Serdecznie witam !
Jakis czas temu wpadła mi w ręce podobna, stara Amfibia Albatros na dobrym chodzie,
a że nie mogłem się przekonac do jej specyficznej estetyki, postanowiłem poeksperymenwać.
W kopercie nawierciłem otwory dla łatwej wymiany teleskopów, następnie z pomocą pilników różnych grubości, coraz drobniejszych papierów ściernych i w końcu gumek polerskich ( takich jak używają protetycy ) uzyskałem - mniej więcej - pożądany kształt. Tarczę umyłem w acetonie i nałożyłem kalkonanię z wydrukowanym projektem tarczy. Po 10 minutach w piekarniku folia na "trwałe" stopiła się z mosiądzem. Oryginalne wskazówki Amfibii zastąpiłem złotymi ze starego Komandirskiego. Po wymianie koronki na nową i wypolerowaniu pleksy uzyskałem coś takiego.
Pierwotny bezel oddałem do chemicznego usunięcia chromu i wypełniłem otwory granatową farbą, ale jakoś nie przypadło mi to do gustu. Farbę zmyłem i zostałem z tym.
Nie będąc do końca zdowolony, kupiłem też stalowy bezel pod "insert" seiko. Jak go dostanę to dodam nowe zdjęcia. Na razie więcej pod adresem http://www.fotosik.pl/u/amfibia/album/2391781
PS. Jako że jest to mój debiut w radosnej tfurczości upraszam o łagodne opinie.
Odpowiedz do tematu
: Amfibia Albatros w nowej odsłonie
Ostatnio zmieniony przez Santino 2016-12-10, 08:33, w całości zmieniany 3 razy
Ostatnio zmieniony przez Santino 2016-12-10, 08:33, w całości zmieniany 3 razy
:
Wszystko super, tylko zdjęcia daj jedno pod drugie. Teraz nie da sie tego czytać na tel.
[ Dodano: 2016-12-10, 08:26 ]
Sam nawiercałeś otwory To jest świetne rozwiązanie.
[ Dodano: 2016-12-10, 08:26 ]
Sam nawiercałeś otwory To jest świetne rozwiązanie.
Apa13 napisał/a: |
Lenistwo to cecha ludzi zaradnych. Zamiast wziac sie do dziela, wola myslec jak ulatwic sobie prace, czy ją ominąć |
:
Jak dla mnie to przepolerowałeś te kopertę ale to nie mnie się ma podobać
Może jakby ją wyszczotkować od nowa to mniej by blinkałą
Może jakby ją wyszczotkować od nowa to mniej by blinkałą
:
ALAMO, to jest myśl z tą szczotką.
Lenistwo to cecha ludzi zaradnych. Zamiast wziac sie do dziela, wola myslec jak ulatwic sobie prace, czy ją ominąć |
: Re: Amfibia Albatros w nowej odsłonie
1975gregor: Wyszło bardzo fajnie.
BTW to juz nie Amfiboa, tylko Piatdiesiat Arszynow
Gburek.
BTW to juz nie Amfiboa, tylko Piatdiesiat Arszynow
Gburek.
"We offer best solutions in search of a problem"
:
A gdzie można nawiercić otwory W SKX bym zrobił.
:
Otwór można zrobić we wszystkim. W SKX też się da
A tak bardziej serio, to zrobi to zegarmistrz lub doświadczony majsterkowicz, dysponujący dremelkiem i wiertłami 0,5 - 0,8 mm.
Z braku powyższych może być jubiler, robiący w stali.
Gbzzz.
Dorian06 napisał/a: |
A gdzie można nawiercić otwory W SKX bym zrobił. |
Otwór można zrobić we wszystkim. W SKX też się da
A tak bardziej serio, to zrobi to zegarmistrz lub doświadczony majsterkowicz, dysponujący dremelkiem i wiertłami 0,5 - 0,8 mm.
Z braku powyższych może być jubiler, robiący w stali.
Gbzzz.
:
Można się tym pobawić w zasadzie o ile ma się statyw do wiertarki.
W tej zabawie najważniejsze jest stabilne pozycjonowanie koperty i to żeby wiertło szło równo i bez bicia.
W tej zabawie najważniejsze jest stabilne pozycjonowanie koperty i to żeby wiertło szło równo i bez bicia.
:
Statyw niekonieczny, i tak drugie ucho przeszkadza. Chyba żeby przysposobić odpowiedni klocek. Najważniejsze jest dobre wymierzenie i zapunktowanie i przyzwoite wiertło.
Ja przeważnie wierciłem długim wiertłem z ręki, od strony wewnętrznej, albo na raz, albo najpierw otwór pilotujący 0,5. Istotne, by zdawać sobie sprawę gdzie otwór wyjdzie, bo wierci się pod kątem. No i zabezpieczyć taśmą części koperty,narażone na dotknięcie wiertłem lub uchwytem.
Gboo.
Ja przeważnie wierciłem długim wiertłem z ręki, od strony wewnętrznej, albo na raz, albo najpierw otwór pilotujący 0,5. Istotne, by zdawać sobie sprawę gdzie otwór wyjdzie, bo wierci się pod kątem. No i zabezpieczyć taśmą części koperty,narażone na dotknięcie wiertłem lub uchwytem.
Gboo.
:
Kufa, z ręki bym się bał
Ale ja tak raz ucho sobie urwałem, i to nie że mi się tak łapy trzęsły tylko wiertło biło
Ale ja tak raz ucho sobie urwałem, i to nie że mi się tak łapy trzęsły tylko wiertło biło
:
No bo gdzie ci kolczyki, byku panajezusowy
Gbou.
Gbou.
:
Odpowiedz do tematu
Z ręki to mogę dać w pysk. Jak ktoś zasłuży. Albo i bez zasług.
Stąd moje pytanie.
Stąd moje pytanie.