Odpowiedz do tematu
:
Muszę rozważyć obie opcje. Być może zdecyduję się dostarczyć gotowy produkt.
Foch und Ch.
:
proporcje udane.
a jeśli chodzi o gotową tarczę to ja bym poprosił zaluminizowaną ale nie złożoną - w dwóch częściach,ok?
a jeśli chodzi o gotową tarczę to ja bym poprosił zaluminizowaną ale nie złożoną - w dwóch częściach,ok?
Skate or die!
:
Uffff. Przygotowałem projekty dla grawera i zobaczymy jak się on teraz na to będzie patrzał
Poprawiłem jeszcze indeksy - pogrubiłem godzinowe. Jak uda się zrobić prototyp to pogadamy o serii. Na razie jest za wcześnie.
Poprawiłem jeszcze indeksy - pogrubiłem godzinowe. Jak uda się zrobić prototyp to pogadamy o serii. Na razie jest za wcześnie.
Foch und Ch.
:
no? jak tam panie?
coś nowego w temacie?
coś nowego w temacie?
Skate or die!
:
No dobra, mogę temat odgrzebać i zamknąć krótkim stwierdzeniem - nie ma sensu, lepiej kupić u Majfrenda. Jak bym miał więcej wolnego czasu to bym temat pewnie pociągnął i przy serii 30sztuk można by zejść do 30zł za tarczę ale ... ale nie
Proces produkcyjny może wyglądać tak:
- przygotowanie materiału (płytka mosiężna 0,3mm pomalowana na czarno)
- naklejenie materiału na stalowy podkład dla utrzymania odpowiedniej sztywności
- frezowanie
- wycięcie (ale mosiężne tarcze nadal są naklejone na płytę stalową)
- grawerowanie
- zabezpieczenie lakierem bezbarwnym
- odklejenie mechaniczne od stali (pracochłonna i delikatna robota)
- nałożenie lumy
- zabezpieczenie spodu tarczy
Masa roboty. Dziękuję, nie jadę.
Ja poczyniłem sobie w ramach testów i nauki 2 tarcze. Jedna poszła jako pilotaż do przetestowania jeszcze kilku technik (bo grawerunek napisów jest skaszaniony), a druga znajdzie się w moim nowym projekcie. Fotoplastikon poniżej.
Tak wygląda półprodukt przed luminowaniem indeksów
Chciałem sprawdzić jak się robi indeksy wypełniane lakierem i jest to proste. Sie bierze i sie wypełnia. Lepszy jest lakier błyszczący niż mat. Również z tego samego powodu lepiej jest najpierw pomalować tarczę bezbarwnym matowym sprejem, a potem dopiero nakladać indeksy.
Tak wypełnione lakierem indeksy można potem pomalować od spodu - ja użyłem czerwonej farby witrażowej i złotej farby. Ten złoty daje fajny efekt i jak się położy go bardzo cienko to będzie świecił co widać na dalszych fotkach.
Potem na indeksy 9, 10, 11, 12, 1, 2, 3 położyłem czystą mocną lumę, a na pozostałe złamaną orchą na lekki beż (więc nieco jest słabsza)
No i to by było na tyle. Co z tego wyniknie to już pojawi się w innym wątku.
Proces produkcyjny może wyglądać tak:
- przygotowanie materiału (płytka mosiężna 0,3mm pomalowana na czarno)
- naklejenie materiału na stalowy podkład dla utrzymania odpowiedniej sztywności
- frezowanie
- wycięcie (ale mosiężne tarcze nadal są naklejone na płytę stalową)
- grawerowanie
- zabezpieczenie lakierem bezbarwnym
- odklejenie mechaniczne od stali (pracochłonna i delikatna robota)
- nałożenie lumy
- zabezpieczenie spodu tarczy
Masa roboty. Dziękuję, nie jadę.
Ja poczyniłem sobie w ramach testów i nauki 2 tarcze. Jedna poszła jako pilotaż do przetestowania jeszcze kilku technik (bo grawerunek napisów jest skaszaniony), a druga znajdzie się w moim nowym projekcie. Fotoplastikon poniżej.
Tak wygląda półprodukt przed luminowaniem indeksów
Chciałem sprawdzić jak się robi indeksy wypełniane lakierem i jest to proste. Sie bierze i sie wypełnia. Lepszy jest lakier błyszczący niż mat. Również z tego samego powodu lepiej jest najpierw pomalować tarczę bezbarwnym matowym sprejem, a potem dopiero nakladać indeksy.
Tak wypełnione lakierem indeksy można potem pomalować od spodu - ja użyłem czerwonej farby witrażowej i złotej farby. Ten złoty daje fajny efekt i jak się położy go bardzo cienko to będzie świecił co widać na dalszych fotkach.
Potem na indeksy 9, 10, 11, 12, 1, 2, 3 położyłem czystą mocną lumę, a na pozostałe złamaną orchą na lekki beż (więc nieco jest słabsza)
No i to by było na tyle. Co z tego wyniknie to już pojawi się w innym wątku.
Foch und Ch.
:
no to jak jesteś taki mądry to mi powiedz u którego majfrenda dostać tarczę cali KANAPKĘ do radka 47?
foch!
ps. fajnie wyszła... szkoda, że mi nie zrobiłeś nawet tej testowej.
foch!
ps. fajnie wyszła... szkoda, że mi nie zrobiłeś nawet tej testowej.
