Witam
Mam takie oto cykadło po ojcu niestety stan jego jest dość nadszarpnięty. Jestem wręcz raczkującym w tej dziedzinie i mam pytanko w związku z tym czy jest gdzieś jakiś filmik jak wyjąć werk, żebym mógł wyczyścić kopertę? Resztę chciałbym zostawić zegarmistrzowi
Odpowiedz do tematu
: Stary Vostok
:
Ostatnio zmieniony przez crayzee 2015-03-15, 11:28, w całości zmieniany 1 raz
Witaj,
W zasadzie sprawa jest prosta - mechanizm powinien mieć albo śrubę, albo wciskaną zapadkę w okolicy wałka, która go zwalnia, dzięki czemu można go wyciągnąć.
Najlepiej to robić, na nienakręconym mechanizmie, niektóre szkoły mówią, że w celu wyciągnięcia wałka należy go zwalniać w pozycji służącej do ustawiania wskazówek. Błąd przy wyciąganiu skutkuje przemieszczeniem się zębatki, tzw. beczki i wtedy już niestety trzeba się udać do majstra (chyba, że będziesz chciał poćwiczyć - ostatnio chyba na forum ktoś ćwiczył temat).
Filmików na yt jest masa, tu masz próbkę:
https://www.youtube.com/r...ent+disassembly
EDIT. Obejrzałem fotkę - zluzuj śrubkę przy ostatniej cyfrze (9) w numerze obok wałka.
W zasadzie sprawa jest prosta - mechanizm powinien mieć albo śrubę, albo wciskaną zapadkę w okolicy wałka, która go zwalnia, dzięki czemu można go wyciągnąć.
Najlepiej to robić, na nienakręconym mechanizmie, niektóre szkoły mówią, że w celu wyciągnięcia wałka należy go zwalniać w pozycji służącej do ustawiania wskazówek. Błąd przy wyciąganiu skutkuje przemieszczeniem się zębatki, tzw. beczki i wtedy już niestety trzeba się udać do majstra (chyba, że będziesz chciał poćwiczyć - ostatnio chyba na forum ktoś ćwiczył temat).
Filmików na yt jest masa, tu masz próbkę:
https://www.youtube.com/r...ent+disassembly
EDIT. Obejrzałem fotkę - zluzuj śrubkę przy ostatniej cyfrze (9) w numerze obok wałka.
Ostatnio zmieniony przez crayzee 2015-03-15, 11:28, w całości zmieniany 1 raz
...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Money is our incentive now so that makes it okay.
:
Odpowiedz do tematu
Podziękował
W tym zegarku chce tylko kopertę wyczyścic ponieważ jak pisałem jest po ojcu i chciałbym żeby chodził na innym będę ćwiczył
W tym zegarku chce tylko kopertę wyczyścic ponieważ jak pisałem jest po ojcu i chciałbym żeby chodził na innym będę ćwiczył