...ostatnimi czasy poważnie rozważałem zakup citka eco-drive w titanium z radyjkiem... myślałem i myślałem... i co wykonkludowałem

...nie wiem czy to okazja... ale przerzucając klamoty w worze łiszlisty nie wybierając na chybił trafił z pełną świadomością wybrałem...
...od wielu lat marzyłem o takim zegarku... nawet nie o takim ale o czymkolwiek tej marki... nie jest to co prawda flagship tego brandu ale dobitnie wpisuje się w mój nurt estetyczny...
...najogólniej rzecz ujmując... Longines...
...niestety zdjęcia nie oddają w pełni tego co w rzeczywistości widzą oczy... marne mi wyszły te foty

...mała stalówka garnitura...
...zegarek z przełomu lat cirka about mniej więcej 1969-1972 jak wyczytałem we wszechwiedzącym wujku google... czyli należy przyjąć, że to lata 70-te...
...uskrzydlona klepsydra... nadruk wygląda świetnie... rozważałem alternatywnie zakup lonżina w pozłacanej kopercie ale cieszę się, że wybrałem stalówkę... w pozłacanym często obok złoconych indeksów występuje złocone logo a to przyznam mocno w odczuciu mojego wewnętrznego buraka trąci bazarowym hiltonem...
...troszkę bałem się tego rozmiaru... koperta ma 34,7 mm średnicy bez koronki, z koronką 37 mm, L2L 39,7 mm... mimo mojej tuszy

...ze szkłem zegarek ma 9 mm grubości...
...no i koronka... średnica 4,9 mm i +pińcet do lansu

...wypukła tarcza w kolorze perłowym... stan jak dla czterdziestolatka 5+/5

...świetnie ze stalową kopertą i perłową tarczą komponują się wskazówki i indeksy w kolorze stali... wskazówki uzbrojone w wąski pasek trytowej lumy... również trytem ukoronowane zewnętrzne końce indeksów... można by rzec, że tarcza jest wyjątkowo ascetyczna ale dzięki swej prostocie zyskuje bardzo na czytelności...
...w latach 1960-1998 w ten sposób oznaczano tarcze z zawartością trytu dającą emisje promieniowania poniżej 227 MBq (7,5 mCi)...
...dekielek... wewnątrz:
...i na zewnątrz:
...to czego nie widać na co dzień a bez czego zegarek nie jest czasowskazywaczem...
...wół roboczy... longines kaliber 284...
...17 kamieni... oprawione i pozłocone dają efekt WOW... złocone sygnatury... mikroregulacja excenter regulator po naszemu to będzie chyba regulator mimośrodkowy

...z bardziej suchych danych... silnik ma średnicę 11,75''' czyli 26,5mm, grubość 3,9mm... wahadełko zasuwa 19800 razy na godzinę... http://www.ranfft.de/cgi-...wk&Longines_284
...na pełnym zbiorniku ma zasięg 42 godzin... z nim spokojnie były minister Nowak mógłby zaliczyć niezły melanż i nie obawiać się o stołek

...silnik wyjmuje się od dupci strony... przymocowany jest do osobnego ringu za pomocą dwóch blaszek a następnie taki moduł umieszczany jest w kopercie i blokowany takim dinksem...
...ring w tym zegarku ma cechę 41 METAL... co to... nie znaju

...ot... taki maluszek

...mój vintage Stainless steel Lc284T... Longines kaliber 284 w trycie i stali