Parnis - czy działa prawidłowo?
Odpowiedz do tematu

voytekp
[Usunięty]
: Parnis - czy działa prawidłowo?
Cześć.
Mam problem z moim nowym nabytkiem Parnisem Portuguese. Ósemka jest naniesiona do góry nogami. Myśle, że ktos kto nie widział zegarka na zdjęciach nawet nie zauważy problemu- mnie sie to jednak strasznie rzuca w oczy.
Ale zgodnie z tytułem tematu nie o to chciałem zapytać. Mam pytanie odnośnie nakrecania i nastawiania zegarka. W jakim kierunku powinny chodzić wskazówki po odciągnięciu koronki?
W grudniu kupiłem Parnisa Pilota. Po odciągnięciu koronki nastawiam zagarek zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek podczas normalnej pracy- wtedy obracam koronke tak samo jak przy nakręcaniu.
Natomiast w przypadku Parnisa Portuguese jest odwrotnie- jeśli po odciągnieciu koronki kręce w tą samą stronę jak przy nakręcaniu, to wzkazówki idą do tyłu.
Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem zaistniałą sytuacje.
Zegarek jest też strasznie głośny, mam wrażenie że wachnik trze o pozostałe części (może nie został prawidłowo umiejscowiony w poziomie).
Co o tym sądzicie? Czy to normalne, czy jednak któryś z dwóch zegarków pracuje nieprawidłowo?
Oba kupione u wenpingowej. Zastanawiam się czy drugiego jej nie odesłać z prośbą o zwrot środków.

PS. witam wszystkich użytkowników forum :wink:

sylwek
[Usunięty]
:
voytekp, http://www.chinawatches.pl/viewtopic.php?t=8872

tam się witamy ,tak :?: :?: a wtedy czytamy regulamin,tak :?: a wtedy możemy gadać,tak :?:

innej drogi tu nie ma,tak :?: :!: to odmaszerować do odpowiedniego działu i dupy nie zawracać :!: :evil:

[a ty się nie rozkręciłeś a bardzo jak na wczesną godzinę :?: ]

Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2012-03-12, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
voytekp
[Usunięty]
:
niech to widocznie coś musiał przegapić. pierwsze co zrobił przed rejestracją to przeczytał regulamin i ściąge dla nowych. Znalazł taki zapis:
Cytat:
1) Dopóki nie będziesz miał 20 postów możesz pisać posty tylko w następujących działach:

- Na początek
- Koledzy pomóżcie
- Konkursy
- Pomocna Dłoń Admina
- Linki, adresy, wysyłka
- Warsztat
- Uwaga podróba

ale przywitał się z wszystkimi w linku załączonym. czy jeszcze coś ma zrobić?

:
Po pierwsze - zegarek ustawiaj zawsze zgodnie z naturalnym ruchem wskazówek zegara. Po drugie - wahnik w tym mechanizmie jest faktycznie dosyć głośny, ale wynika to z zastosowanego łożyska - to jest po prostu trwalsze. Jeśli chcesz mieć mimo wszystko pewność, że z wahnikiem wszystko ok, oddaj zegarek do przeglądu i smarowania, na pewno nie zaszkodzi, a kropelka oliwy może ewentualnie nawet pomóc :wink: Co do niedoróbek, jeśli nie możesz z nimi żyć po prostu odeślij zegarek, Wen bez problemu zgodzi się na wymianę albo zwrot kasy :razz:

Ps. A Sylwkiem się nie przejmuj, to taki nasz lokalny koloryt :mrgreen: :mrgreen: :twisted:

Ostatnio zmieniony przez Iks 2012-03-12, 19:00, w całości zmieniany 1 raz
YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
Musisz na Sylwka brac poprawke - to znany czytelnik, pasjami czyta ... a jak sie naczyta, to mu się uruchamia tryb "pijany zając" ;-)

Dźwięk jest na 90% typowym zjawiskiem, poczytaj na forum, było o tym wiele razy - w skrócie to przyjęte rozwiazanie techniczne sprawia, że jest trwalszy ale hałaśliwy.

Co do kierunku obracania się wskazówek, to nie masz aby wersji 'lewej' :?: Z koronka po lewej stronie ?

sylwek
[Usunięty]
:
ALAMO, dzis jeszcze czytane nie było :twisted: składam więc oficjalny protest :twisted: i informuję ,że będzieta u Darka :!: :mrgreen: :mrgreen:

voytekp
[Usunięty]
:
Koronka jest po stronie prawej. Mam również Lorusa i działa tak samo jak Parnis Pilot- nakręcanie i nastawianie w tą samą stronę.

Chyba zegarek odeśle sprzedawczyni, domyślam się że koszty będą po mojej stronie. Nie jest to majątek ale troche zraziłem się do zakupów z dalekiego wschodu :sad:

:
sylwek napisał/a:
ALAMO, dzis jeszcze czytane nie było :twisted: składam więc oficjalny protest :twisted: i informuję ,że będzieta u Darka :!: :mrgreen: :mrgreen:

My chopaki z Pomorza jesteśmy, nie boimy się jakiegośtamdarka :mrgreen: :twisted: :razz:

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
sylwek napisał/a:

W wiele rzeczy w życiu uwierzyłem. Naiwny jestem z urodzenia. Ale tego nie wciskaj :mrgreen:

A łożyska wahnika nie smarować. Jeżeli już naprawdę rzęzi, niech to zrobi zegarmistrz minimalną ilościa oleju do wychwytów. Nic tak nie wykańcza tych łożysk, jak maź ze smaru i kurzu.

Gburek.

:
Iks napisał/a:
nie boimy się jakiegośtamdarka

Mam wrażenie, że tych bojących to tu w ogóle nie uświadczysz :lol:

:
Iks napisał/a:
zegarek ustawiaj zawsze zgodnie z naturalnym ruchem wskazówek zegara.
:shock:
To jakiś przesąd czy potwierdzona naukowo teoria?

Segoy
:
nooo, może i przesąd, ale w kilku instrukcjach do kilku różnych mechanizmów tak pisali :razz: oczywiście - jeśli przelecę 2 min to cofam, ale żeby kręcić kilka godzin do tyłu to raczej nie :razz: :wink:

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
sylwek
[Usunięty]
:
Iks, kurde ,a ja pamietam zawsze mi mówiono właśnie ,że nigdy sie zegarka nie cofa :wink:

[ Dodano: 2012-03-12, 21:01 ]
a od korekty 2 min to je stopsekunda :wink:

:
Segoy napisał/a:
Iks napisał/a:
zegarek ustawiaj zawsze zgodnie z naturalnym ruchem wskazówek zegara.
:shock:
To jakiś przesąd czy potwierdzona naukowo teoria?

Cofając wskazówki zabierasz mechanizmowi dużo momentu napędowego, ponieważ pokonujesz tarcie tzw ćwiertnika, zaciśniętego na osi minutowej. Oś jest napędzana przez mechanizm, a na ćwiertniku siedzą wskazówki. W wielu zegarkach (niezależnie od półki") mechaniznm przy cofniu się zatrzymuje, a nawet próbuje cofać - to niezbyt bezpieczne dla wychwytu.
To dotyczy głównie zegarków bez stop - sekundy. A 'głównie', bo i dla tych ze stop sekundą też szczególnie miłe nie jest.

Gbou.

Ostatnio zmieniony przez 2012-03-12, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
:
W moim jest tak samo - nastawianie kręcąc koronką w lewo, czyli odwrotnie niż nakręcanie.

hrg.pl
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum