CDrinker, Tu nie chodzi o to że masz uwagi do egzemplarza jaki dostałeś do oceny, tylko to w jaki sposób je artykułujesz, robisz to na zasadzie to nie ja to oni, łapać złodzieja.
I żeby sobie poukładać wszystko od początku to przypomnij sobie proszę w jakiej postaci przedstawiłeś mi swoje pierwsze rysunki, to były bardzo luźne szkice, gdzie w zasadzie do dalszej obróbki nadawały się tylko tarcza i wskazówki, przypomnij sobie jak byłeś prowadzony krok po kroku w kwestii projektu koperty gdzie bardzo długo nie mogłeś zrozumieć że dekiel nie możne być mniejszy od tarczy bo jak będzie mniejszy to się jej nie da zamontować w kopercie.
I nie możesz powiedzieć że o czymś nie wiedziałeś, każdy etap projektu dostawałeś do akceptacji, na każdym etapie informowałem Ciebie o istotnych z punktu widzenia całości zmianach, zostałeś także poinformowany o zmianie wskazówki sekundowej i zaimplementowaniu do projektu gotowej i bardzo podobnej z katalogu naszego dostawcy.
Informowałem Ciebie także że pewnych elementów po zatwierdzeniu do produkcji nie będzie już można zmienić (koperta, wskazówki), dużo rozmawialiśmy na temat koloru tarczy, sam miałeś co do tego sporo wątpliwości, powiedziałem Ci już wtedy że jak na elementach próbnych nie będzie spodziewanego efektu to nie będzie problemu żeby to zmienić.
Wybarwienie koloru jakie dostałem od Ciebie w RGB/CMYK jest dokładnie takie samo jak na tarczy, kiedy patrzę na mój monitor i na tarczę widzę dokładnie te same barwy, i nie jest naszą winą że nie spełniają one Twoich oczekiwań.
Dostałeś render z kształtem skazówki godzinowej z informacją że podobnie będzie wyglądała minutowa, wtedy nie zgłaszałeś zastrzeżeń.
Ale tak to jest kiedy oglądamy coś a skali makro a nie potrafimy sobie wyobrazić tego samego w skali mikro, i kiedy nasze wyobrażenia co do sposobu wykonania niektórych elementów zegarka opierają się nie na realnych możliwościach przewidzianego na realizację zegarka budżetu, a na zdjęciach zegarków z najwyższej półki technologiczno cenowej. Zakładając określony budżet musiałeś mieć świadomość że nie da się w tych kosztach wyprodukować wskazówek które będą robione metodą szlifowania ich z kawałka metalu, ponieważ wyprodukowanie takiego kompletu przekroczyło by jednostkowo cenę całego zegarka, i ze taki budżet musi za sobą nieść pewne kompromisy w technologi wykonania zegarka jako całości.
Kwestia wprowadzenie podcięcia koperty na pasek jest tak nieistotna z punktu widzenie wizualnego odbioru dla potencjalnego użytkownika że nawet nie będę jej komentował.
Z mojego jako projektanta punktu widzenie , prototyp w swym ogólnym kształcie nie odbiega od projektu jaki wspólnie wypracowaliśmy, zmianie ulegną jednak te elementy o których rozmawialiśmy wspólnie wcześniej, kolor tarczy, wybarwienie wskazówek, do szkła dodamy antyrefleks, powiększymy zgodnie zresztą z naszymi wielokrotnymi sugestiami , które nie znalazły Twojego poparcia koronkę.
Moja wypowiedź to nie jest atak na Ciebie i na sam projekt, to jest próba wskazania prawidłowego toku rozmowy, jak chcemy razem dokończyć ten projekt to nie mów że oni maja coś zrobić, powiedz że my zrobimy, nie mów że oni zrobili zły kolor na traczy a powiedź że to Ja źle dobrałem parametry koloru, ba możesz powiedzieć że źle dobraliśmy, albo że nie podoba mi się to, to i to i te element poprawimy.
Jeszcze kwestia ewentualnych zwrotów wpłaconych zaliczek na poczet projektu.
Na tym etapie, to jest po pokazaniu prototypu którego fotki zaprezentowaliśmy w różnych miejscach (CW, KMZiZ, WUS, Facebook)zwrócimy zaliczkę każdej osobie która tego sobie zażyczy.
Po uruchomieniu kolejnego etapu wpłat nie przewidujemy poza przypadkami losowymi takiej możliwości.
Edyta
CDrinker napisał/a: |
Ja za to kaido jednego nie rozumiem. Jak się śmialiście z realizacji pilota MC, to Gerlach mial udowodnić, że słis kłality i Skoczkowe MC to jest syf nadmuchany marketingowo, a jak realizacja 303 odbiega od specyfikacji, to zamiast uderzyć sie w pierś to pokrywają to śmiechem.
|
Myślę że troszkę się zapędziłeś formułując to zdanie.
Po pierwsze jak maja reagować ludzie na Twoje wypowiedzi, gdzie Tobie się wydaje że narysowanie kilku kresek na ekranie komputera czyni z Ciebie PROJEKTANTA, oprócz zdolności rysunkowych trzeba do tego posiadać jeszcze minimum wiedzy z dziedziny zegarmistrzostwa, technologii metali, obróbki skrawaniem i kliku innych dziedzin.
Sugerowanie że ktoś z kimś pije czy czyta na zlotach jest z Twojej strony delikatnie mówiąc niegrzeczne.
Kaido nie jest z zawodu zegarmistrzem i nie prowadzi warsztatu zegarmistrzowskiego, a w przeciwieństwie do Ciebie ma wiedzę z dziedzin które wyżej wymieniłem na dodatek popartą wiedza historyczną na temat zegarków, zwłaszcza militarnych i mnie nawet do głowy by nie wpadło żeby z nim w tym zakresie polemizować, bo ja tak rozległej wiedzy nie mam.
To na tyle z mojej strony co do nieporozumień na linii producent-klient
Na teraz oczekuję od Ciebie podania wybarwienia tarczy jakie mamy wykonać.
Podanie wymiarów koronki.
Zwymiarowanie rysunku graweru na deklu, w celu uniknięcia problemów ze skalowaniem.
Ustosunkowanie się do naszej propozycji pokrycia szkła wewnętrznym antyrefleksem, ponieważ specyfikacja zmówienie nie obejmowała takiego pokrycia.