Hej!
Kupiłem toto za 10,50 + przesyłka. Od razui widać, ze bardzo stare:
Po otwarciu dekla zobaczyłem jednak masakrę . Złamana oś balansu, złamana oś koła wychwytowego, zniszczone koło sekundowe, wyłamane palety kotwicy i wyłamany kamień 2 koła. Mechanizm poszedłby na śmietnik, gdyby nie to, że to ZIM 1-51!!! Jak na Samare bardzo stary mechanizm, więc wykopałem Kirowa z '54 i zabrałem się za wymianę częsci. Kamień udało mi się pozyskać - po prostu spiłowałem mostek kirowa aż metal przy brzegu kamienia był tak cienki, że dało się go wypchnąć. Zmarnowałem mostek, ale wiem, że mój zegarmistrz najpewniej odmówi naprawy, bo tylko umie oliwić . Potem poskładałem go z cześciami z Kirowa i ruszył. Wprawdzie jeszcze blokuje się i zaraz staje, ale po wizycie u majstra będzie cacy. A teraz najlepsze. Mechanizm i tarcza!
Odpowiedz do tematu
: Nowy nabytek z Samary - jeszcze jeden :).
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2010-12-13, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2010-12-13, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
PIĘKNY
Zobaczę jutro czy nie mam trupka z takim mechanizmem - może się nada
Zobaczę jutro czy nie mam trupka z takim mechanizmem - może się nada
:
Zegarek nawet sie rozchodził i pracuje, wiec wymaga już tylko czyszczenia i smarowania. Niedawno kupiłem na Allegro mechanizm Kirowa 3-54. Strasznie zasyfiały i długo się zastanawiałem po co go kupiłem. To teraz już wiem. Poza innym odcieniem złocenia na balansie nie da się poznać, ze coś było robione. Normalnie prawie skaczę z radości
Ну, погоди!
:
Jak czyścieś wskazówki ? Bo wygląda na to - że są czarne. A byly niebieskie.
:
To tylko kwestia kąta padania światła. Nie ruszałem wskazówek - szkoda by było Nie mam czyszczarki, ani profesjonalnych płynów, wiec nie czyszczę. Tylko to poskładałem z częściami z Kirowa, dałem troszkę oleju w łożyska, zeby zobaczyć, czy ruszy, poprawiłem sprężynę, bo wałek bębna jej nie zbierał, troszkę usunąłem syfu z naciągu i zapakowałem całośc z powrotem w kopertę. Na czyszczenie trafi do zegarmistrza i będzie śmigał, bo już teraz chodzi nieźle, tylko czasem się blokuje. To, co zostało jeszcze do zrobienia, to strzelony kamień w mostku balansu, ale jesli zegarmistrz się nie podejmie, to tak zostanie. Zegarek chodzi, używany na co dzień nie będzie, a dostać mostek w tej wersji, w razie draki, nie jest łatwo. Ma wyraźnie inne wykonczenie niż np wczesne kirowy i byłby ogromny kłopot, wiec myślę, że spokojnie może sobie tak zostać.
Ну, погоди!
:
tarcza zachowała się w rewelacyjnym stanie
Paweł, gratuluję zegarka, po doprowadzeniu go do pełnej sprawności, to będzie niezła perełka w kolekcji
Paweł, gratuluję zegarka, po doprowadzeniu go do pełnej sprawności, to będzie niezła perełka w kolekcji
СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Tarcza wygląda świetnie
Gratuluję zegarka.
Gratuluję zegarka.
:
Trafił się jeszcze składak, ale fajny. Jest to rzadko spotykany ZIM z prostokątną tarczą. IMO skladak, bo w środku mamy mechanizm wprawdzie Zima, ale od zimowskiej pabiedy z 53 roku. Mam jednak wrażenie, ze wtedy w Samarze powstawały raczej innego typu koperty, a i logo jest z późniejszego okresu, więc albo ktoś wykopał partię starych mechanizmów, albo, co o wiele bardziej prawdopodobne, mechanizm został wymieniony. Powinien być mechanizm z końcowych serii zdobionych lub początkowych brzydali nie będę go jednak ruszał, bo tak czy inaczej ten zearek już zawsze będzie miał nieoryginalny mechanizm, a ten jest ciekawszy - z ery najpiękniejszych Zimowskich mechanizmów
Ну, погоди!
