Panowie jak ten tachymetr używać Zauważyłem że w wielu dzisiejszych zegarkach na bezelu tudzież tarczy jest skala tachymetru. Ale jak z tego odczytać prędkość czy tam coś
W moim przypadku konkretnie chodzi mi o moją Ligę i Bentimę. Gdyby na tych tarczach była ta sama skala to jakoś bym to rozgryzł a tu... i jeszcze w Lidze skala jest rosnąco od 0-350 co 25j przy ruchu zgodnym z ruchem wskazówek zegara a w Bentimie (nota bene od Siro dzisiaj Oris) jakoś na odwrót i to jeszcze skala w trzech kolorach Dodatkowo Bentima ma jeszcze salę w kilometrach. Mógłby mi ktoś to łopatologicznie z przykładami wyjaśnić. Nie wiem w ogóle jak się to przelicza.
Fotki troszkę słabe ale coś widać
Odpowiedz do tematu
: Tachymetr - jak używać
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-06, 18:05, w całości zmieniany 1 raz
Skalę tacho ma Bertima. A do pomiaru prędkości trzeba mieć wyznaczoną bazę Zwykle długość bazy jest zaznaczona na tarczy - przeważnie jest to 1000m. Więc mijając początek odcinka bazowego uruchamiasz stoper, i zatrzymujesz mijając koniec. Prędkość odczytasz na czerwonej skali. Jeśli przejazd trwał więcej niż minnutę, czyli jechałeś wolniej niż 60 km/h na skali czarnej, a jeszcze wolniej - na niebieskiej.
J.
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-06, 18:05, w całości zmieniany 1 raz
:
Dzięki. W bentimie myślałem że z tych trzech pasów skali to wartości odczytuje się jednocześnie. O tym 1000m też nie pomyślałem, a przy tej odległości to jest logiczne
A jak to jest z Ligą Od czego może być ta zewnętrzna skala
Jacek. napisał/a: |
Skalę tacho ma Bertima. A do pomiaru prędkości trzeba mieć wyznaczoną bazę Zwykle długość bazy jest zaznaczona na tarczy - przeważnie jest to 1000m. Więc mijając początek odcinka bazowego uruchamiasz stoper, i zatrzymujesz mijając koniec. Prędkość odczytasz na czerwonej skali. Jeśli przejazd trwał więcej niż minnutę, czyli jechałeś wolniej niż 60 km/h na skali czarnej, a jeszcze wolniej - na niebieskiej.
J. |
Dzięki. W bentimie myślałem że z tych trzech pasów skali to wartości odczytuje się jednocześnie. O tym 1000m też nie pomyślałem, a przy tej odległości to jest logiczne
A jak to jest z Ligą Od czego może być ta zewnętrzna skala
:
W lidze obstawiałbym jakąś podziałkę telemetryczną - większość takich podziałek ma 20 km/minutę bo wyskalowane są względem przybliżonej prędkości dziwęku w powietrzu. Zegarek jest stary więc rozwiązania szukałbym w starych jednostkach miar.
Podziałka pulsometru to nie jest bo te przypominają tacho - skala opada a nie narasta.
Podziałka pulsometru to nie jest bo te przypominają tacho - skala opada a nie narasta.
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-08, 13:20, w całości zmieniany 1 raz
No to tak się właśnie zastanawiam: krętomierze odpadają. Co lata lub pływa z prędkością 5 metrów lub stóp na sekundę?
J.
[ Dodano: 2012-01-09, 00:02 ]
PS: Ile czasu leci piłka golfowa, uderzona kijem drewnianym?
J.
[ Dodano: 2012-01-09, 00:02 ]
PS: Ile czasu leci piłka golfowa, uderzona kijem drewnianym?
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-08, 13:20, w całości zmieniany 1 raz
:
Ten tachymetr w nowych zegarkach to bajer nikomu nie potrze8bny. Zegarek wygląda inaczej /ciekawiej lub nie/, a się z tego nie korzysta. Po co to komu ?
:
Niektórzy używają. Poza tym to taka tradycja, nie przeszkadzająca w niczym w korzystaniu ze stopera.
Gboo.
Gboo.
:
Odpowiedz do tematu
Odnośnie Ligii.
Może tu będzie jakaś podpowiedź ?
http://zegarkiclub.pl/for...ia-a-tachymetr/
Stawiał bym na tezę mającą związek z prędkością dźwięku.
http://pl.wikipedia.org/w...C5%BAwi%C4%99ku
Co prawda według tego skala powinna zaczynać się od 20 a kończyć na 330, ale biorąc pod uwagę lata i to, że dzisiejsza nauka jest doskonalsza, te różnice można przyjąć jako mieszczące się w granicach tolerancji
Może tu będzie jakaś podpowiedź ?
http://zegarkiclub.pl/for...ia-a-tachymetr/
Stawiał bym na tezę mającą związek z prędkością dźwięku.
http://pl.wikipedia.org/w...C5%BAwi%C4%99ku
Co prawda według tego skala powinna zaczynać się od 20 a kończyć na 330, ale biorąc pod uwagę lata i to, że dzisiejsza nauka jest doskonalsza, te różnice można przyjąć jako mieszczące się w granicach tolerancji