...wody z basenu.
Sie moczylem z zona i dzieciakami dzis, ze dwie godziny cos, Mako wzialem na chrzciny i pierwszy kontakt z woda - poza myciem rak, czy prysznicem - skonczyl sie nieciekawie.
Nie wiem kiedy nim w cus przywalic musialem, i to tak, ze sie dziura w szkielku na wylot zrobila
Okazji bylo sporo...
Tak to wyglada, co ciekawe, na bezelu nie ma zadnych sladow, tylko ten odprysk szkielka:
Uploaded with ImageShack.us
Zaraz jak przyjechalem do domu, to go rozkrecilem - troche sie trzeba bylo zaprzec, dekiel siedzial strasznie mocno - i teraz sie suszy:
Uploaded with ImageShack.us
Na werku wody nie bylo widac, tylko troche szybka zaparowala.
Co dalej, mlodziezy swiata?
Starczy mu dac polezec, a potem skrecic i nowe szkielko, czy jednak dac majstrowi do przejrzenia?
Dzieki.
Scheiße, a chcialem wziac Promastera, bo sobie wlasnie pomyslalem o tym wystajacym szkielku...
Odpowiedz do tematu
: Mako sie napil...
Jakigos mie Ponie Buoze stwuozyl, takigo mie mos...
------------------------------------------------------
Nieoficjalny fanklub pana Ibe
:
głęboko za nurkowałeś , może pęcherzyk powietrza był w szkiełku ?
Werk wysuszysz i wklej nowe szkiełko oddaj do majstra na test wodoszczelności .
Werk wysuszysz i wklej nowe szkiełko oddaj do majstra na test wodoszczelności .
:
Hi Rudolf,
nie, nurka to dwa razy dalem na glebokim basenie - ja wiem, ze 4-5 metrow - poza tym plywalem, z corkami sie bawilem itp.
Kontaktow z brzegami basenu mialem sporo, wiec mysle raczej ze to od uderzenia/nacisku musialo strzelic.
Nie bardzo sobie ten pecherzyk wyobrazam - pomijajac fakt, ze to jest jeden z pierwszych zegarkow, ktore kupilem, ogladalem i fotografowalem go niezliczona ilosc razy, rowniez z bardzo bliska i niczego nie bylo widac...
nie, nurka to dwa razy dalem na glebokim basenie - ja wiem, ze 4-5 metrow - poza tym plywalem, z corkami sie bawilem itp.
Kontaktow z brzegami basenu mialem sporo, wiec mysle raczej ze to od uderzenia/nacisku musialo strzelic.
Nie bardzo sobie ten pecherzyk wyobrazam - pomijajac fakt, ze to jest jeden z pierwszych zegarkow, ktore kupilem, ogladalem i fotografowalem go niezliczona ilosc razy, rowniez z bardzo bliska i niczego nie bylo widac...
:
To tylko taka hipoteza , gdzieś musiałeś przypierniczyć .
jak mechanizm wyschnie sprawdź czy nie ma żadnego nalotu i kup szkiełko .
jak mechanizm wyschnie sprawdź czy nie ma żadnego nalotu i kup szkiełko .
:
Jasne, ze hipoteza, a ja jom sobie tak tylko analizuje
Na werku nie widac wilgoci.
A o szkielko to juz maila napisalem - pogadac bedziemy musieli o wyjeciu starego i tym wklejaniu jeszcze
Dzieki.
Na werku nie widac wilgoci.
A o szkielko to juz maila napisalem - pogadac bedziemy musieli o wyjeciu starego i tym wklejaniu jeszcze
Dzieki.
:
Ostatnio zmieniony przez Ritter 2011-06-02, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Jak się napił to ma kaca . A poważniej gdybyś go zamoczył od strony szkiełka przez to wyszczerbienie to na tarczy miałbyś już "zajawkę" a jej nie masz. Woda wbrew opiniom ma sporą lepkość i niezbyt chętnie penetruje to i owo. Czyli szkiełko do wymiany, Mechanizm do kopety a całość do pudełka by nie łapał paprochów. Zanim trafi do zegarmistrza, który jest świadom tego czym jest wodoszczelność a nawet zatapialność.
