Sicura Submarine nurek jaki bezel?
Odpowiedz do tematu

: Sicura Submarine nurek jaki bezel?
Witam, niedawno stałem się posiadaczem zegarka Sicura Submarine 200 takiego jak ten (to jest akurat 400 ale to to samo):

niestety nie mam do niego bezela, moje pytanie jest następujące, jak pomierzyć otwór żeby kupić odpowiedni? Na internecie można znaleźc zdjęcia tego modelu z różnymi bezylami, więc wydaje mi się, że powinno coś pasować. Może ktoś ma luźną lunetę to chętnie kupię jak bedzie pasowała. Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie:

:
Tego się nie kupuje na wymiar, tylko według numeru części, podanego w instrukcji serwisowej. To była klasyczna firemka montująca zegarki z tanimi mechanizmami - nawet nie Ebauches SA. Oryginalne części mogą być bardzo ciężkie do odszukania, bo firma zapewne od lat wegatuje na różnych typisch swiss przekrętach albo w ogóle jest w stanie upadłości. Nie zdziwiłbym się gdyby marka okazała się wykupiona przez Chińczyków.
IMO realne jest jedynie poszukanie "dawcy".

J.

PS: zamknięta w 1979.

Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2011-11-09, 11:45, w całości zmieniany 3 razy
:
Firma zamknięta faktycznie pod tą nazwą ale teraz nazywa się Breitling.

:
Nie przesadzaj.
Sicura z Breitlingiem ma wspólny element tylko i wyłącznie poprzez Ernesta Schneidera. To dwie rózne firmy, zupełnie inna klasa. Kuriozalnie, dlatego właśnie Sicura jeszcze oddychała gdy Schneider kupował Breitlinga.

:
Od tego czasu ten Breitling (z Chaux de Fonds) ma kolejnego właściciela. Firemki Schneidera z Grenchen są pozamykane: http://watchipedia.blogsp...nds-sicura.html
Ogólnie cholera wie jakie kombinacje stały za Leonem Breitlingiem, Montres Sicura SA o i Montbrillant, ale bardzo wątpię by ktoś u Breitlinga przyznał się, że słyczał coś o Sicurze. Zresztą niezbyt da się ich zapytać - na wielu forach wiszą pytania o kontakt.

J.

Tu znajdziesz nr telefonu do Breitlinga
http://investing.business...ivcapId=7606770

[ Dodano: 2011-11-09, 13:43 ]
ALAMO napisał/a:
(...)Kuriozalnie, dlatego właśnie Sicura jeszcze oddychała gdy Schneider kupował Breitlinga.

Sicura dychała, bo co się kończyła ulga podatkowa, Schneider rejestrował nową Sicurę :smile:

J.

Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2011-11-09, 14:38, w całości zmieniany 1 raz
:
Wracając do tematu, może ktoś mi podać wymiary bezela z MQJa?

Blaz
[Usunięty]
:
No to raczej nie jest powrót do tematu. :mrgreen:

:
Po pierwsze,pokaż kopertę z tej Sicury. Może być kilka różnych systemow mocowania bezela, i sam wymiar niewiele ci powie żeby dobrać zamiennik. Gdybym miał zgadywać - jest on naciskany na niewielki rant lunety.

:
bonokce napisał/a:
Wracając do tematu, może ktoś mi podać wymiary bezela z MQJa?

Wracając do tematu: telefonowałeś do Breitlinga? :cool:

J.

:
Dzwoniłem ale nie mieli na stanie, dlatego szukam zamiennika.

[ Dodano: 2011-11-09, 18:15 ]
Niestety pod ręką mam tylko telefon, ale mam nadzieję, że coś widać.

Śr. szkiełka: 28 mm

:
Mam taką Sicurkę. Wieczorem moge obmierzyć dokładnie bezel i podam wymiary

[ Dodano: 2011-11-10, 19:42 ]
i są zdjęcia oryginalnego bezela.

PS. Bezel od Amfy minimalnie za duży

Ostatnio zmieniony przez Tomir 2011-11-10, 19:43, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum