Niestabilny Parnis
Odpowiedz do tematu

: Niestabilny Parnis
Witam wszystkich i proszę o poradę , mam od pewnego czasu Parnisa portugalczyka Kiedy leży spóznia się , kiedy jest w użyciu spieszy . co można zrobić ? Jaka może być przyczyna ?
Z góry dziękuje wszystkim szanownym kmotrom za ewentualną pomoc . :smile:

:
Po pierwszwe: czy długo go nosisz? Pytam, bo nowy zegarek mechaniczny musi się rozruszać ze dwa miesiące.
Po drugie: czy wskazówki nie ocierają się o siebie, szczególnie godzinowa i sekundnik lub rezerwa? To się w nich zdarza.
Jeśli nic z powyższych, to przyczyn może być wiele: od fabrycznej wady balansu do kiepskiego (za dużego lub za małego) nasmarowania. To prace raczej dla zegarmistrza.

J.

:
około miesiąca więc z tego co piszesz , rozumiem że za mało , po za tym wszystko ok nic nie zaczepia o nic :wink:

:
A ile on robi tej różnicy na dobę?

J.

:
2 min do przodu , jedna w tył .... :?:

:
No to trochę dużo jak na ten mechanizm ... One mają spore odchylenia,podobnie jak Seiko 6R15, ale nie aż takie.
Zacząłbym od serwisu mechanizmu jako najprostsze.

sylwek
[Usunięty]
:
ALAMO napisał/a:
No to trochę dużo jak na ten mechanizm ... One mają spore odchylenia,podobnie jak Seiko 6R15, ale nie aż takie.
Zacząłbym od serwisu mechanizmu jako najprostsze.

niech się osoba odczepi od 6R15 . MUA po miesiącu regularnie + 4 sec/doba :roll:

:
Bo tak chodzi. Ale ma większą amplitude odchyleń niż 2892.

:
Witam,

przy ewentualnym czyszczeniu i smarowaniu mechanizmu warto zwrócić uwagę na sprężynę i bęben. Oprócz wadliwego balansu (osi, czopów, elementów współpracujących), źle nasmarowana, "przeskakująca" sprężyna również potrafi wyczyniać "cuda" z chodem zegarka.

Ostatnio zmieniony przez tewenin 2012-02-19, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
:
Dziękuję wszystkim :smile: pozostaje wizyta u " zegarnika "

:
Cytat:
Ale ma większą amplitude odchyleń niż 2892.

A co to ma do dokłądności chodu? Poprostu inna konstrukcja wychwytu i regulatora.

Pozdro!!!
:
O czym innym mówimy chyba :-)

Gdzieś znalazłem wyniki dokładnych testów pomiarowych 2892 i 6R15. ETA chodziła stabilniej, tzn. chwilowe odchylenia były w węższym paśmie niż dla Seiko. Pomimo tego, dokładność obu była taka sama.

:
ALAMO napisał/a:

Gdzieś znalazłem wyniki dokładnych testów pomiarowych 2892 i 6R15. ETA chodziła stabilniej, tzn. chwilowe odchylenia były w węższym paśmie niż dla Seiko. Pomimo tego, dokładność obu była taka sama.

Jeśli to były testy na łapie, to nie dziwi.

J.

:
Nie, na stanowiskach pomiarowych. Ale symulowane bylo noszenie, tzn. zmieniąły położenie.

:
No, ja myślę że jakiś Genossenschaftliche Bewegungsinstitut musiał wymęczyć sążnisty program badań za ciężkie frankle :smile:
IMO głównie idzie o to, że automaty w układzie Seiko nakręcają się bardzo szybko. Poza tym nie ma powodów, by regulator i wychwyt 2892 były jakoś dostrzegalnie dokładniejsze.
No wiem, szpece zaraz mi wyciągną kąt działania kotwicy: 51 stopni, a seikacz 52 itd... :wink:

J. :wink:

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum