koperty citizen monocoque/monobloc
Odpowiedz do tematu

: koperty citizen monocoque/monobloc
panowie, moge miec citizena w kopercie monocoque (jednoczesciowej, otwieranej od strony szkla) z padnietym capacitorem. Bateria to nie problem, troche poszperalem i zlokalizowalem odpowiedni capacitor, ale jak to zmienic?

przeszukalem internety i nic nie znalazlem procz kilku pdf-ow dotyczacych juz wyjetych mechanizmow.

mam 3 monobloci, ale nie umiem ich otworzyc.
Jak otworzyc koperte typu h23231, czyli monobloc z obrotowym bezelem?
nie jestem w stanie podwazyc bezela, wiec nie wiem nawet co jest pod spodem.
Spodziewam sie jakiejs uszczelki/oringu trzymajacego szklo, ale ciagle szukam jakiegos manuala.

Jesli macie jakies linki albo wiecie co i jak, to prosze o odpowiedz.

drugie pytanie: czy ktos ma doswiadczenia z warszawskim serwisem citizena (Anyro)?
drogo? podejma sie naprawy starego modelu?

beceen | ***** ***
:
Moim skromym to bezel i tak musisz zdjac, jak nie da rady podwazyc jakims ostrzem, to trzeba specjalnym narzedziem. I wtedy dobierac sie do szkla.

:
a jakie jest narzedzie do bezeli?
zawsze podwazam cienkim ostrzem przez folie, a tu nawet nie ma gdzie wsadzic - wchodzi bardzo plytko i sie dzwignie nie da zrobic. hmmm

beceen | ***** ***
:
Do wszystkiego sa narzedzia. Pewnie mozna zrobic samemu:)

http://www.esslinger.com/...mover-tool.aspx

Z tego co widzialem to na necie jest wiecej pytan jak wyjac walek, i wikszosc forek jest juz ze zdjetym szklem, takze pewnie po zdjeciu bezela juz jakos idzie.jak cos to walek sie wyjmuje w polozeniu 1( do daty) chyba.

:
a mozesz linki podac do tych zdjec, co znalazles? moze trafiles na cos innego niz ja.
Znalazlem zdjecia wyjetego mechanizmu, ale z koperty, ktora nie ma ruchomego bezela, wiec zdejmuje sie lunete i szklo razem, bo to jedna czesc.

beceen | ***** ***
:
Teraz na telefonie nie znajde
Ale znalazlem to

The monoblock watch cases have the movements installed through the front of the watch. The movement is place in the case and then the crystal is installed. To take the movement out, it is just the opposite; the crystal is taken of then the movement can be lifted out. Depending on the crystal holding mechanism, there are a few different methods. Some crystals are held in by friction with the case(usually in dress type watches); some are held in place by snap rings and others are held by screwed down rings. Each method requires it's own special tools for installation and removal.

Takze step 1- zdjac bezel :)

:
tja, tylko jak?

selassje napisał/a:
Each method requires it's own special tools for installation and removal.
;)

pisza jakie maja byc te narzedzia?

beceen | ***** ***
:
W Anyro powinni zając się tematem.
Trochę długo czekałem na części z Japonii, ale rozumiem że całe mechanizmy są nawet tam trudno dostępne.
Samo aku mogą miec na miejscu.
Po problemach z otwarciem mojego, mają już chyba doświadczenie w tym temacie ;)

World Wide Watches
:
Anyro wymieniało zwykłe szkiełko mineralne w citku NY-2300 przez 4 miesiące, a to dość często spotykany model. Podejrzewam że graty do monokoka też muszą ściągać, jeśli w ogóle nie wysyłają zegarka do jakichś lepszych kozaków.
Ale za szkło z wymianą, przeczyszczeniem tarczy i mechanizmmu z resztek poprzedniego szkła oraz testem szczelności, wzięli 100pln, więc bez dramatu, choć pewnie mogłem to zrobić gdzie indziej za pół ceny.

"Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."

Jan Oborniak
:
dzownilem do anyro - panienka za wiele nie wiedziala, powiedziala mi tylko, ze nie maja mozliwosci zamowienia szkla do tych modeli (BJ90xx), bo skonczyli robic czesci w 2009r.

Szklo moge dorobic, tylko kwestia jak to rozebrac.
Chyba podjade do nich i pogadam z serwisantami, moze pomoga.
Generalnie, slabo :/

[ Dodano: 2014-01-16, 11:15 ]
podbije, bo sie zebralem i otworzylem dziada. Chlopaki z WUSu pomogli, wiec wrzucielm tam manuala:

http://forums.watchuseek....ses-963093.html

Ostatnio zmieniony przez beceen 2013-09-09, 09:05, w całości zmieniany 1 raz
beceen | ***** ***
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum