Wołna i Wostok Precision Class to dwa brandy radzieckich zegarków w których stosowano mechanizm kaliber 2809 na 22 kamykach, który był licencyjną wersja Zenitha 135, był także produkowany identyczny mechanizm do zegarków marki Ałma ale był on pozbawiony mikroregulacji i miał 18 kamieni ( nie posiadał części kamieni nakrywkowych). Nie będę się rozpisywał na temat historii tych zegarków, na ich temat krąży wiele legend i mitów. Jedno jest pewne był to najbardziej precyzyjny mechanizm produkcji radzieckiej i bez wątpienia gdyby został poddany weryfikacji spełniłby wymogi stawiane chronometrom.
Poniżej przedstawiam moją kolekcje obejmuje ona całe kompletne oryginalne zegarki , jak i zegarki upakowane w zastępcze koperty ( zdobyłem np. sam mechanizm z tarczą) oraz mechanizmy ( będące też hybrydami mechanizmów 22 i 18 kamieniowych- cały werk od Wołny, a mostek balansu od Ałmaza). Zegarki z reguły mają bardzo zniszczone tarcze lub wręcz tarcze wymienione na produkt krajowy, zamiennik tzw. tarcze Warszawskie . Wynika to z faktu iż koperty tych zegarków były niedostatecznie uszczelnione i tarcze szybko ulegały zniszczeniu. Wszystkie egzemplarze zamknięte w kopertach mają oryginalne mechanizmy 22 kamieniowe z mikroregulacją, mechanizm ten występował początkowo w wersji „białej” i był stosowany w Wołnach, później po zmianie nazwy na Wostok Precision Class, zaczęto stosować mechanizmy „złote”. Charakterystycznym elementem wyróżniającym te werki były w oryginale niebieskie gwiazdki na kole naciągu, jednak z uwagi na bardzo mocna sprężynę stosowaną do napędu tego zegarka, układ naciągu bardzo często ulegał uszkodzeniom i koła wymienione w wyniku awarii już malowanych na niebiesko gwiazdek nie posiadają.
Zresztą pewnie i tak Alamo lub Kadarius uzupełnią mój wywód o historię tego zacnego zegarka