Witam z góry przepraszam jeżeli to nie ten dział.
Mam 2 zegarki naręczne do zidentyfikowania i jakieś części ,za wszelką pomoc dziękuję.
Odpowiedz do tematu
: Zegarki i części mechanizmów
:
Pierwsze to jakieś przystawki balansowe.
Drugie to części od Poljota Signała z mechanizmem 2612. Jednego z pierwszych.
Później JAKIŚ zegarek - po tym co pokazałeśto jedyne co można powiedzieć, że PRAWDOPODOBNIE przedwojenny.
Trzy ostanie - damski Łucz z mechanizmem 1609.
Drugie to części od Poljota Signała z mechanizmem 2612. Jednego z pierwszych.
Później JAKIŚ zegarek - po tym co pokazałeśto jedyne co można powiedzieć, że PRAWDOPODOBNIE przedwojenny.
Trzy ostanie - damski Łucz z mechanizmem 1609.
:
Niestety w drugim zegarku nie umiem go wydobyć z koperty żeby okazać mechanizm
:
Możesz lekko podważyć palcem koronkę do góry - tam nie powinno być mocowania.
A takie przystawki balansowe widzaiłem w niemiecjich werkach do płaskich zegarów ściennych.
J.
A takie przystawki balansowe widzaiłem w niemiecjich werkach do płaskich zegarów ściennych.
J.
:
Mechanizm zegarka nr 2. Pomogła rada ładnie bez problemowo poszło.
Wielce ucieszony był bym jak był był to przedwojenny zegarek.
Dziękuję za info na temat przystawek , mam ich parę sztuk ale pewnie pójdą na handel bo nie znam się na naprawie zegarów.
Wielce ucieszony był bym jak był był to przedwojenny zegarek.
Dziękuję za info na temat przystawek , mam ich parę sztuk ale pewnie pójdą na handel bo nie znam się na naprawie zegarów.
:
Mechanizm zegarka z powyższego postu to prawdopodobnie Adolf Schild 970, ewentualnie AS 984 lub AS 1002 . AS 970 ma niecałe 20 mm średnicy, AS 984 -24mm , AS 1002 - 26mm. Zmierz to będziesz miał pewność który to dokładnie ( wg. mnie ten na zdjęciu ma ok. 20mm). Zegarek może być przedwojenny.
Czy na tarczy jest jakiś napis ?
Czy na tarczy jest jakiś napis ?
:
One pasuję tylko do tego jednego typu mechanizmu. To nawet nie są "pełne" przystawki: nie mają kotwicy i koła wychwytu.
J.
[ Dodano: 2011-12-31, 02:09 ]
W miliony tego naprodukowali - jeden z koni roboczych swiss kłality . Oznaczenie kalibru jest prawdopodobnie pod tarczą. ew. pod balansem.
Trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu i smarowaniu; jak wszystkie tego typu są podatne na powstawanie luzu osi minutowej.
J.
falkenburg napisał/a: |
Dziękuję za info na temat przystawek , mam ich parę sztuk ale pewnie pójdą na handel bo nie znam się na naprawie zegarów. |
One pasuję tylko do tego jednego typu mechanizmu. To nawet nie są "pełne" przystawki: nie mają kotwicy i koła wychwytu.
J.
[ Dodano: 2011-12-31, 02:09 ]
Limak napisał/a: |
Czy na tarczy jest jakiś napis ? |
W miliony tego naprodukowali - jeden z koni roboczych swiss kłality . Oznaczenie kalibru jest prawdopodobnie pod tarczą. ew. pod balansem.
Trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu i smarowaniu; jak wszystkie tego typu są podatne na powstawanie luzu osi minutowej.
J.
:
A jaki to typ mechanizmów do tych niepełnych przystawek
Mechanizm w zegarku ma niecałe 20 mm na tarczy jest nazwa niestety słabo czytelna mi się wydaje że jest napisane coś w stylu VROPOR ?
Mechanizm w zegarku ma niecałe 20 mm na tarczy jest nazwa niestety słabo czytelna mi się wydaje że jest napisane coś w stylu VROPOR ?
:
Odpowiedz do tematu
Jakbym pamiętał, napisałbym.
Gb.
Gb.