:
Ostatnio zmieniony przez Smok 2010-12-13, 22:52, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo fajny Zim, ta wersja nie jest często spotykana. Ja zamontowałbym do niego młodszy mechanizm, taki jaki był o oryginale. Ze starym wygląda ładniej, ale ja w temacie oryginalności starych sowietów jestem talib i mam uczulenie na składaki
Co najważniejsze zegarek z zewnątrz jest zachowany w niemalże idealnym stanie.
gratulacje, to znaczy wal się !
Co najważniejsze zegarek z zewnątrz jest zachowany w niemalże idealnym stanie.
gratulacje, to znaczy wal się !
Ostatnio zmieniony przez Smok 2010-12-13, 22:52, w całości zmieniany 1 raz
СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2010-12-14, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
Mam nawet w szufladzie nowszy mechanizm - taki wczesny, nieco jeszcze ładniejszy z zimowskich brzydali, ale stan jest taki sobie - na pewno do zegarmistrza, a ten chodzi idealnie no i... żal go tak po prostu wciepnąć do szuflady. Poza tym Zim zawsze jest Zimem - w samochodach części zamienne też bywają starsze niż samochód Gdyby sygnatura była inna - to już by mnie bardzo denerwowało, a tak - tylko troszkę
Tu mam jeszcze dzisiejszą zdobycz. Niestety bez dekla - ma założony Zimowski i nie wygląda to może tragicznie, ale wkurza bardzo. To natomiast, na czym mi zależało to "tatuś" radzieckiego K26 - LIP R26. Jak widać K26 jest wyraźnie podobny, choć inaczej niż w przypadku Zwiezdy czy kieszonkowego Zima to inna, mocno zmodyfikowana konstrukcja. Niemniej widać, że to jedna rodzina
Uploaded with ImageShack.us
Tu mam jeszcze dzisiejszą zdobycz. Niestety bez dekla - ma założony Zimowski i nie wygląda to może tragicznie, ale wkurza bardzo. To natomiast, na czym mi zależało to "tatuś" radzieckiego K26 - LIP R26. Jak widać K26 jest wyraźnie podobny, choć inaczej niż w przypadku Zwiezdy czy kieszonkowego Zima to inna, mocno zmodyfikowana konstrukcja. Niemniej widać, że to jedna rodzina
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2010-12-14, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
Pamiętacie jeszcze mojego ZiM'a? Bardzo się zastanawiałem, czy objac go reorganizacją, bo nie wygląda, czy zreorganizować go tak, żeby go reorganizacja nie objęła . Druga opcja wydała się lepsza i ZiM trafił w kopertę z Czystopola. Identyczną, poza normalnymi teleskopami. Dostał też prawidłową, oryginalną, choć sciachaną koronkę. Jeszcze mu tylko szkło zmienić i będzie git
Wprawdzie mówiłem, ze nie chcę nieoryginalnej koperty, ale tak jest chyba jednak lepiej
Wprawdzie mówiłem, ze nie chcę nieoryginalnej koperty, ale tak jest chyba jednak lepiej
Ну, погоди!
:
Ostatnio zmieniony przez Buczo 2011-02-14, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
Paweł tak jak już wspomniałeś o tej reorganizacji...to jak to wygląda w praktyce? Śledząc portal aukcyjny zauważyłem, że pozbywasz się fajnych okazów, co w takim razie zostanie w kolekcji, bądź co za nabędziesz w zamian za te ubytki?
Ostatnio zmieniony przez Buczo 2011-02-14, 18:58, w całości zmieniany 1 raz