Zdjęcia z wystawy ruskich
Odpowiedz do tematu

:
Maxio napisał/a:
i więcej ni ma, na całym naszym światku?

Są, mnie chodziło o to, że w internecie można znaleźć fotki trzech egzemplarzy, w każdym razie tych rakiet nie było za wiele wyprodukowanych.

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
A o co chodzi z tą czajką?

:
To chyba ekspozycja mechanizmu 1200.

:
Widziałem zdjęcia z tej wystawy :twisted:
Tak jak Wujek ALAMO piszę to ekspozycja mechanizmu Czajki tak jak tam gdzieś jest model dużego mechanizmu sławy 2427

:
Ta wystawa jest kapitalna, budzi moja zazdrość... wręcz poraża...
Jakem chrzescijanin to biłbym pokłony jak muzułmanin w meczecie przed
gościem któremu udało sie je wszystkie zgromadzić...

Najbardziej chyba zazdroszczę tego:

potem tego (trafiają się do kupienia, ale za masakryczną kasę):

Oraz tego:

Zaskoczył mnie natomast ten zegarek - "uszata" amfibia 17j a więc na 2409A a nie na 2209!!!

I na koniec aspekt osobiście pocieszający - to:

Cholernie trudna do trafienia okolicznościowa Amfibia - Oficerskie, jedyna (znana mi) Amfibia Zakaz MO...
Mam dwie :razz: i na dobitkę... wygląda na to, że oba moje Oficerskie mają tarcze w lepszym stanie :twisted:

Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-18, 17:39, w całości zmieniany 3 razy
:
Jak masz takie dwie to się WAL PODWÓJNIE :wink:

:
Voli Byś się jedną Oficerską Amfibią podzielił a nie :evil: Wal Się

:
A możesz nowicjuszowi wyjaśnić w prostych słowach co w tym Poljocie jest szczególnego,bo dla mnie to wygląda jak zwykły delux? :oops: :oops: :oops:

:
Po pierwsze Poljoty de lux miały werki 23 kamieniowe lub 29 kamieniowe automaty, ten na fotce ma 17 kamieni.

Po drugie tarcza o rzadko spotykanym układzie indeksów i grafice.

Po trzecie koperta jest wykonana prawdopodobnie ze złota

Tak że jest czego zazdraszczać. :wink:

:
voli napisał/a:
Ta wystawa jest kapitalna, budzi moja zazdrość... wręcz poraża...
Jakem chrzescijanin to biłbym pokłony jak muzułmanin w meczecie przed
gościem któremu udało sie je wszystkie zgromadzić...

Najbardziej chyba zazdroszczę tego:
Obrazek

potem tego (trafiają się do kupienia, ale za masakryczną kasę):
Obrazek

Oraz tego:
Obrazek

Zaskoczył mnie natomast ten zegarek - "uszata" amfibia 17j a więc na 2409A a nie na 2209!!!
Obrazek

I na koniec aspekt osobiście pocieszający - to:
Obrazek

Cholernie trudna do trafienia okolicznościowa Amfibia - Oficerskie, jedyna (znana mi) Amfibia Zakaz MO...
Mam dwie :razz: i na dobitkę... wygląda na to, że oba moje Oficerskie mają tarcze w lepszym stanie :twisted:

Ja nawet to takich chronografach (radziecko niemieckich) kirowa nie marzę. Pozostają mi takie namiastki:

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio zmieniony przez Aronus 2010-08-18, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
:
buran napisał/a:
A możesz nowicjuszowi wyjaśnić w prostych słowach co w tym Poljocie jest szczególnego,bo dla mnie to wygląda jak zwykły delux? :oops: :oops: :oops:

To jest Poljot z werkiem 2200 - tj. z najcieńszym chyba produkowanym kiedykolwiek na świecie seryjnie mechanizmem - werk ma 1,85mm grubości - co za tym idzie cały zegarek jest cieniutki i wyglada trochę jak moneta położona na nadgarstku :) Mechanizm był delikatny i awaryjny (skrajnie cieniutkie płyty) i produkowano tylko kilka lat. M.Gordon twierdzi na swojej stronie, ze powstało tylko 100szt, ale ja mysle, że więcej - zegarek (jesli dobrze udało mi sie dopatrzec na kiepskich skanach) pojawia się w katalogu na rok 1972, a ten na fotkach z wystawy jest z '65 - 100szt w 7lat - nie sadzę. Ponadto werk w pokazanym poniżej zegarku ma numer seryjny 0002865 - czyli spokojnie można IMHO założyć, ze powstało ich conajmniej kilka tysięcy. Spotkałem się na forach z relacjami (z drugiej ręki) od polskich zegarmajstrów którzy ponoć kiedyś go serwisowali (i krytykowali jego delikatność). W każdym badź razie zegarek był drogi i bardzo delikatny. Ponieważ był tylko w złocie (koperta) wiekszość po zniszczeniu werku poszła na złom (przetop).
Znam tylko 2 egzemplarze - ten z wystawy oraz pokazany poniżej z kolekcji Gordona: http://www.ussrtime.com/

To chyba moja najwieksze marzenie zegarkowe (zdjęcia ze strony p. Gordona):

Aronus napisał/a:
Ja nawet to takich chronografach (radziecko niemieckich) kirowa nie marzę. Pozostają mi takie namiastki...

Ja marzę, ale to może jak trafię kumulacje w totka - tego Kirowa widziałem wystawionego 2 razy:
-raz na ruskim allegro - piękny stan - za skromne 11kpln + koszta...
- drugi raz na ebay - podniszczony, z ch... odmalowanymi wskazówkami (i coś jeszcze mi nie pasowało, ale już dokładnie nie pamiętam), popsuty - 6,5k pln + koszty sprowadzenia...
Pozostaje kupowac losy...

Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-18, 21:44, w całości zmieniany 5 razy
:
Voli powiedział i pokazał 99%.
Poza tym warto podkreślić, że werk poza awaryjnścią wynikającą z za cienkich płyt miał też dodatkowy "bonus" w postaci braku jakichkolwiek zabezpieczeń przeciwwstrząsowych. Szansa że jakiś dotrwał do dziś poza kolekcjami jest naprawę mała, i jest to niewątpliwie jeden z zegarkowych Graali, praktycznie jak tranzystorowa Sława....

:
Dokładnie - incabloc pogrubia moduł balansu a tu walczono o kazda setkę - wiele lat były werki bez antywstrzasu? były no to i tu moze nie byc - wazne, ze cienki :) Z tego samego powodu nie ma sekundnika - bo werk nizszy i mozna dać niższe szkiełko - zmieścić musza się tylko 2 a nie 3 wskazówki :)
Zastanawiam się teraz czy ta "migawka" ze zbiorczego katalogu '72 napewno była w złocie, ale nie mam pewności, że wogóle to był ten zegarek (obstawiam na 70-80% że tak, ale do 100 to były za liche skany).

Co do sławy tranzystor to widziałem ja pare razy w fotkach z kolekcji i nawet w handlu (choć bardzo drogą). 2200 znam tylko dwa w/w zegarki + zdjęcia samego werku z 2 źródeł - IMHO jest rzadszy, trudniej strzelić bedzie chyba tylko rakiete 3031.

Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-18, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
sagvartok
[Usunięty]
:
A mnie rzuca na kolana ten Северный полюс. Ech, trafić gdzieś takiego... :roll:

:
mega wyczes ten poljot płaszczka :d

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum