Hamilton Khaki X-Wind (CCM)
Odpowiedz do tematu

: Hamilton Khaki X-Wind (CCM)
Na ten zegarek zwóciłem uwagę 2-3 lata temu - od czasu do czasu przewijał się po forach. Pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć taki na ręku. Niestety, po pierwsze: nie wydaję zbyt dużo kasy na zegarki, a taki Hamilton to wydatek kilkutysięczny, po drugie obawiałem się, że jest zbyt duży na mój wątły 16,5 centymetrowy nadgarstek. Półtora roku temu, na pijackim zlocie w Zgierzu, zobaczyłem go na żywo... i przepadłem. Nosiłem go chyba kilkanaście minut, leżał dość dobrze i nie wyglądał komicznie na mojej witce. Nadal pozostawał problem finansowy - a więc po prostu sprzedałem zegarki, których prawie nie noszę i do których nie mam jakiegoś sentymentu.
Polowałem na używkę w dobrej cenie, gdyż nówki przy obecnym kursie walut i dość dużym popycie na ten model, były troszkę za drogie. Cierpliwość się opłaciła - po 5 miesiącach polowań i kilku aukcjach przegranych o włos, udało się go kupić i to funkiel nówkę nieśmiganą z pudłami, papierami, przywieszkami i gwarancją za niewygórowaną cenę.

Moim skromnym zdaniem jest to zegarek o fajnej militarnej stylistyce i mimo sporej ilości "wenszy" na tarczy i mnóstwa przycisków i koronek nie "przytłacza" użytkownika swoim wyglądem, jak większość "lotniczych" chronografów np. pewnej firmy na literę B.
W relacji jakość-fun-cena - myślę, że ten zegarek ma małą liczbę konkurentów, jeśli chodzi o mechaniczne chrono.

Dość tego emocjonalnego ekshibicjonizmu - oto fotki mojego egzemplarza:

Parę szczegółów tarczy - szczotkowane indeksy (co to o nich melepeta Spinner pisał :) )

Od dekla:

Na łapce:

Przepraszam za taką ilość zdjęć, ale nie moglem się powstrzymać :)

Ostatnio zmieniony przez CornCobbMan 2012-10-13, 13:15, w całości zmieniany 2 razy
"Mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu - to i referatu mało" (pisarz Sofronow).
:
Nie obraziłbym się za więcej zdjęć. ;)
Jedynki w "11" chyba krzywo są. :złośliwiec: ;)

Gratulacje. Sam nie raz myślałem o nim, ale głównie właśnie przez rozmiar (L2L i grubość) rozmyślałem się. Bardzo ciekawy zegar, ale teraz tym bardziej nie jestem przekonany do rozmiaru, od kiedy rozmiary Oceanusa, kredensa, itp. najbardziej mi odpowiadają. :)
Mógłbyś wrzucić jeszcze parę zdjęć nadgarstkowych z różnych ujęć. Mam mniej więcej podobny nadgarstek, znaczy się płaską witkę. ;)

:
CornCobbMan, - jeszcze raz gratulację! Może przy kolejnym zlocie także się do niego przekonam. W szczególności, że już nie ma konkurenta w postaci pan europa. Bardzo fajne fotki! Niech się nosi!

:
Świetne foty, świetnego zegarka (wiem bo mam :P )
GRATULACJE!

Time is meaningless, and yet it is all that exists.
:
Kawal fajnego locza
Gratki niech cieszy ;)

Czas nie pieniądz, zawsze jest.
:
CCM gratuluję spełnienia marzeń :)

:
Zazdraszczam widząc takie zdjęcia i czytając opis, zacny zegarek, ciekawie pomyślany, mnóstwo smaczków. Gratulacje, niemniej udaj się czem prędzej do foki ;-)
BTW jaki on ma rozmiar w sensie z i bez koronki?

:
torsen napisał/a:

BTW jaki on ma rozmiar w sensie z i bez koronki?

Wg. moich pomiarów średnica:44,5 mm bez koronki, 51 mm z koronkami, 54,5 mm L2L, 16 mm wysokości, w uszach oczywiście 22 mm :)

Ostatnio zmieniony przez CornCobbMan 2012-10-13, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
"Mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu - to i referatu mało" (pisarz Sofronow).
emster
[Usunięty]
:
Ładne cacko panie, graty

:
Gratuluję. Też na niego choruję :)

Edyta: zapomniałbym: Wal się!!! :złośliwiec:

Ostatnio zmieniony przez lordhelmut 2012-10-13, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
:
CCM - poproszę o 2 fotki Hamiego do kalendarza w temacie "Lato". Wymyśl coś :twisted:

Świetny zegarek, najładniejsza wersja .. Niech się nosi.

:
Tomek napisał/a:
CCM - poproszę o 2 fotki Hamiego do kalendarza w temacie "Lato". Wymyśl coś :twisted:

Raczej planowałem coś na jesień zrobić - bardziej pasuje.
Zresztą fotograf ze mnie dupny, sprzętu też nie mam ciekawego.

Ostatnio zmieniony przez CornCobbMan 2012-10-14, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
:
Ja w Zgierzu ongiś też kilkanaście minut nosiłem, też na łapie 16,5 cm,i jednak odważnik był w moim przypadku. Co z żalem stwierdzam, bo w tymże wątku po raz kolejny mogę się przekonać, że obłędny to zegarek.

:
Dla mnie to jest model flagowy Hamiego. Na równi z Venturą. Wal się i tyle !!!

Nikt nie jest na tyle inteligentny żeby nie wyłapać taboretem w ryj.

Kijem Wisły nie przepłyniesz.
Głową muru nie przeskoczysz.
Nie wszystko złoto co się święci garnki lepią.
:
To jeszcze kilka zdjęć w starodawnych klimatach:

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum