Teleskopy 21mm
Odpowiedz do tematu

: Teleskopy 21mm
Witam

Założyłem do INOXa bransoletę od taikonatów (seikoprince) razem z teleskopami, tam są takie grube 2,5mm, do Seiko.
Dziś mi się wypiął jeden z nich, o mało zegarek nie pierdyknął na posadzkę.
Okazuje się, że końcówki tych teleskopów są trochę za grube do otworków w uszach i złapały tylko na słowo honoru, i tak miałem szczęście.
Jak założyłem oryginalne od Vicka to znowu bransoleta lata na nich jak żyd po pustym sklepie.
Przydałyby się takie grube ale z normalnymi, cienkimi końcówkami.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

:
Papier ścierny i jedziesz końcówki teleskopów.

Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
Obawiam się, że to jedyne rozwiązanie bo przekopałem "cały internet" i niczego nie znalazłem :/

:
Aby nie w stożek. Poza tym końcówki mają taką niemiłą właściwość, że obracaja się swobodnie w rurce, wiec trzeba szlifować leciutko i cierpliwie.
Sprytniej byłoby założyć koszulkę z przewodu lub termokurczliwą na cienkie teleskopy, ale będzie trudno dobrać.

Gbu.

:
Jacek. napisał/a:

Sprytniej byłoby założyć koszulkę z przewodu lub termokurczliwą na cienkie teleskopy, ale będzie trudno dobrać.

Gbu.

Albo tulejkę z cieniutkiej rurki zrobić ale skąd taką cienką wziąć?
Muszę sprawdzić, czy te cienkie nie weszłyby w w tuleję z grubych po ich rozebraniu hmmm

:
Wkłady do długopisu? Igły do punkcji? Cienka blaszka miedziana? Zdechłe grube teleskopy + wiertełko 1mm?

Patrzę po stole - milion pomysłów i zero materiału...

G.

[ Dodano: 2015-11-19, 07:39 ]
A może nawinąć na teleskop drutu stalowego, takiego z tasiemek do wiązania kabli?

G.

Szymon
[Usunięty]
:
Woytec,

a patrzyłeś na strapcode czy nie można kupić samych teleskopów?
Bo oni mają jakieś grube teleskopy. Tylko pytanie czy to nie będzie dokładnie to co masz hmmm

A może folie amelinową ładnie owinąć wokół teleskopu na pożądaną grubość? hmmm

:
A może po prostu nawinąć na ten cienki teleskop kawałek izolacji...?

:
To pierwsze co mi przyszło do głowy i wychodzi na to, że to chyba będzie jedyne jak na razie rozwiązanie :/
Problem w tym, że taką izolację trzeba będzie co jakiś czas wymieniać bo szybko się zgniecie i wyrobi.

Jak napisał Jacek, brak materiału.
Rurka z wkładu do długopisu nie wejdzie w otwory bransolety.
Nałożenie tulei z grubych teleskopów na cienkie też odpada, nie wejdą w tę tulejkę.
Na strapcode, czy gdzie indziej, gdzie da się kupić teleskopy 2,5, kupi się takie same jak mam.
Kupię chyba takie "grube" u nas, mają 1,8 mm a nie 2,5 ale zawsze to mniej luzu niż z 1,5 a końcówki normalne.
A te dopiero delikatnie taśmą.
Zamówię sobie też dodatkowe 2,5 i te zapasowe spróbuję pocienić na końcach, jak zepsuję to to zepsuję.

Edit
Może to by podpasowało?
http://www.ebay.pl/itm/SW...rh0kUa_tQdtKs3g
Spiłowałby do 21mm a w środek normalne teleskopy.
Tylko czy ta tuleja wejdzie w bransoletę?

Kto wie, jaką grubość mają tulejki do Paneraja :?:

Ostatnio zmieniony przez Woytec 2015-11-19, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
:
Woytec napisał/a:
taką izolację trzeba będzie co jakiś czas wymieniać bo szybko się zgniecie i wyrobi.

Pewnie ze dwa lata....?
Gdzieś tak mam - nawet nie pamiętam w którym zegarku...

:
Na cienkie teleskopy jako zamiennik tulejek wchodzą plastiki z patyczków do uszu, pasują prawie idealnie ;)

:
Machu napisał/a:
Na cienkie teleskopy jako zamiennik tulejek wchodzą plastiki z patyczków do uszu, pasują prawie idealnie ;)

Zaraz sprawdzę pifko

[ Dodano: 2015-11-21, 11:34 ]
Sprawdziłem, dociąłem, założyłem, pasują jak do tego robione :)
Szukałem materiału po całym domu i garażu ale do łazienki nie zajrzałem...
Dzięki Machu :) pifko

Sylwek
[Usunięty]
:
Czyli znowu się okazało,że Polak potrafi :))

:
Machu, zuch chłopak! Nowy Słodowy :))

"Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."

Jan Oborniak
:
Borewicz napisał/a:
Machu, zuch chłopak! Nowy Słodowy :))

facepalm ma małe dzieci a taki zacofany facepalm teraz to jest Pan Robótka :)

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum