Trzy mechanizmy które dałem na przegląd...
Dziś odebrałem trzy mechanizmy od mojego (genialnego) zegarmistrza - i przy okazji zaczęliśmy rozmawiać na temat tych mechanizmów, a były to:
ST36 albo Hangzhou (nie odróżniam)
Unitas 6497 (z końca lat 60tych)
To zdjęcie z przed czyszczenia więc trochę zasyfiona
I ostatnia kupiona a ebay'u ETA 6497
Zegarmistrz rozbroił mnie hasłem - gdyby na tym nowym werku nie pisało "swiss" nigdy by nie powiedział że to Szwajcar: "...Wykończenie mostków tragedia, nowy werk a pod płytami w miejscu gdzie się stykają odpada chrom, werk generalnie średniej jakości a nawet słabej..." a następne zdanie to mnie w ogólne dobiło "... jak już chcesz duży werk z zabezpieczeniem przeciwwstrząsowym mogłeś sobie 3603 kupić..."
- Pomyślałem sobie dałem prawie 200$ za taki werk
Podłamany, zdruzgotany optymistycznymi wiadomościami i opiniami zegarmistrza pytam a co z tym werkiem z lat 60tych
Stwierdził:"... nic specjalnego ale fajny werk - na pewno będzie Ci długo służył..."
Na koniec spytałem jeszcze o opinie o tym chińskim werku - stwierdził: "nooo wiesz mostki ładnie przyozdobione, mikro-regulacja też fajnie wygląda (powiedział to z uśmiechem) ale kojarzy mu się ten werk z molnią z lat 80tych"
To był taki mały wstęp a teraz zadaję pytanie.. Od jakiegoś czasu w handlu detalicznym pojawiają się Unitasy/Ety 6497/8 z centralną sekundą ich ceny lecą od 700$-1000$ czy naprawdę jest tak ciężko (a przede wszystkim drogo) wykonać werk z centralną sekundą..?
Ile trzeba zrobić przeróbek aby taki zwykły 6497/8 miał centralny sekundnik..?
Odpowiedz do tematu
: Unitas, Eta i ST36 (chyba)
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2013-08-28, 19:54, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2013-08-28, 19:54, w całości zmieniany 1 raz
: Re: Unitas, Eta i ST36 (chyba)
No, trochę trzeba:
- zmienić oś minutową na drążoną,
- zmienić oś koła pośredniego (długi czop od góry),
- zrobić koło zębate
- zrobić oś sekundową z zębnikiem,
- dodać sprężynkę dociskową (w przypadku tej adaptacji i mostek dla ośi sekundowej),
- niewykluczone, że trzeba zmienić kamień osi minutowej,
- napisać że nowość na skalę kosmiczną i doliczyć do ceny wszystkich rabinów genewskich od XVII stulecia.
Gbürkli.
[ Dodano: 2013-08-28, 16:34 ]
P.S: nie doliczyłem gwintowanych otworków pod "swan neck" i wykonania tegoż pelela.
BTW: dlaczego właściwie wajcha typu "gburek - ogon" jest demode?
G.
MirekArican napisał/a: |
Ile trzeba zrobić przeróbek aby taki zwykły 6497/8 miał centralny sekundnik..? |
No, trochę trzeba:
- zmienić oś minutową na drążoną,
- zmienić oś koła pośredniego (długi czop od góry),
- zrobić koło zębate
- zrobić oś sekundową z zębnikiem,
- dodać sprężynkę dociskową (w przypadku tej adaptacji i mostek dla ośi sekundowej),
- niewykluczone, że trzeba zmienić kamień osi minutowej,
- napisać że nowość na skalę kosmiczną i doliczyć do ceny wszystkich rabinów genewskich od XVII stulecia.
Gbürkli.
[ Dodano: 2013-08-28, 16:34 ]
P.S: nie doliczyłem gwintowanych otworków pod "swan neck" i wykonania tegoż pelela.
BTW: dlaczego właściwie wajcha typu "gburek - ogon" jest demode?
G.
:
Trzeba by monitorowac kiedy to marketing masters oglosili ze kto nie ma dzwigni dociskowej ten popierdolka.
:
Odpowiedz do tematu
Czyli mechanizm który jest produkowany seryjnie (ma płyty z innego seryjnie produkowanego mechanizmu) nie powinie kosztować od 2200zł - 3300zł???
Nawet masowo produkowane Ety w swojej najdroższej wersji czyli z mikro-regulacją oraz szatonami kosztują mniej...
Zapotrzebowanie plus marketing robią (tworzą) cenę...
Nawet masowo produkowane Ety w swojej najdroższej wersji czyli z mikro-regulacją oraz szatonami kosztują mniej...
Zapotrzebowanie plus marketing robią (tworzą) cenę...