Trafił się taki nieczęsto spotykany zegar kominkowy:
2CzZ, lata 30-te.
Tył:
I mechanizm, prościutki chodzik z balansem. Prosty, ale rzadko spotykany:
Uploaded with ImageShack.us
Odpowiedz do tematu
: Kominkowy NKTP 2 Gos. Cza. Z-d Mockba :)
Ну, погоди!
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-10, 00:16, w całości zmieniany 2 razy
Rzeczywiście bardzo ciekawy. Wykorzystano wykrojniki do płyt budzika - wygląda, jakby modyfikacja miała na celu zastosowania dłuższej sprężyny z większym kołem zębatym, ale po odległości od osi minutowej wychodzi, że jeżel jest większe, to niewiele.
Ile czasu on teraz chiodzi na jednym nakręceniu?
J.
Ile czasu on teraz chiodzi na jednym nakręceniu?
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-10, 00:16, w całości zmieniany 2 razy
:
Mie wiem - nie sprawdzałem, bo czeka na renowację - takiego brudaska wolę nie katować
Ну, погоди!
:
Zapraszam na bloga z kolekcją moich starych zegarków.
www.mechanicznezegarki.pl lub www.starezegarki.blogspot.com
Kur zapiał jednak nie K43 ? Ale i tak fajny jest. Podoba mi się i wizualnie i mechanicznie Graty
:
Na fotkach wyglądał jak malutki zegar biurkowy, a ma 22cm wysokości Ciekawe - nawet nie wiedziałem, ze 2CzZ robiła takie mechanizmy, dlatego spodziewałem się jakiejs modyfikacji K43, a tu taka duża rzecz
Ну, погоди!
:
No fakt dopiero u Ciebie na zdjęciach widać, że to kawał zegara. Patrząc tak na mechanizm to mi wygląda, że jest nie dużo mniejszy niż w moich Dziadach
:
Nie mam tu żadnej Moskwy żeby zmierzyć, ale cała puszka mechanizmu powinna mieć 10 - 12 cm średnicy.
I wuja nie "graty" - nienawidzę typa gorzej niż cynaderek teściowej
J.
I wuja nie "graty" - nienawidzę typa gorzej niż cynaderek teściowej
J.
:
Dobrze że to nie klon K-43 bo to by była obraza moralności i dobrych obyczajów
Paweł graty Wychodzi na to że taka modyfikacja K-43 jakiej się spodziewałeś to jednak pojawiła się w późniejszych latach. Tarcza wygląda na świetnie zachowaną. Na twoich fotach jest większy
GRATY
Paweł graty Wychodzi na to że taka modyfikacja K-43 jakiej się spodziewałeś to jednak pojawiła się w późniejszych latach. Tarcza wygląda na świetnie zachowaną. Na twoich fotach jest większy
GRATY
:
No ale co by nie gadać to jakby tam było K-43 to by była fajna niespodziewanka
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-11, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Wiesz, i tak i nie, bo tu mamy całkiem świeże odkrycie - o istnieniu tego mechanizmu nie miałem wcale pojęcia Co więcej na WUS Mark Gordon wpisał, ze bardzo fajny (!)
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-11, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
Pewno się szykuje do wrogiego przejęcia. Pozamykaj okna na noc Nie no też by mnie cieszył taki nabytek z taką nietypową zawartością
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-11, 23:53, w całości zmieniany 1 raz
To pochodzi od takiego budziorka:
[ Dodano: 2012-01-11, 22:50 ]
J.
[ Dodano: 2012-01-11, 22:50 ]
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-11, 23:53, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-12, 15:26, w całości zmieniany 2 razy
Fajne! Czyżby zatem Cz2Z robiła takie budziki juz przed wojną??? A może to budzik pochodzi od chodzika . Znów mamy jajko i kurę Choć sądząc po dziurach w płytach (tam, gdzie w budziku są sprężyny) takie budziki mogły byc już przed wojną produkowane...
Co do większego koła, to teraza zajarzyłem, jak zobaczyłem budzik - tu chyba chodziło tylko o przerzucenie pokrętła na dół, żebgy było ładniej
Co do większego koła, to teraza zajarzyłem, jak zobaczyłem budzik - tu chyba chodziło tylko o przerzucenie pokrętła na dół, żebgy było ładniej
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-12, 15:26, w całości zmieniany 2 razy
Ну, погоди!
:
Komitet Centralny niewzruszenie stoi na stanowisku, że pierwszym przedstawicielem proletariackiego drobiu rewolucyjnego była tow. Kura. Jajo, jako nieuświadomiony politycznie element spekulacyjno - kułacki branym pod uwagę być nie może
Przed wojną produkowali duże budziory z dwoma maodelami obudowy - na 90% to te same.
To koło w chodziku jest chyba inne niż to z Moskwy z lat 50 - jakby miało poziome blaszane zapadki, wchodzące w otwory koła - tak jak w erywańskich. Jak to wygląda "na miejscu zajścia"?
J.
pmwas napisał/a: |
Fajne! Czyżby zatem Cz2Z robiła takie budziki juz przed wojną???
A może to budzik pochodzi od chodzika . Znów mamy jajko i kurę |
Komitet Centralny niewzruszenie stoi na stanowisku, że pierwszym przedstawicielem proletariackiego drobiu rewolucyjnego była tow. Kura. Jajo, jako nieuświadomiony politycznie element spekulacyjno - kułacki branym pod uwagę być nie może
Cytat: |
Choć sądząc po dziurach w płytach (tam, gdzie w budziku są sprężyny) takie budziki mogły byc już przed wojną produkowane... |
Przed wojną produkowali duże budziory z dwoma maodelami obudowy - na 90% to te same.
Cytat: |
Co do większego koła, to teraza zajarzyłem, jak zobaczyłem budzik - tu chyba chodziło tylko o przerzucenie pokrętła na dół, żebgy było ładniej |
To koło w chodziku jest chyba inne niż to z Moskwy z lat 50 - jakby miało poziome blaszane zapadki, wchodzące w otwory koła - tak jak w erywańskich. Jak to wygląda "na miejscu zajścia"?
J.
:
Odpowiedz do tematu
Nie chce mi się tego fotografować, bo to trudne technicznie (zapadka idealnie na dwunastej pod płytą), potem trzeba obrabiać itd, a powiem Ci tylko, że to to samo koło. Mamy półkolistą czarną sprężynę zapadki mocowaną dwoma nitami, i pojedynczą zapadkę na kole. Koło ma 3 ramiona. Ot, identico
Ну, погоди!