Dla żony wymyśl jakąś pocieszną historyjkę jak to poświęciłeś szkiełko w zamian za nierozbitą głowę córki albo lepiej obu córek . Wiadomo, że nie uwierzy ale przynajmniej będzie zadowolona, że się starałeś.... .
Dla żony wymyśl jakąś pocieszną historyjkę jak to poświęciłeś szkiełko w zamian za nierozbitą głowę córki albo lepiej obu córek . Wiadomo, że nie uwierzy ale przynajmniej będzie zadowolona, że się starałeś.... .
Ostatnio zmieniony przez Ritter 2011-06-02, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
:
Ja sie cos zalilem, ze sie zonie musze wytlumaczyc jeszcze...?
Wiem, jaka lepkosc ma woda (pytanie, czy roztwor chloru i innych paskudztw na krytym basenie to jeszcze "woda" w aspekcie lepkosci, czy napecia powierzchniowego), bo z tego m.in. zyje, ale zeby zaparowalo szkielko to nie trzeba jakiegos bardzo powaznego sikniecia do srodka.
Starczy, ze minimalnie wzrosnie wilgotnosc w srodku, a niska temperatura szkielka zrobi swoje - mozna sobie ogladac kondensat.
Z drugiej strony problem moze lezec gdzie indziej - on nie ma zadnych widocznych gumowych uszczelek oprocz tej pod deklem.
Walek lata w wielkiej dziurze i szczelnosc "robi" zakrecenie koronki.
Tak samo nie widac nic pod guzikiem szybkiej zmiany daty - jest zamkniety, ale wielkosc wskazuje raczej na to, ze w srodku jest tylko jakas spiralna sprezyna.
To normalne? Nie powinno tam byc jakichs gumek czasem?
Dotychczas nie musialem zadnego z moich 200-metrowcow rozkrecac, nie wiem, jak to w innych jest...
Wiem, jaka lepkosc ma woda (pytanie, czy roztwor chloru i innych paskudztw na krytym basenie to jeszcze "woda" w aspekcie lepkosci, czy napecia powierzchniowego), bo z tego m.in. zyje, ale zeby zaparowalo szkielko to nie trzeba jakiegos bardzo powaznego sikniecia do srodka.
Starczy, ze minimalnie wzrosnie wilgotnosc w srodku, a niska temperatura szkielka zrobi swoje - mozna sobie ogladac kondensat.
Z drugiej strony problem moze lezec gdzie indziej - on nie ma zadnych widocznych gumowych uszczelek oprocz tej pod deklem.
Walek lata w wielkiej dziurze i szczelnosc "robi" zakrecenie koronki.
Tak samo nie widac nic pod guzikiem szybkiej zmiany daty - jest zamkniety, ale wielkosc wskazuje raczej na to, ze w srodku jest tylko jakas spiralna sprezyna.
To normalne? Nie powinno tam byc jakichs gumek czasem?
Dotychczas nie musialem zadnego z moich 200-metrowcow rozkrecac, nie wiem, jak to w innych jest...
:
A może to jednak koronka nie była dokręcona?
:
Rybak nie wszystkie uszczelki widać bez rozbierania , nie mam Mako , ale np w rolkowych widać uszczelkę na koronce i pod deklem .. reszty nie widać . są takie zegarki w których jak odkręcisz dekiel widać tylko jedną uszczelkę właśnie tą od dekielka .
:
Ostatnio zmieniony przez rybak 2011-06-03, 09:01, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
A sorka glupoty popisalem - pierscien w koronce jest, tylko myslalem, ze moze jeszcze jest cos w kopercie, np. w otworze na walek, albo jeszcze pod przyciskiem zmiany daty.
Obie koronki byly dokrecone, to akurat sprawdzalem pare razy.
Czyli wychodzi na to, ze jednak szkielko.
Obie koronki byly dokrecone, to akurat sprawdzalem pare razy.
Czyli wychodzi na to, ze jednak szkielko.
Ostatnio zmieniony przez rybak 2011-06-03, 09:01, w całości zmieniany 2 razy