Mój zegarek późni się systematycznie o minutę na dobę. Codziennie go przestawiam a on swoje.
Czy mogę samodzielnie coś przesunąć i gdzie ? aby go trochę przyspieszyć.
Zegarek to Strela na typowym werku 3133.
Poproszę w razie odpowiedzi o fotkę - bo sama nazawa części którą trzeba ruszyć nic mi nie powie.
Np: nie wiem gdzie jest mostek balansu i który element odpowiada za regulację.
Odpowiedz do tematu
: regulacja mechanizmu 3133
Ostatnio zmieniony przez rafklim 2010-11-19, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez rafklim 2010-11-19, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-11-19, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Przesuwasz dźwignię zgodnie ze strzałkami na + i -, bardzo delikatnie dosłownie tylko ją lekko "pykasz" , potem czekszi sprawdzasz efekt, jak dalej nie gra to ponowna korekta.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-11-19, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez rafklim 2010-11-19, 11:37, w całości zmieniany 1 raz
wielkie dzięki Svedos
a tak przy okazji , od czego jest druga dźwignia obok i dlaczego jest tam oznaczenie + i - z odwrotnymi kierunkami niż te które słuzą do regulacji?
a tak przy okazji , od czego jest druga dźwignia obok i dlaczego jest tam oznaczenie + i - z odwrotnymi kierunkami niż te które słuzą do regulacji?
Ostatnio zmieniony przez rafklim 2010-11-19, 11:37, w całości zmieniany 1 raz
:
Ta druga dżwigna słuzy do prawidłowego ustawienia balansu, tak aby półwachnięcia w prawo i w lewo miału taką samą wartość, i lepiej jej nie ruszaj.
:
ale tam jest oznaczenie + i - z odrwotnymi kierunkami niż podałeś.
czy słuzy włanie do tego o czym mówiłeś?
czy słuzy włanie do tego o czym mówiłeś?
:
Nie do konca - dokonaj eksperymentu myslowego i wyobraz sobie dzwignie regulacji nad mostkiem, tak miedzy znakami "plus" i minus" - czy teraz kierunek regulacji sie zgadza?
mowiac jeszcze inaczej - na plus zgodnie z ruchem wskazowek zegara, na minus - wrecz przeciwnie.
mowiac jeszcze inaczej - na plus zgodnie z ruchem wskazowek zegara, na minus - wrecz przeciwnie.
:
No faktycznie, jak zwykle masz racje
:
A propos dźwigni balansu - swego czasu walcząc z ustawieniem chodu Parnisa Big Pilota "niechcący" ją pyknąłem
Co może być konsekwencją ?
Bo Parnisiak leżąc w nocy robi -10s., natomiast w dzień na ręku wywija +15s. na dobę. Czy można to jakoś poprawić ?
Co może być konsekwencją ?
Bo Parnisiak leżąc w nocy robi -10s., natomiast w dzień na ręku wywija +15s. na dobę. Czy można to jakoś poprawić ?
:
Ale tak na serio.....
Obecnie po precyzyjnej regulacji robi:
0 s. na dobę leżąc w dowolnej pozycji
+ 25 s. w dzień na ręku
Jak go zdejmę to od razu się uspokaja....
Gdzie szukać przyczyny ?
Obecnie po precyzyjnej regulacji robi:
0 s. na dobę leżąc w dowolnej pozycji
+ 25 s. w dzień na ręku
Jak go zdejmę to od razu się uspokaja....
Gdzie szukać przyczyny ?
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-12-20, 14:26, w całości zmieniany 1 raz
Ok, będzie na poważnie , producent tego werku om ile dobrze pamiętam zapewnia sprawne działanie w zakresie -20 to +40 s/24h, jeśli parametry pracy mechanizmu mieszczą się w tym przedziale to wszystko jest w jak najlepszym porządku i nie ma się czego doszukiwać.
Oczywiście mozna uzyskać lepsze parametry ale jest to dosyć żmudna droga.
Wracając do Parnisa, po pierwsze na jakim pracuje werku.
Oczywiście mozna uzyskać lepsze parametry ale jest to dosyć żmudna droga.
Wracając do Parnisa, po pierwsze na jakim pracuje werku.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-12-20, 14:26, w całości zmieniany 1 raz
:
Złomiarzowi chodziło chyba o coś innego
Ta druga dźwingnia ustawia wychylenia balansu w obie strony. Jeśli było lepiej - to da się to ustawić, ale wymagałoby już urządzeń pomiarowych. Lub dużej wprawy/cierpliwości/fartu
Ta druga dźwingnia ustawia wychylenia balansu w obie strony. Jeśli było lepiej - to da się to ustawić, ale wymagałoby już urządzeń pomiarowych. Lub dużej wprawy/cierpliwości/fartu
:
Do czego ona służy to ja pisałem kilka postów wcześniej, napisałem także żeby broń boże nie ruszać , jak ktoś ruszył to bez.
:
Odpowiedz do tematu
Dzięki za zainteresowanie problemem.
Werk: http://www.wenping1970.co...p?ArticleID=372
Doczytałem w międzyczasie o możliwie źle nałożonym smarze hamującym na ściankach bębna w tym wątku http://www.chinawatches.pl/viewtopic.php?t=2444
A może koledzy podpowiedzą jak operować dźwignią balansu żeby osiągnąć zadowalający efekt ?
Werk: http://www.wenping1970.co...p?ArticleID=372
Doczytałem w międzyczasie o możliwie źle nałożonym smarze hamującym na ściankach bębna w tym wątku http://www.chinawatches.pl/viewtopic.php?t=2444
A może koledzy podpowiedzą jak operować dźwignią balansu żeby osiągnąć zadowalający efekt ?