Witajcie.
Juz jakis czas temu dotarl do mnie moj wyszukany i ustrzelony fartem grall czyli Accutron (Bulova) rocznik 1969 Tuning fork- werk elektronicznie stabilizowany kamerton zasilany bateria na 13 kamykach
taki jak na obrazku od Ranfta
Werk ten akurat model to Bulowa 218 D (data) 13 jewels produkowany do 1968 jeden z ostatnich 218 .
Jest to mlodszy brat legendarnego Bulova 214 ktory po ponad 300 letnim marazmie i rzadach mechanicznych byl nowinka techniczna z wyzszej pulki to protoplasta mechanizmow stablizowanych kwarcem (bez balansu) upowszechnionych dzieki japonczykom i pozniej chinczykom.
Opis mojego modelu
Werk 218D 13 jewels
Koperta Stainless Steel opisany patented Bulova nr seryjny kod roku M9
Rozmiar 34 mm bez koronki , koronka na godz 4
Szkielko pleksi
Datownik (na trzeciej)
Tarcza kolor czrny matowy
wskazowki wypelnione subs. swiecaca (swieca) . Wedlug milej Pani z USA indeksy i wskazowki i zank kamertonu (znak firmowy Bulovy) sa z bialego zlota (nie mam jak tego sprawdzic, ale moze byc dla mnie nie ma roznicy czy to stal czy biale zloto )
Sekundnik plynie !!! tak plynnie ze malo ktory mechanik tak potrafi , to z reszta domena konstrukcji mechanizmu - dla mnie to jest wielka zaleta , oderwac wzroku nie moge.
Zegarek Jak sie go pslucha nie tyka nic takiego !!
Przystioni kumotrowie i piekne kumy tego tutaj nie zanotujecie zadengo cykcykcykcyk....... tik tak tik tak tik tak (F-uck fuck tez nie ) . Jedyny dzwiek jaki wydaje Accutron to zziiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn i tak non stop (jak jest bardzo cicho slychac w calym pokoju nie jest to glosniejsze od cykania molni asiaunitasa czy unitasa ale jest na takiej czestotliwosci ze mozna pociemku z 1,5 metra namierzyc zegarek .
Ta czestotliwosc to 360Hz dzwiek jakby sie porozumiwal z obcymi zombie
Dokladnosc werku +/- 2 sek na 24 h na te czasy to byl szok technologiczny i byl traktowany jako Chronometr ,szybko opatentowany werk przez Bulove doczekal sie wypozyczenia odplatnie przez Omege model F-300 (bardzo kultowy poszukiwany model wsrod kolekcjonerow ), wedrowal tez do innych firm ze szwajcarii . Accutrony byly rowniez zegarami pokladowymi w statkach kosmicznych Apollo i towarzyszyly astronautom podczas wielu missji .
Prezydenci USA obdarowywali swoich gosci Bulovami Accutron . Accutron to w pelni amerykanski produkt (bardzo popularny na tamtym rynku) nie ma zadnych zmianek o jego szwajcarskim pochodzeniu .
Fotki
Na koniec chcialbym podziekowac milej Pani ktora sprzedala mi ten zegarek przesylka szla 4 dni z Californi . Mila pani wyslala w kopercie USPS i napisala ze to gift oraz dodala karte z podziekowaniami oraz branzoletke damska z cyrkoniami (ktora posluzyla do legalizacji zakupu ) . Ocz`ywiscie nic o tym nie wiedzialem , tym wiksza frajda z zakupu
Jak wam sie widzi ???
Odpowiedz do tematu
:
Rudolf - zaraz padniesz naturalna śmiercią od obucha jak po tę Bulove pojadę
Wal się !
Wal się !
:
No Rudolf - przegiąłeś. Wal się !!!
PS. Świetna sztuka !!!
PS. Świetna sztuka !!!
"Mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu - to i referatu mało" (pisarz Sofronow).
:
Ru.. ru... ru.... dolf...
Prze... prze... prze...z Cie... cie... bie... za.... za.....za... cząłem się ją... ją... jąkać
ze ss...ss..sss....stresu.
Nie... nie...nie... ga...gadam z to... to... bą
Wa....wa....wa.....wa....wa..l się
Prze... prze... prze...z Cie... cie... bie... za.... za.....za... cząłem się ją... ją... jąkać
ze ss...ss..sss....stresu.
Nie... nie...nie... ga...gadam z to... to... bą
Wa....wa....wa.....wa....wa..l się
...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Money is our incentive now so that makes it okay.
: Re: Accutron by Bulova
Rudolf, muszę posłuchac tego zziiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ... ciekawe czy w tonacji?
No i nie zapomnij tylko WAL SIĘ!
No i nie zapomnij tylko WAL SIĘ!
Foch und Ch.
:
Przed chwila przylozylem do stroika elektronicznego Seiko do gitar elektrycznych i basowych , ale niestety nie lapiej tej czestotliwosci - odbiera ten dzwiek i automatycznie pokazuje bym dostroil struny.
Zmiana daty o 24 jest takze glosne klikniecie .. bardzo specyficzny ten zegarek
Zmiana daty o 24 jest takze glosne klikniecie .. bardzo specyficzny ten zegarek
:
O.O Wujek Rudolf ma chyba scieżki ZUA , żeby takie coś wyłowić wrrrrrr
Gratulacje i zazdrość mnie zżera
Gratulacje i zazdrość mnie zżera
:
Ja mam zegar 50Hz i nie robi ziiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnn tylko woooommmmwwooooooommmwwwwoooooooommmm xD
Ale zakup super,zamiatasz Rudolf
Ale zakup super,zamiatasz Rudolf
"Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
:
normalnie wal się przez trzy pokolenia!
:
przyjm wyrazy nienawiści
DOXA SUB 5000T CUSTOMER SERVICE STANDARD
http://www.chinawatches.p...p=182502#182502
"Lepiej częściowo mieć rację, niż całkowicie się mylić"
Pozdrawiam
Tomek (托梅克)
http://www.chinawatches.p...p=182502#182502
"Lepiej częściowo mieć rację, niż całkowicie się mylić"
Pozdrawiam
Tomek (托梅克)
:
Ziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin.
:
heheh no w tym zegarku to nie jest kaliber tylko koliber ziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnn
:
Odpowiedz do tematu
Rudolf jak przy najbliższej okazji nie weźmiesz go i mi nie dasz do obmacania to ci najpierw nogi z d..py powyrywam a potem cię uściskam