Odpowiedz do tematu
:
Pmwas gratuluję. Gdybym wcześniej nie kupił swojego to pewnie bym się na tego Twojego skusił. Kurcze ta sprzedająca faktycznie dosyć często ściemę na tych swoich aukcjach wali
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-08-26, 12:12, w całości zmieniany 1 raz
ja już zakładam, że zegarek nie będzie pełnosprawny - zegarkom od tego sprzedawcy z reguły coś jednak dolega. BTW - ten Zim ma też inna ciekawą wadę - przekręcony kominek . Nie wiem, czy ktoś przynapił w fabryce, czy stało się to później, boję się odkręcać, bo, choć wygląda na wbijany, mógłbym go urwać niechcący...
No i chyba powinien mieć wewnętrzny dekiel, ale te czasem sie gubią. Zresztą, wystarczy dorwać totalnego trupa i dekiel przełożyć, kiedyś się na pewno znajdzie
No i chyba powinien mieć wewnętrzny dekiel, ale te czasem sie gubią. Zresztą, wystarczy dorwać totalnego trupa i dekiel przełożyć, kiedyś się na pewno znajdzie
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-08-26, 12:12, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
No nie taki egzemplarz jak u Kulegów Szanownych ale było nie było sam w raczki wpadł to i wziąłem:
Jeszcze przed spa, tarcza brudna że hej no i brak "uszka"
Ale chodzi ładnie i jestpanzadowolony tym bardziej że to moja pierwsza kieszonka
Jeszcze przed spa, tarcza brudna że hej no i brak "uszka"
Ale chodzi ładnie i jestpanzadowolony tym bardziej że to moja pierwsza kieszonka
:
Słusznie że jestpanzadowolony, bo to przednia maszyna i w ładnym stanie
Ну, погоди!
:
Pogratulować
pomyslownik napisał/a: |
Ale chodzi ładnie i jestpanzadowolony tym bardziej że to moja pierwsza kieszonka |
Pogratulować
:
Ostatnio zmieniony przez Spam 2011-10-03, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
Spokojnie
Zima nie mam
Jeszcze
Odgrzebię nieco temat. Zainteresował mnie ten symbol YK-6 i niewiele znalazłem. dzisiaj to jednoznacznie nikt nie jest wstanie powiedzieć co ruskie tam utłukli. Jedno jest pewne mołnia, zim, k-43 były cechowane tym znakiem i nie wiedzieć co jeszcze.
Konkretnie "ЧК" to ruskie bukfy Ч to się czyta "cie" a K to wiadomo
Według jednej z brawurowych teorii ЧК-6 to nic innego jak часы карманные z sekundnikiem na 6 (dla niezorientowanych часы карманные = "czasy karmanne" ale to "cz" jest raczej miekie i czyta się je cziasy - a po naszemu cziasy karmanne to zegarek kieszonkowy)
mówiłem że ta teoria jest brawurowa Tak jak poczytałem to wychodzi, że ЧК-6 to raczej kaliber lub raczej klasa mechanizmu
Dla znających bukfy temat do rozważania i poczytania u braci słowian wschodnich
link-----> tu
edit---> pałęta się jeszcze w światku rosyjskim opinia jakoby nie było to "ЧК-6" ale "ЧК-б". Jak widać wielkiej różnicy nie ma ale w pierwszym przypadku "6" to po prostu cyfra 6, a w drugim "б" to bukwa/litera "B"
Powiększę wam czcionkę byście również uwidieli różnicę "ЧК-6" <--->"ЧК-б" Pociecha to żadna ale teoria jakaś tam jest. Normalnie tajemnica poliszynela
Zima nie mam
Jeszcze
Odgrzebię nieco temat. Zainteresował mnie ten symbol YK-6 i niewiele znalazłem. dzisiaj to jednoznacznie nikt nie jest wstanie powiedzieć co ruskie tam utłukli. Jedno jest pewne mołnia, zim, k-43 były cechowane tym znakiem i nie wiedzieć co jeszcze.
Konkretnie "ЧК" to ruskie bukfy Ч to się czyta "cie" a K to wiadomo
Według jednej z brawurowych teorii ЧК-6 to nic innego jak часы карманные z sekundnikiem na 6 (dla niezorientowanych часы карманные = "czasy karmanne" ale to "cz" jest raczej miekie i czyta się je cziasy - a po naszemu cziasy karmanne to zegarek kieszonkowy)
mówiłem że ta teoria jest brawurowa Tak jak poczytałem to wychodzi, że ЧК-6 to raczej kaliber lub raczej klasa mechanizmu
Dla znających bukfy temat do rozważania i poczytania u braci słowian wschodnich
link-----> tu
edit---> pałęta się jeszcze w światku rosyjskim opinia jakoby nie było to "ЧК-6" ale "ЧК-б". Jak widać wielkiej różnicy nie ma ale w pierwszym przypadku "6" to po prostu cyfra 6, a w drugim "б" to bukwa/litera "B"
Powiększę wam czcionkę byście również uwidieli różnicę "ЧК-6" <--->"ЧК-б" Pociecha to żadna ale teoria jakaś tam jest. Normalnie tajemnica poliszynela
Ostatnio zmieniony przez Spam 2011-10-03, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
:
Widziałem już takie wyjaśnienie, chyba na WUS. CzK-6 to faktycznie najprawdopodobniej mechanizm zegarka kieszonkowego z sekundnikiem na 6.
Ну, погоди!
:
To by było logiczne, ale czy tak oczywiste Licho tych sowietów wie
pmwas napisał/a: |
Widziałem już takie wyjaśnienie, chyba na WUS. CzK-6 to faktycznie najprawdopodobniej mechanizm zegarka kieszonkowego z sekundnikiem na 6. |
To by było logiczne, ale czy tak oczywiste Licho tych sowietów wie
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-10-03, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
By było logiczne, gdyby CzK-6 nie trafiały do CzN-9
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-10-03, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
moim zdaniem patrząc na produkcję k-43 z kończ lat 40-stych, 50 itd to te mechanizmy nie ujrzały by kopert zegarków naręcznych gdyby nie wojna i praktyczne zastosowanie dla palących potrzeb frontu. ale to tylko moje zdanie
A co do ЧК-6 to podobno istnieje symbol ЧК-2 - i co teraz czasy karmanne z tymi 2 małymi tarczkami - jednej na godzinie szóstej i drugirj na godzinie dwunastej minut dwie
Ostatnio zmieniony przez Spam 2011-10-03, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
By było logiczne, gdyby CzK-6 nie trafiały do CzN-9 |
moim zdaniem patrząc na produkcję k-43 z kończ lat 40-stych, 50 itd to te mechanizmy nie ujrzały by kopert zegarków naręcznych gdyby nie wojna i praktyczne zastosowanie dla palących potrzeb frontu. ale to tylko moje zdanie
A co do ЧК-6 to podobno istnieje symbol ЧК-2 - i co teraz czasy karmanne z tymi 2 małymi tarczkami - jednej na godzinie szóstej i drugirj na godzinie dwunastej minut dwie
Ostatnio zmieniony przez Spam 2011-10-03, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-10-03, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Chciałbym to zobaczyć. Co do wspomnianego "ujrzenia" kopert naręcznych, to mechanizm K43 wpoakowano do kopert naręcznych na długo przed zastosowaniem symbolu CzK-6
BTW - CzK-2 to nie był jakiś chronograf? Poszukam, zresztą...
BTW - CzK-2 to nie był jakiś chronograf? Poszukam, zresztą...
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-10-03, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
Jedno jest pewne. Świat byłby bez tych sowietów o wiele mniej skomplikowany i bardziej nudny
:
O! CzK-28 http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0014
Zdjęcia ładują się koszmarnie wolno, ale Mark pisze, że CzK-28, to mu wierzę na słowo
Zdjęcia ładują się koszmarnie wolno, ale Mark pisze, że CzK-28, to mu wierzę na słowo
Ну, погоди!
:
Bardzo rzadkie znalezisko.
Są teorie, że były robione na zamówienie sowieckiego rządu przez Schilda. IMO bajęda.
J.
Są teorie, że były robione na zamówienie sowieckiego rządu przez Schilda. IMO bajęda.
J.
:
Jeśli oczy mnie nie mylą to jest ten sam mechanizm.
Odpowiedz do tematu
O! CzK-28 http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0014
Zdjęcia ładują się koszmarnie wolno, ale Mark pisze, że CzK-28, to mu wierzę na słowo |
Jeśli oczy mnie nie mylą to jest ten sam mechanizm.