Skate or die!
:
kubama, czym te tarcze były frezowane?
:
Tarcza gotowa jest
U GETATA
Jedna poszła na testy bo i tak grawerunek został spieprzony.
Frez 0,1mm - więcej nie wiem
U GETATA
Jedna poszła na testy bo i tak grawerunek został spieprzony.
Frez 0,1mm - więcej nie wiem
Foch und Ch.
:
Ostatnio zmieniony przez prezesso 2013-03-08, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
Mały apdejt.
Jak widać jest to mój najstarszy projekt bo zacząłem o nim myśleć w 2010.
W międzyczasie wpadło parę pomysłów i wreszcie coś się zaczęło wykluwać - jeszcze nie do końca, ale o tym za chwilę...
Od dawna chciałem mieć radka californię ale 44mm.
No niby są, ale nie kanapkowe - a to był mus, musiała być kanapka!
Kanapki z kolei były, ale do 47mm kopert, a to dla mnie monstrum.
Coś trzeba było wymyślić.
Poza tym zainspirował mnie Svedos ze swoimi zardzewiakami (piwko za udostępnienie technologii), Bow z kolorem lumy, Santino z zastosowaniem Mołni (dzięki za przekonanie mnie - bo chciałem iść na łatwiznę z anitasem) i tak powstało coś takiego:
Luma & pach - Stach
Mołnia dekoracje - Santino
pierścienie - chyba Grizzly, nie pamiętam - zamieniłem się z kimś za tarcze
Tarcza - ja
Do zrobienia zostało skrócenie wałka i naprawa łozyska balansu bo coś jest nie tak.
Pach chociaż gruby to widzę, że się łatwo dognie i będzie cacy - po przymiarce to czuć. Ta preparacja szarawa tylko musi się zetrzeć i będzie super - bardzo podoba mi się jego szycie.
Ogólnie już jestempanbardzozadowolonychoćniecierpliwy!
Jak będzie koniec to coś wrzucę w fotoplastikonie.
EDIT.
i chciałem dodać, że brązowy to fajny kolor na zegarek... podoba mi się.
Niniejszym puszczam oko do "dziewczyny lubią brąz"
Muszę coś jeszcze zanabyć w tym kolorze.
Jak widać jest to mój najstarszy projekt bo zacząłem o nim myśleć w 2010.
W międzyczasie wpadło parę pomysłów i wreszcie coś się zaczęło wykluwać - jeszcze nie do końca, ale o tym za chwilę...
Od dawna chciałem mieć radka californię ale 44mm.
No niby są, ale nie kanapkowe - a to był mus, musiała być kanapka!
Kanapki z kolei były, ale do 47mm kopert, a to dla mnie monstrum.
Coś trzeba było wymyślić.
Poza tym zainspirował mnie Svedos ze swoimi zardzewiakami (piwko za udostępnienie technologii), Bow z kolorem lumy, Santino z zastosowaniem Mołni (dzięki za przekonanie mnie - bo chciałem iść na łatwiznę z anitasem) i tak powstało coś takiego:
Luma & pach - Stach
Mołnia dekoracje - Santino
pierścienie - chyba Grizzly, nie pamiętam - zamieniłem się z kimś za tarcze
Tarcza - ja
Do zrobienia zostało skrócenie wałka i naprawa łozyska balansu bo coś jest nie tak.
Pach chociaż gruby to widzę, że się łatwo dognie i będzie cacy - po przymiarce to czuć. Ta preparacja szarawa tylko musi się zetrzeć i będzie super - bardzo podoba mi się jego szycie.
Ogólnie już jestempanbardzozadowolonychoćniecierpliwy!
Jak będzie koniec to coś wrzucę w fotoplastikonie.
EDIT.
i chciałem dodać, że brązowy to fajny kolor na zegarek... podoba mi się.
Niniejszym puszczam oko do "dziewczyny lubią brąz"
Muszę coś jeszcze zanabyć w tym kolorze.
Ostatnio zmieniony przez prezesso 2013-03-08, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
Skate or die!
:
A mnie się, Piotrku, nie podoba... tarcza, przynajmniej na zdjęciach, wygląda jak wycinana nożem z korka, ale może to tylko te zdjęcia
Najładniejsza we wszystkim jest Mołnia ze śrubkami Sylwka
Tak czy inaczej gratuluję wytrwałości, a obadamy go na spotkanku.
Najładniejsza we wszystkim jest Mołnia ze śrubkami Sylwka
Tak czy inaczej gratuluję wytrwałości, a obadamy go na spotkanku.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
:
wiadomo - rzecz gustu. Ja jestem zadowolony, że właśnie wyszedł mi dokładnie taki efekt jaki zamierzyłem.
Skate or die!
:
Widziałem tego Twojego California u "naszego" zegamistrza. I powiem Ci tak - wszystko mi się podoba prócz tarczy i wskazówek
Ale pomysł ciekawy
Ale pomysł ciekawy
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
:
No cóż, taki był zamysł...
Nie zdążyłem zadzwonić do niego tzn. Nie odbierał i nie wiem ciagle - zrobiony jest?
Nie zdążyłem zadzwonić do niego tzn. Nie odbierał i nie wiem ciagle - zrobiony jest?
Skate or die!
:
Odpowiedz do tematu
Nie wiem... wałek/koronka jeszcze nie dopasowane...
Pozdrawiam
Jarek
Jarek