Od dobrych kilku lat szukam okazji do zdobycia złomka, który byłby dawcą koła sekundowego do Tissota 2481 ... oś sekundnika się była uwaliła
I teraz pytania ... czy wersja starsza, czyli 782-1
http://www.ranfft.de/cgi-...wk&Tissot_782_1
jest na tyle zbliżona do następcy, czyli 2461 ...
http://www.ranfft.de/cgi-...swk&Tissot_2461
że koła sekundowe są takie same
jeśli tak, czy z wersji manualnej, czyli 2461 ... będzie pasować do automatu, czyli 2481
Jak nietrudno się domyślić, jest złomek 782-1
Odpowiedz do tematu
: Tissot 782-1 a Tissot 2461
:
Nie sądzę; jeden jest 21600, a drugi 18000 mergnięć/h. Półmostek kotwicy i odległość między osiami wygląda podobnie, więc chyba manewry robiono na przekłądni chodu.
Prawdopodobnie tak; 2481 wygląda na 2461 z dokręconym automatem i zmienioną sprężyną. Chyba bez cudów, bo grubość werku skoczyła z 3,7 na 5,35 mm.
G.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2015-09-13, 18:01, w całości zmieniany 3 razy
Woj_Woj napisał/a: |
I teraz pytania ... czy wersja starsza, czyli 782-1
http://www.ranfft.de/cgi-...wk&Tissot_782_1 jest na tyle zbliżona do następcy, czyli 2461 ... http://www.ranfft.de/cgi-...swk&Tissot_2461 że koła sekundowe są takie same |
Nie sądzę; jeden jest 21600, a drugi 18000 mergnięć/h. Półmostek kotwicy i odległość między osiami wygląda podobnie, więc chyba manewry robiono na przekłądni chodu.
Cytat: |
jeśli tak, czy z wersji manualnej, czyli 2461 ... będzie pasować do automatu, czyli 2481 |
Prawdopodobnie tak; 2481 wygląda na 2461 z dokręconym automatem i zmienioną sprężyną. Chyba bez cudów, bo grubość werku skoczyła z 3,7 na 5,35 mm.
G.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2015-09-13, 18:01, w całości zmieniany 3 razy
:
To nie będę ryzykował ... już raz kupiłem złomka 2481 i okazało się, że także sekundnik uwalony ... gdyby ktoś potrzebował coś z reszty ... to służę.
A jeszcze jedno dla pewności ... w 2461 i automacie 2481 jest to samo
A jeszcze jedno dla pewności ... w 2461 i automacie 2481 jest to samo
:
luknij edytkę
G.
G.
:
Wielkie dzięki ... tu ryzyko wydaje się mniejsze ... Ranfft zalicza je do jednej rodziny.
To chyba ostatni własny mechanizm Tissota przed kryzysem.
To chyba ostatni własny mechanizm Tissota przed kryzysem.
:
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2015-09-13, 20:51, w całości zmieniany 2 razy
http://www.phfactor.net/w...481,%202531.pdf
Tu masz czarno na białym . Części pasujące to te, co mają taki sam symbol pikto w danej linii części .
Przerabiałem to na moich Tisotach i się zgadzało
782-1 i rodzina 24xx to dwa różne werki , ale część części jest zamienna .
Tu masz czarno na białym . Części pasujące to te, co mają taki sam symbol pikto w danej linii części .
Przerabiałem to na moich Tisotach i się zgadzało
782-1 i rodzina 24xx to dwa różne werki , ale część części jest zamienna .
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2015-09-13, 20:51, w całości zmieniany 2 razy
"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."
E.Stachura " Cała jaskrawość "
:
Eustachy,
Jeśli dobrze rozpoznaję i czytam tabelkę, to koło które mnie interesuje ma referencję 227 i tak jak pisał Jacek w rodzinie 24xx jest zamienne, ale od 782-1 nie będzie pasowało.
Jeśli dobrze rozpoznaję i czytam tabelkę, to koło które mnie interesuje ma referencję 227 i tak jak pisał Jacek w rodzinie 24xx jest zamienne, ale od 782-1 nie będzie pasowało.
:
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2015-09-14, 10:53, w całości zmieniany 3 razy
Dokładnie tak. Ale za to 206 i 210 będzie Ci pasować
Miło mi, że mogłem pomóc
ps. Ja do swojego ulubionego 2451 mam w zapasie dawcę 2451 oraz 781.
Wszystkie trzy na chodzie
Na ebay upolujesz sprawny werk za 80 - 120 pln ( cena złomu ) zważywszy, że sam mostek remontuaru czy inne szpeje na sztuki chodzą po 70-150 PLN
Miło mi, że mogłem pomóc
ps. Ja do swojego ulubionego 2451 mam w zapasie dawcę 2451 oraz 781.
Wszystkie trzy na chodzie
Na ebay upolujesz sprawny werk za 80 - 120 pln ( cena złomu ) zważywszy, że sam mostek remontuaru czy inne szpeje na sztuki chodzą po 70-150 PLN
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2015-09-14, 10:53, w całości zmieniany 3 razy
"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."
:
Woj_Woj, masz pw.
"trzeba nim począśc zeby zaczoł chodzic"
:
Żeby się bardziej nie pogrążać, to nie będę wchodził w szczegóły jakim to cudem mam dwa kompletne, sprawne i odpowiednie werki ... ... z uwalonymi sekundnikami
kwater,
Wielkie dzięki za dobre chęci
PW
Eustachy napisał/a: |
Dokładnie tak. Ale za to 206 i 210 będzie Ci pasować |
Żeby się bardziej nie pogrążać, to nie będę wchodził w szczegóły jakim to cudem mam dwa kompletne, sprawne i odpowiednie werki ... ... z uwalonymi sekundnikami
kwater,
Wielkie dzięki za dobre chęci
PW
:
"trzeba nim począśc zeby zaczoł chodzic"
:
G.
Odpowiedz do tematu
Woj_Woj napisał/a: |
(...) nie będę wchodził w szczegóły jakim to cudem mam dwa kompletne, sprawne i odpowiednie werki ... ... z uwalonymi sekundnikami |
G.