Kumotrzy kochani,
Pierwszy raz mnie dopadło, stąd prośba o ewentualne porady od bardziej doświadczonych userów. Poniżej w dużym skrócie opisałem historię mego nieszczęsnego zakupu.
Zadzwoniłem do "Rzecznika Praw Konsumenta", który poradził aby wysłać do nich pismo i zaczekać na odpowiedź. To ma być dopiero podstawa do wszczęcia ewentualnego postępowania administracyjnego. To jest duży niemiecki sklep, sprzedający biżuterię i zegarki.
Może macie jeszcze jakieś pomysły, jak im się dobrać skutecznie do doopy?
W grudniu 2012, dzięki ofercie z Grupona, zakupiłem w sklepie 21Diamonds Ingersolla Scota.
Zegarek dotarł po trzech tygodniach, bezpośrednio przed świętami. Niestety zauważyłem na tarczy niedoróbkę, więc zaraz po świętach zareklamowałem zegarek.
Umówiłem się na wymianę na inny model "wolny od wad fabrycznych".
11 stycznia pojawił się kurier DHL (zamówiony przez 21Diamonds) i od tego czasu nie jestem w stanie odzyskać zegarka (mija już ósmy tydzień). W międzyczasie otrzymywałem od obsługi sklepu wielokrotnie informacje, że "nie ma problemu", że "już na dniach wyślą" itp. Ostatnio całkiem ignorują moje monity.
Pozdrawiam
Mirasco
Odpowiedz do tematu
: Pomoc w walce z nieuczciwym sklepem 21Diamonds
:
Na razie wyślij to pismo, koniecznie za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
:
Dzisiaj przystąpiłem do ofensywy
Funkcjonuje w Europie taka organizacja: Europejskie Centa Konsumenckie "W celu szybkiego, taniego i skutecznego rozwiązywania sporów transgranicznych w państwach należących do Unii Europejskiej oraz w Norwegii i Islandii istnieją Europejskie Centra Konsumenckie (ECK) zrzeszone w jedną sieć ECC-Net"
Po konsultacji telefonicznej, złożyłem oficjalną skargę z całą masą załączników.
Teraz za jakiś czas się przekonamy jaka jest skuteczność tejże organizacji.
O efektach postaram się informować na bieżąco.
Funkcjonuje w Europie taka organizacja: Europejskie Centa Konsumenckie "W celu szybkiego, taniego i skutecznego rozwiązywania sporów transgranicznych w państwach należących do Unii Europejskiej oraz w Norwegii i Islandii istnieją Europejskie Centra Konsumenckie (ECK) zrzeszone w jedną sieć ECC-Net"
Po konsultacji telefonicznej, złożyłem oficjalną skargę z całą masą załączników.
Teraz za jakiś czas się przekonamy jaka jest skuteczność tejże organizacji.
O efektach postaram się informować na bieżąco.
:
Kibicuję
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
Mirasco, ale swoją drogą list wyślij, tak jak Ci radzi Kyle.
:
OK tak zrobię.
Naskrobię coś w narzeczu Szekspira i wyślę poleconym za potwierdzeniem odbioru
Naskrobię coś w narzeczu Szekspira i wyślę poleconym za potwierdzeniem odbioru
:
A czemu Szekspira, bo nie rozumiem? Polacy nie gęsi ...
: Re: Pomoc w walce z nieuczciwym sklepem 21Diamonds
....może lepiej w języku Goethe'go?
Prędzej skumają
Ostatnio zmieniony przez GrzecH 2013-03-10, 00:35, w całości zmieniany 2 razy
Mirasco napisał/a: |
To jest duży niemiecki sklep... |
....może lepiej w języku Goethe'go?
Prędzej skumają
Ostatnio zmieniony przez GrzecH 2013-03-10, 00:35, w całości zmieniany 2 razy
:
a co ma łacina do....niemieckiego?
Hogg napisał/a: |
Polacy nie gęsi ... |
a co ma łacina do....niemieckiego?
:
Kiedyś pisałem z Niemcem po niemiecku z translatora...
Poprosił, abym napisał to samo po angielsku.
Dopiero wtedy zrozumiał
GrzecH napisał/a: |
Prędzej skumają |
Kiedyś pisałem z Niemcem po niemiecku z translatora...
Poprosił, abym napisał to samo po angielsku.
Dopiero wtedy zrozumiał
:
Niestety z niemieckim jest problem.
Po angielsku dam radę, powinni skumać moje wypociny
Po angielsku dam radę, powinni skumać moje wypociny
:
A chodzi mi tylko o to, ze dlaczego gość ma się wycierać? Pisze po polsku i niech sobie tłumaczą.Chyba język polski jest obowiązujący na terenie UE? Ani mniej, ani bardziej niż np. niemiecki,angielski czy francuski?
GrzecH napisał/a: | ||
a co ma łacina do....niemieckiego? |
A chodzi mi tylko o to, ze dlaczego gość ma się wycierać? Pisze po polsku i niech sobie tłumaczą.Chyba język polski jest obowiązujący na terenie UE? Ani mniej, ani bardziej niż np. niemiecki,angielski czy francuski?
:
Pewnie, po co się w ogóle uczyć języków.
Hogg napisał/a: |
Pisze po polsku i niech sobie tłumaczą.Chyba język polski jest obowiązujący na terenie UE? |
Pewnie, po co się w ogóle uczyć języków.
YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
No jasne, Niemcy się nie muszą uczyć, Polacy - owszem
:
Odpowiedz do tematu
Ja ogólnie uważam, że każdy obywatel Unii, ba! - świata! powinien przynajmniej komunikatywnie znać Polski. Bo tak.
YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW