3646 "Kampfshwimmer"
Odpowiedz do tematu

:
Rudolf napisał/a:
Całkiem ładnie polutowałeś .

Rozumiem że to jest żart.

[ Dodano: 2012-05-26, 01:03 ]
Cytat:
Trochę niezadowolony jestem z mojego lutowania. Za bardzo wysunełem tubus, no i wcale nie jest tak łatwo nadać temu równe kształty.

Z takiego lutowania tez nie byłbym zadowolony. Nie lepiej było by dopasować to na tulejkę i zalutować choiciażby na pastę?

Pozdro!!!
:
To nie żart , Ram pewnie robił to pierwszy raz , ja nie mam doświadczenia pewie ładniej bym tego nie zrobił .
kaido2 ... takie są początki , każdy w różnych sytuacja bywa za młody na Heroda ;)

:
Rudolf napisał/a:
To nie żart , Ram pewnie robił to pierwszy raz , ja nie mam doświadczenia pewie ładniej bym tego nie zrobił .
kaido2 ... takie są początki , każdy w różnych sytuacja bywa za młody na Heroda ;)

Oczywiście że pierwszy raz jest zawsze najbardziej pamiętny. Po dziś dzień pamiętam jak się z tymi uchami, wskazówką minutową i przyciskiem pierdzieliłem:

Natomiast pierwszy raz nie musi być wcale spartaczony, wystarczy rozpatrzyc kilka opcji i wybrać najlepsze rozwiążanie. Na szczęście lut jest cynowy, a więc zawsze można w przyszłości to zdjąć i zrobić na konkret.

Ostatnio zmieniony przez Maxio 2012-05-26, 09:13, w całości zmieniany 3 razy
Pozdro!!!
:
Fakt robiłem to pierwszy raz i nawet bez jakiś wstępnych prób :mrgreen: W dodatku nie miałem palnika to robiłem to lutownicą, co nie jest dobrym sposobem! Tak to wychodzi jak człowiek sie śpieszy :evil:

:
Do lutu miekkiego np pastą cynową możesz nawet użyć zapalniczki.

[ Dodano: 2012-05-26, 12:41 ]
Cytat:
Tak to wychodzi jak człowiek sie śpieszy

Dokładnie. Wiele razy robiłęm na szybko , bo chciałem sobie zegarraa ponosić, ale z zczasem ścigałęm wersje alfa i robiłem na porządnie final.

Pozdro!!!
:
Ten lut to silver bearing solder i tam chyba nie ma zawartości ołowiu, dlatego nie jest aż tak mięki. A dlaczego taki lut? Bo chciałem żeby ta szyjka była podobna do stali nierdzewnej.

Plus tak odstającej koronki, to że się wygodnie nią nakręca :smile:

Ale będzie jednak wersja beta!

marecky
[Usunięty]
:
Faktem jest ze lutkolbą takich rzeczy się nie lutuje...
Palnikiem Ram, tylko nie bezpośrednio bo przegrzejesz lut i będzie szpetnie. Fajny palnik za bezcen http://dx.com/p/jet-1300-c-butane-lighter-1320
Bebechy (koperta, tarcza, werk) mają klasę i szkoda koronką obniżyć wartość pracy. Mówią, że system jest tyle wart ile jego najsłabszy element.

[ Dodano: 2012-05-26, 19:54 ]
Ram będziesz coś robił ze wskazówkami bo tak jakoś odcinają się od całości, bardzo nowo wyglądają.

:
Nieźle wygląda ten palnik, ciekaw jestem jak z trwałością, ale za tą cenę to można w ciemno kupować.

marecky
[Usunięty]
:
Ten palnik w domowych warunkach sprawuje się wyśmienicie i nie widzę żeby w jakikolwiek sposób się zużywał, głowica nie spala się. Inna sprawa to cena, śmieszna, kiedy palnik zużyje się nie będę miał problemów z zakupem kolejnego :wink:

:
Dzięki za namiar na ten palnik, cena naprawdę dobra!

Wskazówki chciałbym najpierw jakoś zabarwić na niebiesko pod wpływem temperatury a później jakąś vintydż lume nanieść.

:
Apropos lutowania, to stal nierdzewną da się lutowac tak samo jak np. miedziane przewody???
Zwykłą cyną z kalafonią w środku, czy czyms specjalnym?
Kiedys próbowałem polutowac dwie nierdzewne blaszki i nie udało się. Skleiło sie delikatnie, potem lut się odlepiał i nic z tego nie było.
A może ja nie umiem?
Ale elektronikę i elektryke lutowac umiem, tylo z nierdzewką mi nie szło.

:
Ram napisał/a:
Dzięki za namiar na ten palnik, cena naprawdę dobra!

Ale niewiele warte. Używałem tego jako zapalniczki - rozsypało się. Rozważ ren:
http://dx.com/p/1300-c-me...rch-large-10634
Używam już koło roku - nic nadzwyczajnego, ale na pewno lepiej grzeje i nie rozpada się.

Gb.

:
A jak się to ładuje? Jak zapalniczkę? Podczas pracy cały czas trzeba trzymać ten dyngs z tyłu wciśnięty?

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Tak.
Tak.
:cool:

Gb.

marecky
[Usunięty]
:
Jacku nie wątpię żę twoja propozycja jest lepsza i nie upieram się przy mojej propozycji. Użyłem mojego palnika ok 30razy w tym kilka razy był zmuszany do długiej pracy i było ok tak że dla mnie zwrócił się z nawiązką i powierzonym zadaniom podołał;)

Co do lutowania stali to jasne że się da. Ważne jest by stal była czysta od tłuszczu i innego syfu, konieczna jest pasta no i najważniejsze stal musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury lutu inaczej nie chyci. Tak więc jeśli lutujesz małe elementy to rozgrzewasz je lutkolbą i dopiero wtedy przykładasz cynę

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum