Odpowiedz do tematu
:
znalazłem tego posta linklink , a wnim chyba ten sam mechanizm, zresztą zegarek praktycznie taki sam
:
Bingo!
Cytat: |
Jakiś klon Seiko 7009, stawiam że z Gangzou. |
Bingo!
Pozdro!!!
:
Marcin, czy liczba kulek w tym łożysku ma wpływ na jego zywotność ?
Bo tak patrzę na 2824 i 2824 z Szanghaju - chiński ma 3x tyle. Średnica podobna.
Bo tak patrzę na 2824 i 2824 z Szanghaju - chiński ma 3x tyle. Średnica podobna.
:
Nie tylko na żywotność ale i też na stabilność i płynność pracy.Co prawda takie wymaga dokładniejszego smarowania odpowiednimi olejami, ale i tak ma sie to nijak do problemów związanych z wujowymi łożyskami 3-5 kulkowymi, gdzie wystarczy że strzeli koszyk w środku i pozamiatane.
ALAMO napisał/a: |
Marcin, czy liczba kulek w tym łożysku ma wpływ na jego zywotność ?
Bo tak patrzę na 2824 i 2824 z Szanghaju - chiński ma 3x tyle. Średnica podobna. |
Nie tylko na żywotność ale i też na stabilność i płynność pracy.Co prawda takie wymaga dokładniejszego smarowania odpowiednimi olejami, ale i tak ma sie to nijak do problemów związanych z wujowymi łożyskami 3-5 kulkowymi, gdzie wystarczy że strzeli koszyk w środku i pozamiatane.
Pozdro!!!
:
A tam spsowali. Ceny małokulkowych/wałkowych i tych wielokulkowych/wałkowych są niemalże identyczne ale polityka karze aby wkładać te co się szybciej pierdzielą. W porządnych żywotnych mechanizmach spotkasz te co mają więcej tych elementów,lub też takie co mają min 5 kulek/wałków ale za to koszyk ślizgowy z prawdziwego zdarzenia, a nie 3 kuleczki przewlekane drucikiem .
Pozdro!!!
:
Chodzi o to, że łożysko jest kulturalnie wykonane; w tanich wersjach automatów koszyk, tzn to, co trzyma kulki w należytej odległości od siebie, to byle jak przyszlifowane kawałki drutu.
Tak w ogóle, to kwestia ilości kulek jest dość ciekawa: 'więcej' nie zawsze znaczy 'lepiej'. Otóż łożysko wahnika przenosi obciążenie od dużej, niewyważonej masy, za to nie musi być zbyt dokładne. Przy uderzeniu siły działają na kulki w kierunku od kulki do punktu na obwodzie wahnika, zatem niektóre maciskają bieżnię łożyska pod kątem prostym lub bliskim, a inne po kierunkach bardziej stycznych - przez to oddają część siły wieńcowi i mniej niśzczą bieżnię. Dlatego liczba kulek jest nieparzysta i rzadko kiedy większa niż 5; przy pięciu kulkach większość sił działa pod kątami różnyni od prostego.
Gburek.
[ Dodano: 2012-03-17, 23:38 ]
Oczywiście przy większych średnicach łożysk daje się 7 lub 9 kulek.
G.
Tak w ogóle, to kwestia ilości kulek jest dość ciekawa: 'więcej' nie zawsze znaczy 'lepiej'. Otóż łożysko wahnika przenosi obciążenie od dużej, niewyważonej masy, za to nie musi być zbyt dokładne. Przy uderzeniu siły działają na kulki w kierunku od kulki do punktu na obwodzie wahnika, zatem niektóre maciskają bieżnię łożyska pod kątem prostym lub bliskim, a inne po kierunkach bardziej stycznych - przez to oddają część siły wieńcowi i mniej niśzczą bieżnię. Dlatego liczba kulek jest nieparzysta i rzadko kiedy większa niż 5; przy pięciu kulkach większość sił działa pod kątami różnyni od prostego.
Gburek.
[ Dodano: 2012-03-17, 23:38 ]
Oczywiście przy większych średnicach łożysk daje się 7 lub 9 kulek.
G.
:
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-03-18, 08:52, w całości zmieniany 1 raz
A prawda jest pewnie taka, ze najwiecej zależy od tego, jak kto używa i serwisuje zegarki . A i od jakości materiałów i wykonania z pewnością też bardziej niż od samego typu łożyska. 5-io kulkowe ożysko powstało badzo dawno temu, w czasach, gdy zegarek z automatem na kulkowym łożysku był towarem luksusowym i szczerze wątpię, żeby jego twórcy mieli na celu ograniczenie żywotności automatu poprzez zamontowanie beznadziejnego łożyska. Wszak powstało ono w zasadzie po to, żeby rozwiązać problem szybkiego zużywania się łożyska ślizgowego i miało być jak najtrwalsze
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-03-18, 08:52, w całości zmieniany 1 raz
Ну, погоди!
:
... pytanie laika... tak chłodnym okiem... automat to same kłopoty
kaido2 napisał/a: | ||
Nie tylko na żywotność ale i też na stabilność i płynność pracy.Co prawda takie wymaga dokładniejszego smarowania odpowiednimi olejami, ale i tak ma sie to nijak do problemów związanych z wujowymi łożyskami 3-5 kulkowymi, gdzie wystarczy że strzeli koszyk w środku i pozamiatane. |
... pytanie laika... tak chłodnym okiem... automat to same kłopoty
:
...tak tylko się zastanawiałem... nie mam nic przeciwko, ale gdybym coś nabywał to na manualu... od automatu jakoś mnie odrzuca
ALAMO napisał/a: |
Bez przesady.
Ale na pewno masz kilka dodatkowych elementów które mogą strzelić |
...tak tylko się zastanawiałem... nie mam nic przeciwko, ale gdybym coś nabywał to na manualu... od automatu jakoś mnie odrzuca
:
Biednemu to i gnomona korniki zjedzą
Gburek.
Gburek.
:
Odpowiedz do tematu