze świadomością, bo nie stać cię na oryginał, a "w towarzystwie wypada mieć", albo są sprzedawane jako oryginały, w "okazyjnych" enach, czyli nie 12 tysi, a 6500 - bo to już zabiera ICH klientelę. Tyle że ta sprzedaż realizowana jest innymi kanałami, często bywa że przez legalne sklepy (przypomnę aferę z Longinesami na nagrody dla sportowców kupionymi od legalnego przedstawiciela). A największym cyrkiem są zegarki na tyle nietypowe, że oceny legalności jest w stanie dokonać tylko rzeczoznawca, przy wsparciu samego producenta - konia z rzędem który zegarmistrz oceni prawdziwość zegarka napędzanego werkiem którego na oczy nigdy nie widział.